Ana SayfaPara PiyasaBankalardan yüksek kar bekleniyor---

Bankalardan yüksek kar bekleniyor

3 / 3
Bankalardan yüksek kar bekleniyor
18 Haziran 2017 - 07:22 www.finansgundem.com

Bankalarda yüksek kâr beklentisi

Borsa İstanbul’da ilk çeyrekteki yüksek kârlılıkların ardından yıl sonu kârları revize edilmeye başlandı. Yılbaşından bu yana dolar bazında yüzde 30 kazandıran bankalarda yüksek kâr beklentisi sürüyor.  

İlk çeyrekte yüksek kârlılıklarıyla öne çıkan banka hisseleri için yıl sonu tahminleri revize ediliyor. Kâr beklentileri yükselirken bu durum hisse senetlerinin fiyatlarına da yansıyacak. Banka hisseleri, yılbaşından bu yana dolar bazında yatırımcısına yüzde 30 kazandırdı. 2014 yılındaki yükselişin sonrasında 2015’te dolar bazında yüzde 39 değer kaybeden banka hisseleri, geçtiğimiz yıl ise dolar bazında yüzde 11.06 değer kaybetmişti. Şimdi yeniden güçlü alımlarla yılbaşından bu yana yüzde 30’luk getiriye ulaşıldığı görülüyor. Banka hisselerinde Vakıfbank, Halkbank ve İş Bankası C hisselerinde yabancıların payı yüzde 70’in üzerinde bulunuyor. Öte yandan endeksin test ettiği 100 binli seviyelerden sonra şimdi gözler 120 bine dikildi. Banka kârlılıklarındaki ivmenin korunması 120 binlerin önünü açacak. Borsa İstanbul’un gelişmekte olan ülke borsalarına göre yüzde 18’lik iskontoyu koruması hisseleri cazip kılıyor. Ancak asıl önemli olan şirketlerin büyümesi ve kârlılıklarını artırabilmeleri. Derinliği yüksek olan banka hisselerinde yaşanacak yükseliş borsayı yukarı çekmeye devam edecek.  

Yatırım kuruluşlarının raporlarına bakıldığında tahminlerin revize edilmesinin nedenleri arasında son gelişmeleri de görmekteyiz. Deutsche Bank tarafından 9 Haziran’da hazırlanan raporda tahminlerin güncellendiği belirtilmekte. Kurum raporunda, “Kredi Garanti Fonu (KGF) ve büyümeyi tetikleyen diğer bazı hamlelerin desteğiyle sürdürülebilir kredi büyümesi ve beklenenden güçlü gerçekleşen birinci çeyreğin ardından, kâr tahminlerimizi güncelledik” denmekte. Kurum, sektörün 2017 yılına ilişkin nihai karında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artış olacağını tahmin ediyor. Kredi büyümesinin ise yüzde 17’ye yükselmesini beklerken kuruma göre kredi büyümesi mevduat büyümesini aşacak.  

Sektörün net kâr marjı ise yıllık yedi baz puana genişleyecek. Deutsche Bank’ın raporuna göre sektörün kârının 2017 ile 2019 yılları arasında yıllık yüzde 12 artması bekleniyor.

Öte yandan borsada işlem gören toplam 12 banka hissesi bulunuyor. Bunların toplam piyasa değeri 200 milyar 90 milyon TL. Bankaların ortalama halka açıklık oranı yüzde 33. Halka açık piyasa değeri ise 67 milyar TL. Dolar bazında söz konusu rakam 19 milyar dolara denk geliyor. Bu hisseler Borsa İstanbul’daki şirketlerin 65 milyar dolar olan toplam halka açık büyüklüğünün yüzde 29’unu oluşturuyor. Borsadaki büyüklüğün sığ olması 1 milyar dolarlık bir para girişinde ciddi fiyat hareketlerinin yaşamasına neden olmakta. Bu nedenle Borsa İstanbul’da 100 bin seviyesinin test edilmesi ile başlayan yükseklik korkusunun çok da anlamlı olmadığını görüyoruz. Altı aylık soluksuz yükseliş sonrası hisse senetlerinde kâr satışları yaşanabilir fakat bu yeni zirvelerin görülmeyeceği anlamına gelmiyor. Borsada yükselen trend korunduğu sürece, hisse senetlerinde pozisyonlar taşınabilir.

Zeynep Aktaş - Milliyet

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster