Ana SayfaRöportajlarKonut sektörünü bir de Maya’dan dinleyin---

Konut sektörünü bir de Maya’dan dinleyin

2 / 10
Konut sektörünü bir de Maya’dan dinleyin
23 Şubat 2018 - 09:26 www.finansgundem.com

 “2017 YILI GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ İÇİN KIRILMA NOKTASIYDI”

-Türkiye’de ve İstanbul özelinde emlak sektörü ne durumda?

Makbule Yönel Maya: 2017 yılı gayrimenkul sektörü için kırılma noktasıydı. Bunu söylerken de elimde birkaç veri var; bir tanesi İstanbul’daki konut satışında son 5 yıla baktığımızda, konutların hep 230-238 bin arasında satıldığını görüyoruz. Demek ki konut satışı anlamında İstanbul, pazarı pek büyütemiyor. Diğer önemli bir gösterge de, son 5 yılda İstanbul, Türkiye’deki toplam konut satışlarından yüzde 20 payını alırken, 2017 itibarıyla bu pay yüzde 17’ye gerilemiş durumda. Demek ki İstanbul’un payı diğer farklı illere gidiyor. 2018 yılı için İstanbul’un payı ne olur derseniz, yüzde 17 kalırsa iyi kapatıyor olur diyebilirim. Kesinlikle yüzde 17’nin üzerine çıkacağını öngörmüyorum.

Bu arada konut satışını arttıran illerimizin başında İzmir, Manisa, Çanakkale ve Balıkesir (bazı yıllar artırmış bazı yıllar düşürmüş) geliyor. Sonuçta homojen bir dağılım olmuş diyebiliriz.

Biliyorsunuz piyasa bir tek konuttan oluşmuyor. AVM, ofis ve karma kullanım projeleri de var. O tarafta da 2017 yılı birazcık daha copy paste projelerinin devamlılığının kesildiği yıl oldu. Bakın copy paste ile iş yaparsanız satamazsınız, kiralayamazsınız. Artık kullanıcının deneyimleri çok önemli hale geldi ve daha bilinçli alıcılar var. Ama sonuç olarak konut piyasası 2017 yılını sert test etti diyebiliriz.

Bakın Türkiye’de toplam yıllık 600-700 bin bandında konut üretiliyor. Bu iyi zamanlarda 800 bine kadar çıkıyor. Buradan İstanbul’un aldığı payı yüzde 20 olarak düşünürsek, 200 bin konutta İstanbul’da üretiliyor diyebiliriz.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster