Ana SayfaGündemSeçim sonrası borsa, faiz, dövizde neler olur? ---

Seçim sonrası borsa, faiz, dövizde neler olur?

5 / 10
Seçim sonrası borsa, faiz, dövizde neler olur?
27 Mart 2014 - 08:58 www.finansgundem.com

"BANKA KARLARI DÜŞÜYOR İSE İYİ BİR YIL DEĞİLDİR"

-Borsaya dönersek; yabancıların payı azaldı, komşularımızda savaş tehlikesi gibi faktörler dikkate alındığında, 'hisse senedi piyasalarından uzak durulması" gerektiği gibi bir izlenim var. Ne düşünüyorsunuz?

Erdal Aral: Eğer şirket karlarının bir önceki yıla göre ciddi anlamda artışını beklemiyorsanız hisseden uzak durun, bu kadar basit.

-Onu nasıl anlayacağız?

Erdal Aral: Banka karları düşüyor ise ya da büyük sanayi şirketlerinin karlılığında bir önceki yıla göre aşağı yönde revizyonlar yapılıyorsa iyi bir yıl değildir. Borsanın tekrar yukarı dönmesi için bankacılık sektöründeki kazançların tekrar pozitife, olumlu beklentilere dönmesi gerekiyor ki o da minimum üçüncü çeyreği bulur…

-Sektör olarak ihracata yönelik şirketlerin avantajlı olduğu söylenebilir mi?

Erdal Aral: Kurların yükselmesi ihracat yapan şirketlerin karlılığını olumlu etkileyebilir. Geçen yıl 1 dolara sattığı malın karşılığı 1.80 idi ise şimdi bu yıl 2.20.. Alan açısından yüzde 30 kadar ucuzladı, yüzde 30 ucuzlayan mala talep daha fazla olur. İhracat sektörü de ihracat odaklı çalışanlar da üretimi buna müsait ise daha fazla üretim yapıp, daha fazla satış yapacak.

-Kur artışından sonra ihracatta bir kıpırdanma var gibi…

Erdal Aral: Evet, bir kıpırdanma var. Kurun artışı ile etkilendi… Ama burada, cari açık kaygısıyla yapılan tüketimi azaltmaya yönelik yapılan regülasyonun da etkisi var.. Tüketimi kısma anlamında alınan önlemlerin bireysel kredilere etkisi var ama bu dönem, banka karlarının tekrar olumlu beklentiye döndüğü periyoda kadar ihracat odaklı sektörler öne çıkacak gibi...

-İhracat etkisi hangi şirket veya sektörleri öne çıkarıyor?

Erdal Aral: Otomotiv sektörü var. Tekstilciler iyi gidiyor. Özellikle Avrupa’ya ihracat odaklı çalışan şirketlerde bu anlamda olumlu gelişmeler var.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali Demir27 Mart 2014 21:13

    İç de dışta suriyeden tutun yellene , kırıma içerde tapeler , varsa yolsuzluklar , siyasi çalkantılar her şey kardeşim ya her şey bistten geçiyor.Bu kadarda olomazki bıktık usandık kardeşim bıktıkkkkkkkkkkkkkkkkk.önümüzü göremiyoruz.Böyle borsa mı olurya bunların yeri borsa mı ????? devletin hakimi savcısı , kırımsa putini barrack obaması bize ne kardeşim ya bize ne???????neden şirketlerin durumu ön plana çıkmıyor.Yuh diyorum.

  • yaşlı kurt27 Mart 2014 12:19

    bu borsa akıllı adam işi değil, bu kadar kafa karışıklığının olduğu yerde

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster