Ana SayfaRöportajlarİki koçtan ‘limitsiz’ hayatın yolları---

İki koçtan ‘limitsiz’ hayatın yolları

11 / 12
İki koçtan ‘limitsiz’ hayatın yolları
06 Mart 2017 - 10:59 www.finansgundem.com

BİZDE KOÇLUK VE EĞİTİMLE İLGİLİ TÜRKÇE MATERYAL ÇOK AZ

-Koçluk açısından Türkiye’ye özgü sorunlar ya da avantajlar nedir?

Zeynep Yetkin Yılmaz: Limitsiz Koçluk olarak kurumlarla da bireylerle de çalışırken aslında koçlara daha ne katabiliriz, bu mesleğe dair daha fazla ne yapabiliriz diye düşünüyoruz. Türkiye’de yaptığımız dönem içinde şunu fark ettik; koçluk ve eğitimle ilgili Türkçe materyal çok az. Genelde kaynaklar yurtdışından getiriliyor. Sonra şunu sorduk, niye yurtdışına bağımlı olalım? Kendi materyallerimizi üretmeye başladık. Seans defterleri, danışanlar için farkındalık defterleri, duygu ve değer kartlarını üretime geçirdik. Bunu da daha çok koçlarla eğitmenlerle paylaşmayı seviyoruz. Kurumların çok ilgisini çekiyor, toplantılarda bile artık kullanıyoruz bu kartları. En son şunu fark ettik koçlar satın alıp evde çocukları ile duygu kartlarıyla oynamaya başlıyorlar. Çok enteresan bir kullanım alanı oldu. Onun için koçluğa bütünsel olarak bakıyoruz.

Deniz Hüsrev: ICF’de gönüllü olarak çalışmak da bizim için çok değerli. Kendimi bildim bileli sivil toplum kuruluşlarına (STK) destek verirken görmüşümdür hep. ICF, ÇYDD, TEGV ile ortak projelerimiz var.   

Zeynep Yetkin Yılmaz: Öğretmenler Akademisi’nde bir proje yönetiyorum, ICF’deki eğitmenlere koçluk veriyoruz. Öğrencilere Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) kapsamında eğitim veriyoruz.  

Deniz Hüsrev: Bir yandan da hayallerimiz var aslında, koçluğun öğretileri dediğimiz şeyler, her bireyin kendi hayatında keşke uygulasa dediğimiz yöntemler. Bunu eğitim sistemimize katmak istiyoruz.  

EMCC'ye de (European Mentoring and Coaching Council) üyeyim. Bu dernek pozitif psikoloji ile ilgili çok çalışma yapıyor. Bunu da ICF’in Avrupa versiyonu gibi düşünebilirsiniz. Pozitif eğitim gibi bir başlık altında anaokulu, ilkokul ve liselerdeki çocuklar aslında en hızlı değişebilen kesim. Mesela “Hayalin ne?” ile, onlara kimsenin sormadığı bir soruyla çok büyük bir değişim gözlemleyebiliyoruz.

-Koçluğu kısaca özetlemek gerekirse ne söylersiniz? 

Zeynep Hüsrev: Yaptığımız işi üç başlıkta topluyoruz. Bireysel koçluk, kurumsal olan liderlere ve yöneticilere yaptığımız koçluk, bir de koçlara yönelik ayda bir düzenlediğimiz buluşmalar var, Limitsiz Koçluk buluşmaları… Buradaki hedef, biz bu mesleğe nasıl katkıda bulunabiliriz ve zorlandığımız durumları birbirimizle paylaşıp nasıl ilham verebiliriz birbirimize. Sadece yurtdışında yaratılan makaleleri çevirmek değil, kendimiz de bir şey üretelim, .akademik materyaller üretelim. Bu mesleği bir yere taşıyacaksak bizim taşımamız gerekiyor.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ada Mercan07 Mart 2017 23:01

    Ayrıca navigasyon aplikasyonları yokken adresi sora sora bulmuyor muyduk? Yüreğimizin götürdüğü yere mi gidiyorduk? Eleştiri güzeldir, içi doluysa. Yapıcı eleştiri diye bir kavram da vardır üstelik, tadından yenmez. Ama “boş beleş adam” gibi gayet sert bir üslubu kullanırken insan iki kez düşünmeli, bu sözün karşısındakini nasıl etkileyebileceğini göremiyorsa da “kim bilir belki de bireysel koçluk almalı”. Böyle böyle birbirine saygılı insanlardan oluşan bir toplum olabiliriz. Benimki de hayal işte. Son olarak, iyi bir koç, iyi bir yol arkadaşıdır. Yol arkadaşları güzeldir, insana yalnız olmadığını, her koşulda “birlikte” de var olabileceğimizi gösterir. Çok başarılı bir röportaj… Limitsiz Koçluk ailesinin de yolu açık olsun :)

  • Ada Mercan07 Mart 2017 23:00

    Öncelikle koç değilim ama hem bireysel hem de kurumsal alanda koçluk yapan pek çok danışman tanıyorum. Her meslekte alanında iyi ve kötü isimler vardır. Eleştiri şarjörünü boşaltırken buna dikkat etmeliyiz. Doktora gitmeden önce internetten hastalığımıza teşhis koyup, aman bu doktor da reçeteye yazıyor da sanki ben bilmiyorum mu diyoruz? Ya da bir marangoza masa yaptırırken, usta ille meşeden yap o masayı, sen gel beni dinle mi diyoruz? Ha belki diyoruz da iyi mi yapıyoruz? Dertsiz meslek yoktur, çünkü hepsinde insan faktörü vardır. İnsanız, konuşmayı severiz, her konuyu da pek bir biliriz ama komik duruma düştüğümüzü nedense görmeyiz. Belirli lisanslara sahip, bu konuda eğitim almış koçları, kişisel gelişim kitapları okuyup ahkam kesenlerle bir tutmayalım. Böyle bir meslek neden var oldu, ona bir bakalım. Demek ki bir ihtiyaç var, demek ki bir şeyleri göremiyoruz, harekete geçerken zorlanıyoruz ve destek almak istiyoruz. Bunun nesi kötü olabilir?

  • Boşvere Gider07 Mart 2017 15:17

    Boşver denen adamın dünyadan haberi yok.

  • Boşver adımı06 Mart 2017 14:40

    Dünyanın en gereksiz, ama en dertsiz mesliği bu olsa gerek. Yaşam koçu geçinen kişilerin eğitimlerine de katıldık. İnternetten al birkaç ilginç laf, ardından ortaya karışık birkaç değişik hikaye, son rotuşta da bir iki kitaptan alıntı yaptınmı olay biter. Yaşam koçu adı altında bahsedilen olay, bana kalırsa bilgi, tecrübe ve başarılarıyla örnek olmuş kişilerin ecrübelerinden faydalanmaktır. Bizde nerde boş beleş adam var, kolay yoldan para kazanmak için "koç" olup zengin yoluyorlar.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster