Ana SayfaRöportajlarKonut sektörünü bir de Maya’dan dinleyin---

Konut sektörünü bir de Maya’dan dinleyin

7 / 10
Konut sektörünü bir de Maya’dan dinleyin
23 Şubat 2018 - 09:26 www.finansgundem.com

“1+1, 2+1 EVLERİN DEĞER ARTIŞI ESKİYE ORANLA AZALDI”

-En çok tercih edilen konut tipi hangisi, niçin?

Makbule Yönel Maya: Bu soruyu beş yıl önce sorsaydınız “1+1’ler su gibi gidiyor” derdim. Ama artık orada da bir evrilme var. Başta da değim gibi artık kullanıcı deneyimleri piyasayı değiştiriyor ve bunu yakalayabilen geliştiriciler başarılı oluyor. Buna da en güzel örnek ise konut daire tipleri aslında. Konut alacaklar şimdiye kadar ‘ev küçük olsun fiyatı da küçük olsun alıp satarken kolay olur’ diyorlardı. Tabi geçtiğimiz 10 yıla baktığımızda konut piyasası o kadar canlıydı ki müthiş karlar yapıldı. Ama 2013 yılından beri o alınan 1+1, 2+1 evlerin değer artışı eskiye oranla daha azaldı. Böyle olunca da insanlar yatırım amaçlı konut almasam mı acaba, onun yerine bir arsa yatırımı mı yapsam, tarla mı alsam, arazi mi alsam gibi farklı kanallara baktı. Öyle olduğu için de bu yatırım amaçlı konutlar durunca, bu sefer oturan kitlenin deneyimleri çok önemli hale geldi. Burada benim birkaç tespitim var.

Birincisi, artık insanlar çok büyük projelerde oturmak istemiyorlar, çünkü çok kayboluyorlar. Yani 4 binlik projede kendinizi oraya ilave etmeniz o kadar zor ki. O yüzden butik projeler daha çok ilgi çekiyor.

İkincisi site yönetimleri. Çünkü sitenin iyi yönetileni var, kötü yönetileni var. Kötü yönetileni bir süre sonra değer kaybına bile neden olabiliyor. O yüzden o yönetim tarzının da çok önemli olduğunu tespit ettik.

Üçüncüsü de oturum amaçlı konut alacaklarla ilgili. Artık oturum amaçlı konut alacaklar karo taşından, seramiğine, mermerine kadar her şeyiyle özel ilgileniyor. İşte mutfağınızın açık mı kapalı mı olacağı, odalarınızın gerçekten de mobilyalarınızı yerleştirecek kadar büyük olup olmaması gibi… Sonuç olarak artık oturumluk ev alacak kitleye yönelik projeler geliştiriliyor. Durum böyle olunca da konutların büyüklüklerinde bir miktar büyüme oldu diyebilirim.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster