Ana SayfaGündemSeçim sonrası borsa, faiz, dövizde neler olur? ---

Seçim sonrası borsa, faiz, dövizde neler olur?

3 / 10
Seçim sonrası borsa, faiz, dövizde neler olur?
27 Mart 2014 - 08:58 www.finansgundem.com

"BORSANIN 80 BİN VEYA DAHA ÜZERİNE ÇIKABİLMESİ ÜÇ ŞEYE BAĞLI"

-Seçim sonrası sonuçlar ne olursa olsun bunu bekliyor musunuz? 

Erdal Aral: Biz seçim etkisini yüzde 7 veya 10 olarak görüyoruz. Diğer ülkelere ve bizim geçmiş sonuçlarına bakıldığında bu durum ortaya çıkıyor. FED’den, global gelişmelerden kaynaklanan kısmı da var ve bizim onu yönetmemiz mümkün değil. Sadece bizim değil hiçbir ülkenin yönetmesi mümkün değil. O da bizim endekste 70 bin gibi bir seviyeye taşıyor. Ama 70 bin sonrası seviyeler, 80 bin veya daha üzerine çıkabilmesi üç şeye bağlı...

-Nedir bunlar?

Erdal Aral: Birincisi yukarı olan enflasyon trendinin aşağı kırılması, ikincisi bankacılık sektöründeki negatif kazanç gelişiminin pozitife dönmesi, üçüncüsü talep vs. anlamındaki makro ekonomik kazanç faktörlerinin ilk çeyreğe göre daha olumlu hale gelmesi. Bunları da çok kısa vadede beklemek doğru değil.

-Bu bağlamda döviz ile ilgili ne söyleyebilirsiniz?

Erdal Aral: Çok sağlıklı verilerle takip edilebilir durumda değil. Döviz üzerindeki en önemli etki özel sektörün döviz açığı. Çünkü kur üzerindeki en önemli baskı buradan geliyor. Buna da  170 milyar dolar diyoruz. Şimdi bu 170 milyar doları, döviz tevdiat hesaplarını düşürüp döviz borçları ile ilişkisine bakıp buluyoruz. Fakat döviz olarak alınan kredilerin bir kısmının yurt dışında mevduat karşılığı var. İkincisi sağlanan proje finansmanlarının nakit akımı dolar… Bunlara bilanço anlamında iyi teşhis konulmadan biz, "Ülkenin 170 milyar dolar açığı var" dersek yanlış yaparız.

-Bu yükümlüğün ne kadarının karşılığı var?

Erdal Aral: Açıkçası şöyle bakmak lazım… Alışveriş merkezlerinin kiraları önemli ölçüde euro ve dolar ama döviz kredisi olarak görüldüğünden karşılığında, bilançosunda döviz rezervi yok ise bu açık pozisyon olarak görülüyor. Ama kira gelirini dolar veya euro olarak tahsil ettiğinde geliri de döviz olacağı için kapata kapata gidiliyor. Proje finansmanlarının enerji projeleri başta olmak üzere akışları dövize endeksli… Üçüncüsü öteden beri konuşulan, akademik çevrenin çok yakından ilgilendiği yurt dışında tutulan paralar ve karşılığında sağlanan krediler… Yurt dışından sağlanan kredilerin içinde bunlarda var.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali Demir27 Mart 2014 21:13

    İç de dışta suriyeden tutun yellene , kırıma içerde tapeler , varsa yolsuzluklar , siyasi çalkantılar her şey kardeşim ya her şey bistten geçiyor.Bu kadarda olomazki bıktık usandık kardeşim bıktıkkkkkkkkkkkkkkkkk.önümüzü göremiyoruz.Böyle borsa mı olurya bunların yeri borsa mı ????? devletin hakimi savcısı , kırımsa putini barrack obaması bize ne kardeşim ya bize ne???????neden şirketlerin durumu ön plana çıkmıyor.Yuh diyorum.

  • yaşlı kurt27 Mart 2014 12:19

    bu borsa akıllı adam işi değil, bu kadar kafa karışıklığının olduğu yerde

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster