Ana SayfaPara PiyasaBankalardan yüksek kar bekleniyor---

Bankalardan yüksek kar bekleniyor

1 / 3
Bankalardan yüksek kar bekleniyor
18 Haziran 2017 - 07:22 www.finansgundem.com

Satış baskısını güçlü kılan nedenleri 10 maddede özetlemek mümkün:

1- Teknik olarak 3.94’ten başlayan düşüş trendi devam ediyor. dolar/TL’de yeni diplerin ve zirvelerin bir öncekilerin altında oluşması satış baskısının güçlü olduğunu gösteriyor. Dolar/TL 7, 20 ve 50 günlük ortalamalarının altında. Dolar kurunda hedef 3.40-3.35 seviyeleri. Haftalık teknik göstergelerde yön aşağı doğru.

2- Merkez Bankası sıkı duruşunu koruyor. Bu nedenle dolar kurundaki aşağı yönlü baskı güçlü.  

3- ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 16 Haziran’da gerçekleştirdiği toplantıdan sonra dolar kurunda kısa süreli 3.50’nin üzerine doğru bir atak yaşandı. Ancak bunun ne kadar kalıcı olacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Yukarı yapılan atakların zayıf olması satış baskısını da beraberinde getirecektir. FED toplantısı sonrası hâlâ dolar kurunda aşağı yönlü hareket daha güçlü.  

4- Dolar kurunun zayıf seyretmesinin bir başka nedeni de ABD Kongresi’nde Trump karşıtı grupların güçlenmesi. ABD Başkanı Trump’ın popülaritesinin düşmesi global bazda dolara olan talebi zayıflatıyor.

5- Fed 2017 yılının geri kalanında iki faiz artırımı tahmin ederken piyasalar 1.5 artırım olabileceğini öngörüyor.

6- Yaz aylarında döviz girişi artıyor. 

7- Dolar kurunda volatilite (dalgalanma) azaldı.  

8- Kurumların beklentilerinde de kurun aşağı yönlü baskıda olduğunu gösteren raporlar yayınlanmaya başladı. Geçtiğimiz hafta Goldman Sachs, “TL’yi deneme zamanı mı?” başlıklı değerlendirmesinde “İyi carry trade getirisiyle TL gelişen piyasalarda öne çıkmak için en ilgi çekici aday” yorumunu yaptı. Goldman Sachs’ın raporuna göre, dolardaki son düşüşe rağmen Türk Lirası, hâlâ gerçek değerinin en çok altındaki gelişen ülke para birimi, olarak değerlendiriliyor. Bankanın hesaplamalarına göre Dolar/TL’nin olması gereken değer, şu anki mevcut seviyeler olan 3.50 değil, 2.50 TL. HSBC ise dolar/TL’de hedef fiyat olarak 3.40-3.35 seviyelerini öngörüyor. 

9- Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 9 Haziran ile biten haftada 387 milyon dolar artarak toplam 165.2 milyar  dolara yükseldi. Vatandaşların döviz mevduatındaki artışı 6.1 milyar dolar. Dövize yönelik güçlü talebe rağmen fiyatlar son altı ayın en düşük seviyelerini test etti.  

10- Döviz kurundaki beklentilerin kırılmaması hâlâ yurtiçi yerleşik yatırımcılar tarafından güçlü alım dalgasıyla karşılaşmasına neden oluyor. Dolar/TL’ye ilişkin beklentiler kırıldığında asıl düşüş o zaman başlayacak.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster