Ana SayfaPara PiyasaDolar hangi seviyeye yükselir?---

Dolar hangi seviyeye yükselir?

1 / 4
Dolar hangi seviyeye yükselir?
13 Ekim 2016 - 10:56 www.finansgundem.com

Reel Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, TL'nin kaygan zeminde olduğunu, iç ve dış faktörlerin beraber baskı unsuru oluşturduğunu belirterek, kurda hareket alanının önceki 3,05 - 3,10 platosundan 3,10 - 3,17'ye doğru kayacağını düşündüklerini vurguladı.

Araştırma Uzmanı Enver Erkan Foreks'e yaptığı açıklamada, TL'nin, USD karşısında tarihinin rekor düşük seviyesini yenilediğini ve bu kapsamda USDTRY kurunun da sabah saatlerinde yeniden ivme kazanan yükselişle beraber 3,1057 seviyesini gördüğünü kaydetti.

Erkan, TL'nin değer kaybetmesinin üzerinde geniş zamana yayılan kırılganlık faktörlerinin yanı sıra, gündemde yer alan para politikası ve siyasi sistem tartışmalarının etkisinin görüldüğüne işaret ederek, şunları söyledi:

"Fed'in Aralık'ta faiz artırması ihtimalinin kuvvetlenmesi ve 2017 yılına şahin bir politika duruşuyla girmesi olasılığı GOÜ para birimlerini genel olarak baskılarken, günlük bazda TL bu grubun ortasında, aylık bazda ise değer kayıplarında ilk sırasındadır.

Türkiye'ye ilişkin iki neden öne çıkıyor. Birincisi siyasi sistemle alakalı son açıklamalar. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin hafta içindeki açıklamalarından sonra Başbakan Binali Yıldırım'ın da Başkanlık sistemi kanun teklifini Meclis'e en kısa sürede ileteceklerini söylemesi sonrasında kur hareketinde yukarıya doğru ivmelenme olmuştu. Aynı zamanda Başkanlık sistemine ilişkin halka gidileceği söylemi de kısa dönemde Türkiye'nin referanduma gideceği beklentisi oluşturmaktadır. Yatırım eşiğindeki bir kredi notunun kaybedildiği ve küresel sermaye hareketlerini etkileyecek Merkez Bankaları politikalarının olduğu bir ortamda dış finansman ihtiyacı, tekrar sandığa gidilmesi durumunda daha kaygan bir zemine oturabilir. Bu durumun Türk finansal varlıklarının genelinde değer kayıplarının devamını tetikleyeceğine ilişkin endişemiz mevcuttur.

Bir diğer unsur söz konusu ortamda Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam ediyor olması ve devam edeceğinin de beklenmesi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin kur ve para politikasına ilişkin yaptığı açıklama ve öngörüler de önümüzdeki hafta Merkez Bankası'nın faiz indirmeye devam edeceği beklentisini kuvvetlendirmektedir. Faiz indirimlerinin de reel getirileri azaltması nedeniyle TL'de değer kaybını tetiklemesi durumundan söz edilebilir. Ancak, büyümenin odak noktasına oturtulduğu bir ortamda da, her ne kadar teorik olarak aksini düşünsek de faiz indirimleri devam edecektir. "

Erkan, yükseliş hareketinin devam edip etmeyeceği sorusunu şu şekilde yanıtladı:

"Bu şartlar altında kurda hareket alanının önceki 3,05 - 3,10 platosundan 3,10 - 3,17'ye doğru kayacağını düşünüyoruz. Teknik açıdan kullandığımız 'Fibonacci' araçları kurdaki olası hareket alanı tahminimizi doğrulamaktadır. 3 ay vadeli opsiyon sözleşmelerindeki eğilim ve 'forward' fiyatlamalar da kurda yükseliş beklentisi ortaya koymaktadır. Biz TL'de uzun vadeye yayılacak bir değerlenme beklemiyor, düşüşlerin piyasa tarafından alım fırsatı olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz."

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster