Ana SayfaGündemEnflasyon rakamları Merkez'i rahatlatacak!---

Enflasyon rakamları Merkez'i rahatlatacak!

1 / 3
Enflasyon rakamları Merkez'i rahatlatacak!
03 Mayıs 2016 - 11:19 www.finansgundem.com

Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol, TÜFE tarafında Nisan ayıyla birlikte dip seviyenin görüldüğünü düşündüklerine dikkat çekti.

Serdar Şenol Foreks'e yaptığı açıklamada, aylık bazda %0.78 olarak gerçekleşen TÜFE'nin böylece yıllık bazda %7.50'den %6.57'ye gerilemiş olduğunu, gıda fiyatlarının yıllık bazda %1.48'e gerilerken, 2000'lerin başından bu yana en düşük yıllık artış seviyesine gerilediğini belirtti.

Şenol, giyim fiyatlarındaki yüksek artış ve hizmet sektörü fiyatlarındaki katılığın bir ölçüde sürmesiyle çekirdek enflasyon görünümünde belirgin bir düzelme görülmediğini vurgulayarak, çekirdek TÜFE aylık %1.94'lük gerçekleşmeyle yıllık bazda %9.51'den ancak %9.41'e gerilediğini bildirdi ve TÜFE tarafında Nisan ayıyla birlikte dip seviyesinin görüldüğünü düşündüklerinin altını çizdi.

Ekonomist Serdar Şenol, TCMB'den Mayıs toplantısında 50 baz puan ve küresel finansal piyasaların imkan vermesi halinde Haziran ayında da 25-50 baz puanlık indirim  olasılığını mümkün gördüklerine de değinerek, şunları söyledi:

"Gıda fiyatlarının %1.48'lik sert düşüşüyle birlikte manşet TÜFE'de beklentilerin ötesinde sert bir gerileme gösterdi.

Aylık bazda %0.78 olarak gerçekleşen TÜFE böylece yıllık bazda %7.50'den %6.57'ye gerilemiş oldu. Gıda fiyatları yıllık bazda %1.48'e gerilerken, 2000'lerin başından bu yana en düşük yıllık artış seviyesine geriledi.

Ayrıca sezonsal etkilerle %12.60 artan giyim sektörü fiyatları da enflasyondaki artışta etkili oldu.

Giyim fiyatlarındaki yüksek artış ve hizmet sektörü fiyatlarındaki katılığın bir ölçüde sürmesiyle çekirdek enflasyon görünümünde belirgin bir düzelme görülmedi. Çekirdek TÜFE aylık %1.94'lük gerçekleşmeyle yıllık bazda %9.51'den ancak %9.41'e geriledi.

ÜFE ise emtia fiyatlarındaki düşük seviyeye bağlı olarak kademeli gerileme eğilimini korudu. Bu kapsamda, aylık bazda %0.52 olarak gerçekleşen ÜFE' yıllık bazda %2.87'de kaldı.

TÜFE'deki gerileme eğilimi manşet veride gıda fiyatlarının rekor düşük seviyesine bağlı olarak sürerken, hem bu düzeyden baz etkileriyle gelebilecek yükseliş eğilimi hem de yılın sonlarına dair FED belirsizlikleriyle TÜFE tarafında Nisan ayıyla birlikte dip seviyesinin görüldüğünü düşünüyoruz. Bu kapsamda, TÜFE'nin yıl sonunda %7.8 düzeyinde olması yönündeki beklentimizde riskler belirgin şekilde aşağı yönde oluşmakta. %7.5'lerde bir yıl sonu enflasyon gerçekleşmesi olasılığı daha da artmakta.

TCMB'nin mevcut manşet TÜFE düşüşüyle birlikte,  faiz indirimi beklentileri daha da artabilecektir. Diğer yandan, çekirdek TÜFE tarafında bir gerileme olmaması ve hizmet sektörü fiyatlarındaki katılığın sürmesi sıkı TL likiditesi tavrını destekleyecektir. TCMB'den Mayıs toplantısında 50 baz puan ve küresel finansal piyasaların imkan vermesi halinde Haziran ayında da 25-50 baz puanlık indirim  olasılığını mümkün görüyoruz. Yine de çekirdek TÜFE'de kurlarda belirgin bir gerileme olmamasına karşın henüz gerileme oluşmaması önemli bir olumsuz enflasyon göstergesi olmakta. Bu nedenle, TCMB'den daha sert faiz indirimi beklentilerinin manşet verideki düşüşe karşın desteklenmediğini düşünüyoruz."

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hayrı03 Mayıs 2016 12:38

    neı beklıyo kardesım toplansın ındırsın pıyasanın onunu acsın ınecek beklentısı ıle pıyasa beklıyo.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster