Ana SayfaPara PiyasaMerkez'in faiz kararı ne anlama geliyor?---

Merkez'in faiz kararı ne anlama geliyor?

1 / 4
Merkez'in faiz kararı ne anlama geliyor?
24 Mayıs 2016 - 14:27 www.finansgundem.com

NoorCM Menkul Değerler Yurt İçi Piyasalar Satış Müdürü Mert Yılmaz, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetine veya repo faizine indirim gelmediği sürece, bugün alınan kararın sadeleşme adımı olarak
görülmesi gerektiğini vurguladı.

Mert Yılmaz Foreks'e yaptığı açıklamada, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın göreve başladığı ilk sunumunda kendisi için asıl önemli konunun enflasyon görünümü olduğunu söylediğini hatırlatarak, "Yüzde 6,5'lara kadar gelen enflasyon var. Önümüzdeki dönemde de bir miktar yükseliş bekleniyor. Ancak siyasi risk kısmı dışarıda bırakıldığında, Merkez Bankası'nın üst banttan 50 baz puanlık indirim marjı vardı. Israrla 50 baz puanlık indirim olacak dememin altındaki neden buydu"
diye konuştu.

Yurt İçi Piyasalar Satış Müdürü Yılmaz, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Aslında bugün gelinen noktada, bence ilk toplantıda 75 baz puanlık indirim yapılmamasından dolayı bir pişmanlık da söz konusu olabilir. Piyasanın beklediği gibi bir karar alındı ve koridorun üst bandı yüzde 9,50 seviyesine geldi. Burada biraz da algı yönetimi var gibi. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyetine veya repo faizine indirim gelmediği sürece bunu bir sadeleşme adımı olarak görmek gerekir.

İlk 50 baz puanlık indirimden sonra iki toplantıda arka arkaya 50'şer baz puanlık indirimler gelebilir deniliyordu. Ancak Fed'den kaynaklı olarak işin rengi biraz değişti. Önümüzdeki toplantıya gelindiğinde, Fed'in bir aksiyon alıp almadığını veya söylemlerinde bir değişiklik olup olmadığını görmek gerekir. Bugün kabinenin açıklanmış olması Mehmet Şimşek'in kabinede göre alması, dolar/TL kurunun 3,00 üzerine gitmişken 2,97'lere gelmesi, Merkez Bankası faiz kararları anlık verilecek kararlar olmasa da bugün için faktör olmuştur. Beklentilerim dahilinde 50 baz puanlık indirim gerçekleşti.

Yeniden faiz indirimi için uygun şartlar oluşup oluşmayacağını bilmiyorum. Bugün için 25 baz puan bekleyenler de kendi bakış açılarıyla haklıydılar. Fakat bugün yapılacak 25 baz puanlık indirim, bir sonraki toplantıda faiz indirimine fırsat vermeyebilirdi. Merkez, eli biraz kuvvetliyken 50 baz puanlık faiz indirimi ile hakkını kullandı ve kişisel olarak da doğrusunu yaptığı diye düşünüyorum."

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • haydar24 Mayıs 2016 15:41

    yüzde 7.5 a kadar yolu var. FED haziranda faiz artıramaz. yazın borsada beklentim 90+ gösterge 7 lere gelir dolar 2.80 altına inebilir..

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster