Ana SayfaMakro EkonomiMerkez'den temkinli faiz adımı---

Merkez'den temkinli faiz adımı

1 / 3
Merkez'den temkinli faiz adımı
19 Temmuz 2016 - 15:00 www.finansgundem.com

TCMB’den temkinli faiz adımı...

  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasa beklentisine paralel olarak faiz koridoru üst bandı olarak tanımlanan gecelik borç verme faiz oranını 25 baz puan indirerek yüzde 8,75 seviyesine getirdi. 1 haftalık repo faizi yüzde 7,50’de, gecelik borçlanma faizi de yüzde 7,25’te sabit bırakıldı. Piyasa oyuncularının baz senaryosu daha önce 50 baz puan faiz indirimi şeklindeyken, hafta sonu gerçekleşen darbe girişimi olayı ve kredi derelendirme kuruluşu Moody’s’in kredi notumuzu olası bir indirim için izlemeye almasının ardından 25 baz puan faiz indirimi şekline evrildi. Hatta faiz indirimi beklemeyen bir kesim ekonomistler de vardı. 

  Merkez Bankası’nın eli, iyileşen küresel konjonktürden ve Haziran ayı hariç 2016 yılında düşen enflasyondan dolayı güçlüydü. Bu bağlamda Mart ayından sonra faiz koridoru üst bandında toplamda 175 baz puan indirim yapıldı ve koridor üstten daraltılarak simetrikleştirildi. Son indirimle beraber faiz koridoru üst bandında toplamda 200 baz puan indirim yapılmış oldu. Haziran ayında manşet enflasyon yükselmesine rağmen, çekirdek enflasyonun yıl başından bu yana düşüş trendinde olması ve yaz aylarında da 2015 baz etkisi nedeniyle bu eğilimin sürmesi beklentisi, buna ek olarak da son dönemde küresel piyasalarda riskli enstrumanlara olan taleple Merkez Bankası’nın Temmuz PPK’sında da 50 baz puan indirim yapması ve faiz koridorunu 8,50 – 7,50 – 7,25 şekline büründürmesi yüksek ihtimaldi. Ancak hafta sonu yurtiçinde gerçekleşen olayların ciddi anlamda yabancı yatırımcıda kaygıya neden olması ve oluşan iç piyasa volatilitesi Merkez Bankası’nı daha temkinli adım atmaya itti. Ancak yine de iki günde bu derecede değişen yatırımcı algısı ve bozulan hikayeye karşın cesur bir adım olarak değerlendirmek de gereklidir. 

  Faiz indirimi, üstelik 50 baz puan faiz indirimi olması olasılığı aslında fiyatların içindeydi. Dolayısıyla olaylar yaşanmasaydı yüksek ihtimalle olumsuz bir fiyatlama olmayacaktı. Dolar/TL kuru faiz kararı sonrasında 2,98’e doğru reaksiyon verdi, Borsa İstanbul’da ise yeni alımlar söz konusu. 77.000 – 78.500 işlem aralığı olabilir, pozitif teknik görünüm için 80.000 beklenmeli. Kur bazında üstte bariyerin 3,00 – 3,01 olduğunu; halen yüksek olan piyasa oynaklığı çerçevesinde 2,93 – 2,98 bölgesinin ise işlem bandı olabileceğini düşünüyoruz. Normalleşme 2,92 seviyesinde aşağısında kalıcılık sağlanması halinde gerçekleşecektir. 

  Merkez Bankası’ndan beklentilere gelince; faiz koridoru iyice daraldı ve simetrikleşti. Bundan sonrasında top enflasyona ve piyasa oynaklığına geçiyor artık. Enflasyonda yaz aylarında yükseliş beklemekteyiz, dolayısıyla enflasyon beklentileri de bir kademe yukarıya doğru çıkacaktır. Haliyle sadeleşmede hareket alanı son derece kısıtlıdır. Merkez Bankası politika faizini yüzde 8’de dengeleyecektir, bu bağlamda bundan sonraki üst bant indirimlerinin daha küçük oranlarda gerçekleşmesini bekliyoruz. Darbe girişiminden 4 gün sonra faiz indiren bir Merkez Bankası’nın, Ağustos ayındaki PPK’da 25 baz puan faiz indirme olasılığını, bütün diğer şartları sabit tutarak baz senaryo olarak belirlemiş durumdayız. 

 

Enver ERKAN

Kapital FX Araştırma Uzmanı

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ19 Temmuz 2016 17:43

    ÜLKE ŞARLARI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMAK GEREKİRSE FAİZ İNDİRİLEMEZ DİYEN UZMANLARA MERKEZ BANKASI UYMAYARAK İNDİRDİ AL SANA DOLAR 3000 TL Yİ GEÇTİ.ŞİMDİ İYİMİ OLDU.MERKEZ EMİRE UYDU AMA SONUMUZ İYİ OLMADI.

  • THE END19 Temmuz 2016 17:35

    faiz indirimi haberiyle yalandan yere 78 bini geçti gösterip yatırımcıya darbe yaptılar.

  • cem19 Temmuz 2016 15:33

    ekonomi ve piyasada geçici rahatlama olabilir merkez ve ekonomi yönetimi aldanmadan her zaman dikkatli olmalı

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster