Ana SayfaRöportajlarTuncalı: Bankalara 4 milyar TL kaynak aktardık---

Tuncalı: Bankalara 4 milyar TL kaynak aktardık

4 / 6
Tuncalı: Bankalara 4 milyar TL kaynak aktardık
22 Şubat 2018 - 13:19 www.finansgundem.com

“İYİ NİYET VE ÖDEME HEVESİ ÇOK ÖNEMLİ”

-Borç çözüm ve tahsilat sürecinde nasıl bir strateji izleniyor? Bankalarla nasıl çalışıyorsunuz?

Selçuk Tuncalı: Bizim bankalarla birinci el ve ikinci el diye sistematik anlaşma var. Onun dışında da çok da fazla bir bağ yok. Çünkü bankanın esas işi kredi vermek. Ama bu süreçte tahsili gecikmiş alacak oranı yüzde 3 civarında. Bu kadarlık bir kredinin de sorunlu hale gelmesi normal bir gelişme. Bankalar bunu ilk önce kendi içlerinde çözmeye çalışıyorlar. 2 yıllık bir süreçten sonra da portföyü bize sunuyorlar. Biz devir aldıktan sonra başka bir pencere açılıyor. Çünkü bankanın o krediyi verirken ki ilişkisi, tutumu, daha sonra o borçlarla yaşamış olduğu inişler çıkışlar belki psikolojik gerginlikler bizim tarafa yansımıyor. Çünkü biz krediyi veren taraf değiliz. Bunları belli bir fiyata almış oluyoruz ve bizim tek işimiz ve odak noktamız bu.

Bakın biz şunu yapmaya çalışıyoruz, kredinin cinsine göre o kişinin ödeme kabiliyetini öğrenmeye çalışıyoruz. Öncelikle bize gelen bilgileri süzgeçten geçiriyoruz. Bireyselde fazla bir bilgi olmuyor ama elimizden geldiğince bulabildiğimiz bilgilerle, borçlu kişileri bizim tarafa çekmeye çalışarak en azından durumlarını anlamaya çalışıyoruz. Eğer iletişim kurulursa çok yüksek bir yüzdeyle sonuca ulaşılıyor. Tabi ki burada iyi niyet ve ödeme hevesi çok önemli ve olabildiğince kolaylık göstermeye çalışıyoruz. Hatta borçları 36 aydan, 48 aya kadar taksitlendirebiliyoruz. Ama tersi durum olursa yani ödeyecek durumu olup imtina ediyorsa, ister istemez hukuki süreçler devreye giriyor. Bu daha çok ticari ve KOBİ tarafta geçerli olan bir şey. Çünkü bireysel tarafta bizim elimizde çok fazla hukuki güç yok.

Bir örnek verecek olursam, ticari ve KOBİ tarafında bir işletmenin 15 bin TL’lik bir borcu ve belli bir geliri var. Tabi bunu hemen peşin ödeyerek çözmesi mümkün değil. Ama belli bir takside bağlanarak ve karşılıklı iyi niyetle çözüldüğü takdirde, kişi bütün borcunu kapatmış oluyor. Hem de sicilini temizlemiş oluyor. Bu sayede tekrar borçlanabiliyor. Tabi bu önemli bir motivasyon oluyor. Bizimde özelikle vurgulamak istediğimiz ve öne çıkarttığımız konu bu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster