Ana SayfaPara PiyasaBorsa ralli için güç topluyor---

Borsa ralli için güç topluyor

2 / 4
Borsa ralli için güç topluyor
14 Ocak 2018 - 09:12 www.finansgundem.com

Mobius’un tavsiyesi

Mobius, “Dolar fazla güçlü değil ve daha da düşebilir. Eğer böyle olursa, altın daha da pahalı hâle gelebilir” diyor. Fiyatlara baktığımızda, aralık ayının son işlem gününde psikolojik direnç seviyesi olan 1.300 doların üzerine çıkan altının ons fiyatı, 1.330 dolara tırmanmış durumda. Son bir aydaki getiri ise yüzde 7 oldu. 

Yatırımcılar ise enflasyon artışına karşı korunmak amacıyla altın pozisyonlarını artırıyor. Bu noktada reel faizlerinin seyri de önemli hale gelecek. 

Öte yandan yurtdışı gelişmeler de önemini koruyor. Cuma günü, ABD’de enflasyon, aralık ayında beklentiye paralel arttı. Çekirdek enflasyon da beklentilerin üzerinde arttı. ABD’de iki yıllık tahvillerin faizi, cuma günü açıklanan enflasyon rakamlarının ardından 2008 yılının eylül ayından beri ilk kez yüzde 2’nin üzerine çıktı. 

10 haftada 8 milyar $ 

Yurtiçi yerleşik yatırımcılar dolar kurunun zirveden gerilemeye başladığı kasım ayından bu yana döviz pozisyonlarını artırıyor. Genellikle “yaklaşan fırtına” görüldüğünde yönelinen dolar kuru, şimdi her düşüşte yatırımcının takibinde. Elinde 100 lirası olan öğrenci de dolar almaya çalışıyor, ev hanımı da. Veriler 10 haftadır alım yapan yurt içi yerleşik yatırımcıların alımlarını sekiz milyar dolara çıkardığını gösteriyor. Yerli yatırımcıların dolar almalarının nedeni uzun vadede dolar kurundan kâr edebilmeleri. 

Son bir yıl içerisinde dolar/TL yatırımcısına yüzde 1.03 kaybettirse de 5 ve 10 yıllık sürede kazandırdığı gözleniyor. Dolar, son beş yılda yüzde 111, son on yılda da yüzde 227 prim yaptı. Altının ons fiyatındaki getiri ise son 10 yılda dolar bazında yüzde 49 oranında gerçekleşti. Uzun vadede beklentilerin yüksek olması yatırımcıların düştükçe dolar kurunda pozisyon almalarına neden oluyor.


ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster