Ana SayfaGündemAsya’da yeni dönem---

Asya’da yeni dönem

1 / 5
Asya’da yeni dönem
07 Aralık 2017 - 10:46 www.finansgundem.com

ABD Başkanı Donald Trump yılbaşında görev süresi başlar başlamaz ülkesini başlıca ticaret anlaşmalarından çekerek küresel ekonomik düzeni allak bullak etmiş, ABD’nin küresel rolü hakkında esaslı sorular sorulmasına da neden olmuştu.

Ancak bugün dünya ABD olmadan hareket etmeye başladı. Trump’ın ABD’yi ticaret ortaklığından çekmesine rağmen Trans Pasifik İşbirliği Anlaşması (TPP) ölmedi. Kasım başındaki Asya Pasifik Ekonomik Zirvesi (APEC) toplantısı için Vietnam’ın Danang kentinde bir araya gelen 21 ülke arasında yer alan TPP’nin diğer 11 üyesi anlaşmanın ana unsurlarını sürdürmeyi kararlaştırdı.

Trans Pasifik İşbirliği Anlaşması, Şubat 2016’da Pasifik’e kıyısı olan ülkelerin katılımıyla imzalanmıştı. ABD’nin eski başkanı Barack Obama önderliğinde Japonya, ABD, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, Şili, Peru, Meksika, Brunei, Malezya, Singapur ve Vietnam tarafından imzalanan TPP, 12 ülke arasında ticari sınırlamaların kaldırılmasını ve serbest ticaretin kolaylaştırılmasını öngörüyordu.

ABD 23 Ocak’da Trump’ın imzaladığı kararnameyle anlaşmadan çekildi. Trump, “Amerikalıların işlerini korumak” gerekçesiyle TPP’yi imzalamayacağını açıkladı.

Kasım başında kalan 11 ülke TPP anlaşmasını sürdürmek için önemli adımlar attılar. 11 ülkenin bakanları temel konularda anlaştıklarını, TPP’yi sürdürmek için görüş birliğine vardıklarını bildirdiler.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster