Ana SayfaMakro EkonomiFaiz indirimi için alan daraldı!---

Faiz indirimi için alan daraldı!

1 / 6
Faiz indirimi için alan daraldı!
27 Ekim 2016 - 11:32 www.finansgundem.com

Reel Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimi yapmamasının nedenlerinin yıl sonuna kadar ortadan kalkmayabileceğini ve Banka'nın yılın sonuna kadar faizleri sabit tutabileceğini, ancak bir yandan da kurun durumuna göre faiz indirimi için de fırsat kollayacağını belirtti.

Araştırma Uzmanı Enver Erkan Foreks'e yaptığı açıklamada, TCMB’nin faiz politikasına ilişkin son zamanlarda çok çeşitli öngörüler yapıldığını ve Ekim PPK’sında faiz indirimi yapılmamasının ardından bu öngörülerin de kendi içerisinde çeşitlendiğini kaydederek, "Önceki baz senaryo şuydu: Merkez Bankası sadeleştirmeyi sonuna kadar devam ettirir, 1 haftalık repoda tek fonlamayı oluşturur. Ekim PPK’sında faiz indirimlerine ara verilmesinin ardından merak edilen konu Merkez Bankası faiz indirimlerine uzun bir süre ara mı veriyor, yoksa bu ara 

daha mı kısa olacak diye sorduğumuzda, ortada net bir durumun olmadığı sölyenebilir. "Başkan Çetinkaya sunumunda enflasyonu etkileyecek her faktörün göz önünde bulundurulacağına işaret ediyor. Kısa dönemde enflasyon görünümünü ve beklentilerini etkileyen en önemli bileşenlerden birisi kur elbette. Ancak Çetinkaya’nın da dediği gibi  tek bileşen değil" diye konuştu.

Sadeleşmenin büyük ölçüde tamamlandığına değinen Erkan, şu şekilde konuştu:

"Bu Ekim’den önce de sürekli olarak üzerinde durduğumuz bir konu. Mevcut enflasyon seviyeleri ve küresel sermaye akımlarının izin vereceği ölçüde yeterince faiz indirimi aslında yapıldı. Hatta, tek gösterge olarak enflasyonu baz alacaksak hareket alanı sonuna kadar kullanıldı bile diyebiliriz. Faizde daha fazla hareket alanı ancak enflasyonda düşüşün sağlanmasıyla olabilir. Bu yılı muhtemelen %8 civarında bitireceğiz. Gelecek yıl için TCMB’nin öngörüsü %6,5. Bu sunumdan önce bu öngörü daha aşağıdaydı. Bu beklentinin revize edilmesi kur geçişkenliği etkisinin ağırlık kazanması ihtimaline yorulabilir. İthalat fiyatları üzerinde gecikmeli kur etkileriyle 2017 başında bir yukarı hareket göreceğiz, ki kur gelişmelerine bağlı olarak bu yukarı hareketin bütün yıl geneline yayılma ihtimali de var.

Merkez Bankası tek fonlama faizini enflasyon görünümünü dikkate alarak belirleyecek. Mevcut politika duruşu itibariyle bugünkü fonlamanın uygun olduğu belirtiliyor. AOFM halen 1 haftalık repo ile gecelik borç verme arasındaki batta %7,77. Bunun elbette mevcut konjonktürde üst banda yakın kalması daha olumlu, ancak koridor oldukça daraldığı için eski önemi de çok yok. Piyasa faizleri ve nominal faiz arasındaki makas açık. Nihai hedeflerden birisi bu makasın dar olması, nominal faiz ile piyasa faizlerinin uyumlu olması. 

Türk faizleri ve ABD faizleri arasındaki spread bir süredir istikrarlı, belli bir bant muhafaza ediliyor. Bu bant da yaklaşık olarak 1,5 yıllık bir süredir belli bir istikrarı koruyor. Bu sürede de USDTRY’de yukarı trend hakim. Merkez Bankası Ekim’de faiz indirmedi, eğer faiz indirseydi bu bahsettiğimiz spread hızlı bir şekilde açılacak ve USDTRY’de de yukarı hareket hızlı bir şekilde devam edecekti. 

Başarısız darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz'dan, TCMB'nin faizleri sabit tutma kararı aldığı 20 Ekim'e kadar 3 aylık ve 5 yıllık getirilerin aralarındaki farkın da açıldığını gözlemliyoruz. Eş zaman aralıklarında 2 ve 10 yıllık tahvil faizlerinde de benzer bir seyir gözlemliyoruz. Enflasyondaki artış, reel getirinin azalmasına neden olan bir etmendir. Haliyle daha uzun vadede yatırımcı, reel getirisini korumak için daha yüksek faiz talep edecektir. 20 Ekim'den bu yana aradaki farkın sabit seyretmesi itibariyle enflasyonun giderek artacağı algısının yerini, enlasyonun belli bir seviyede kalacağı beklentisine bıraktığını söylemek mümkün."

Enver Erkan, TCMB'nin faiz indirimlerinin TL’nin akran para birimleri içerisinde bir negatif ayrışma içine girmesine neden olduğunu anımsatarak, not indiriminin oluşturduğu özel durumun da buna dahil olduğunu, bunun yanı sıra, Fed’den 2016 yılı içerisinde faiz artırımı beklenmesinin de USD’nin gelişen ülke para birimleri üzerinde genel bir baskı oluşturması durumunu ortaya çıkardığını belirtti ve "Özellikle 1,80’e doğru giden ABD 10 yıllık tahvil faizleri çerçevesinde, genel itibariyle para piyasalarında USD’ye karşı olan konum zayıfladı. Özellikle kısa dönem belirsizlikleri TL üzerinde geniş resimde görülen baskının devamına neden olabilir. Aynı zamanda 

Türkiye’nin risk primini artırıcı her türlü faktör TL cinsi varlıklara olan talebi azaltabilir" dedi.

Erkan, kısa dönemde sadeleştirmeye devam etmenin zor göründüğünün altını çizerek, faiz indirimi yapılmamasının nedenlerinin yıl sonuna kadar ortadan kalkmayabileceğini, bu kapsamda da TCMB yılın sonuna kadar faizleri sabit tutabileceğini, ancak bir yandan da kurun durumuna göre faiz indirimi için de fırsat kollayacağını belirtti. 


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster