Ana SayfaRöportajlarİki koçtan ‘limitsiz’ hayatın yolları---

İki koçtan ‘limitsiz’ hayatın yolları

9 / 12
İki koçtan ‘limitsiz’ hayatın yolları
06 Mart 2017 - 10:59 www.finansgundem.com

KOÇLUK TÜRKİYE’DE DE MESLEK OLARAK KABUL EDİLDİ

-Koç seçerken kriterler nedir? 

Zeynep Yetkin Yılmaz: Bu işin süreci şöyle. Gazetelerde görüyoruz iki gün eğitim alanlar bile kendini koç olarak ifade edebiliyorlar. Türkiye’de profesyonel olarak koçluk yapan uluslararası koçluk federasyonu tarafından akredite edilmiş koç sayısı 350 civarında. Çünkü bunun kriteri yine uluslararası koçluk federasyonunun akredite ettiği okullardan eğitim almak, daha sonra mentörlük ve sınav süreçlerini tamamladıktan sonra koç olabiliyor. Koçluğun bütün dünyada geçerli üç tane unvanı var. Bu unvanları alabilmek içinde belli bir süreç geçirmeniz gerekiyor. Belli bir saat koçluk yapmanız, danışanlarınızdan geri bildirim vermeniz, eğitim saatlerinizi ve eğitim aldığınız okulu sertifikanızla birlikte bildirmeniz ve mentörlük almak gibi. Bunları tamamladıktan sonra bizim danışanlara önerimiz uluslararası koçluk federasyonunun akredite ettiği koçlardan hizmet almaları.

-Türkiye’de bunu düzenleyen bir otorite var mı? 

Zeynep Yetkin Yılmaz: Evet var. Meslek olarak zaten koçluk kabul edildi. 2 yıl oldu. Ve bizim de üye olduğumuz uluslararası koçluk federasyonu da aktif. Uluslararası koçluk federasyonunun derneği var Türkiye’de, ICF olarak geçiyor. Biz orada zaten gönüllü olarak çalışıyoruz.

Deniz Hüsrev: Türkiye’de koçluk çok yeni bir kavram. Şifa başlığı altında yapılan şeyleri de bazen koçluk adı altında tanımlıyor insanlar. Diyetisyenler de bazen kendilerini koç olarak tanımlıyorlar.

-Koç olmak için nasıl bir süreçten geçmek gerekiyor? 

Zeynep Yetkin Yılmaz: Minimum 60 saatlik bir koçluk eğitimi almak gerekiyor. ICF’in akredite ettiği okullardan bu eğitimi herkes alabilir, ancak unvanı alamaz. Unvan için global ICF bir sınav yapıyor Türkiye’den de girilebiliyor. Türkiye’de şu an 10 tane okul var. Modüler eğitimler 6 ay kadar sürüyor. 60 saat ile 120 saat arasında değişiyor okulların programları.

-Bu eğitimleri alabilmek için belli bir altyapının olması gerekmiyor mu? 

Zeynep Yetkin Yılmaz: Hayır gerekmiyor. İsteyen herkes bu kursa gidebiliyor. Ancak bu koç unvanı alabileceği anlamına gelmiyor. Çünkü bu unvanı alabilmek için sınava girmeniz gerekiyor. Minimum 100 saatlik koçluk yapmanız mentörlük almanız gerekiyor. Bu süreci tamamladıktan sonra ilk unvanınızı alabiliyorsunuz. Bu unvan da uluslararası bir sınava girerek alınıyor. Artık bu sınavın Türkçesi de var son iki yıldır. Daha önce yoktu sınavlar İngilizceydi. İngilizce bilmeyen birinin bu sınavı geçmesi pek mümkün değildi. Artık mümkün.

Deniz Hüsrev: Bazı üniversitelerde de koçluk ile ilgili bölümler var. Temennimiz üniversitede okutulan bir bölüme dönüşmesi tabi. Böylelikle biraz daha doğru bilinen bir yere doğru gider.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ada Mercan07 Mart 2017 23:01

    Ayrıca navigasyon aplikasyonları yokken adresi sora sora bulmuyor muyduk? Yüreğimizin götürdüğü yere mi gidiyorduk? Eleştiri güzeldir, içi doluysa. Yapıcı eleştiri diye bir kavram da vardır üstelik, tadından yenmez. Ama “boş beleş adam” gibi gayet sert bir üslubu kullanırken insan iki kez düşünmeli, bu sözün karşısındakini nasıl etkileyebileceğini göremiyorsa da “kim bilir belki de bireysel koçluk almalı”. Böyle böyle birbirine saygılı insanlardan oluşan bir toplum olabiliriz. Benimki de hayal işte. Son olarak, iyi bir koç, iyi bir yol arkadaşıdır. Yol arkadaşları güzeldir, insana yalnız olmadığını, her koşulda “birlikte” de var olabileceğimizi gösterir. Çok başarılı bir röportaj… Limitsiz Koçluk ailesinin de yolu açık olsun :)

  • Ada Mercan07 Mart 2017 23:00

    Öncelikle koç değilim ama hem bireysel hem de kurumsal alanda koçluk yapan pek çok danışman tanıyorum. Her meslekte alanında iyi ve kötü isimler vardır. Eleştiri şarjörünü boşaltırken buna dikkat etmeliyiz. Doktora gitmeden önce internetten hastalığımıza teşhis koyup, aman bu doktor da reçeteye yazıyor da sanki ben bilmiyorum mu diyoruz? Ya da bir marangoza masa yaptırırken, usta ille meşeden yap o masayı, sen gel beni dinle mi diyoruz? Ha belki diyoruz da iyi mi yapıyoruz? Dertsiz meslek yoktur, çünkü hepsinde insan faktörü vardır. İnsanız, konuşmayı severiz, her konuyu da pek bir biliriz ama komik duruma düştüğümüzü nedense görmeyiz. Belirli lisanslara sahip, bu konuda eğitim almış koçları, kişisel gelişim kitapları okuyup ahkam kesenlerle bir tutmayalım. Böyle bir meslek neden var oldu, ona bir bakalım. Demek ki bir ihtiyaç var, demek ki bir şeyleri göremiyoruz, harekete geçerken zorlanıyoruz ve destek almak istiyoruz. Bunun nesi kötü olabilir?

  • Boşvere Gider07 Mart 2017 15:17

    Boşver denen adamın dünyadan haberi yok.

  • Boşver adımı06 Mart 2017 14:40

    Dünyanın en gereksiz, ama en dertsiz mesliği bu olsa gerek. Yaşam koçu geçinen kişilerin eğitimlerine de katıldık. İnternetten al birkaç ilginç laf, ardından ortaya karışık birkaç değişik hikaye, son rotuşta da bir iki kitaptan alıntı yaptınmı olay biter. Yaşam koçu adı altında bahsedilen olay, bana kalırsa bilgi, tecrübe ve başarılarıyla örnek olmuş kişilerin ecrübelerinden faydalanmaktır. Bizde nerde boş beleş adam var, kolay yoldan para kazanmak için "koç" olup zengin yoluyorlar.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster