Ana SayfaBankacılıkBankaların rekabeti dijitale taşındı---

Bankaların rekabeti dijitale taşındı

1 / 7
Bankaların rekabeti dijitale taşındı
04 Eylül 2017 - 15:08 www.finansgundem.com

Teknolojinin hayatın her alanına girmesi ve akıllı cihazların yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmesi bankacılık sektöründe müşterilerin alışkanlıklarında değişimler yaşanmasına neden oluyor. Bankalar da bu taleplere cevap verebilmek için dijital bankacılık alanında yoğun rekabet içerisine girdi.

Şubelerden yapılan işlemlerin tamamına yakınının mobil/internet şubeleri kanalıyla yapılması müşterilere zaman ve hız kazandırırken, bankalara da maliyet avantajı sunuyor. 

Bankacılar teknolojideki hızlı dönüşümün bankaların iş yapış biçimlerinde de değişimi beraberinde getirdiğini, teknolojiyi doğru ve yerinde kullanan bankaların avantaj yakaladığını belirtiyor. 

Dijital bankacılık, mobil cüzdan ve teknolojinin sektöre etkileri konusunda değerlendirmelerde bulunan Akbank Direkt Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş, bankacılığın, zaman ve mekandan bağımsız yapılan bir işe dönüştüğünü belirtti. 

Mobil bankacılık kullanan müşterileriyle olan aylık ortalama etkileşimlerinin geleneksel kanallarla kıyaslandığında 6 kat daha fazla olduğunu ifade eden Ulutaş, sadece son bir sene içinde dijital bankacılık kanallarını kullanan müşteri sayısının yüzde 30, Akbank Direkt Mobil kullanan müşteri sayısının ise yüzde 45 büyüdüğünü dile getirdi. 

Ulutaş, dijital kanalları içerisinde yalnızca Akbank Direkt Mobil'den hizmet almayı tercih eden müşterilerinin oranının ise yüzde 72 seviyesinde bulunduğunu bildirdi. 

Bankada her 2 ihtiyaç kredisinden birinin Direkt Kanallardan satıldığı bilgisini veren Ulutaş, şunları kaydetti: 

"Mobil uygulamamızı kullananların yoğun tercihlerinden biri de fatura ödeme. Bankamızda her iki faturadan biri Akbank Direkt uygulamasından ödeniyor. Son üç yılda mobilden yapılan fatura ödemeleri 12 kat arttı. Mobil platformda devrim yapan ve 12 milyondan fazla kişinin telefonlarına indirdiği Akbank Direkt Mobil uygulaması ile artık ödeme yapmak da daha hızlı ve kolay hale geldi. 

Dijital ödemeler kapsamında Akbank Direkt, android telefonlar ile kart kullanmadan alışveriş yapma imkanı veriyor. 2016 Eylül ayından bu yana kullanıcılarına dünyanın en güvenli ve gelişmiş mobil ödeme teknolojisi olan Host Card Emulation (HCE) kullanılarak Akbank Direkt Mobil uygulaması yüklü Android telefonlar ile kart kullanmadan alışveriş yapma imkanı sunuyor." 

"Küresel para transferleri hız kazanacak" 

Tolga Ulutaş, Akbank olarak dijital teknolojideki gelişmeleri hızla bankacılık ürün ve hizmetlerine uyarlayarak müşterilerin kullanımına sunmayı amaçladıklarını söyledi. 

Banka olarak yurt içinde ve dışında birçok Fintech ile yakın işbirliği içerisinde çalıştıklarını anlatan Ulutaş, FinTech gelişimini desteklemek amacıyla tüm uygulama geliştiricilerin diledikleri zaman ve mekanda girip çalışabilmeleri için, Uygulama Programlama Arayüzünü (Application Programming Interface - API) açan ilk banka olduklarını belirtti. 

Ulutaş, İngilizce olarak hazırlayıp kullanıma açtıkları API Portal sitesi sayesinde, dünyanın her yerindeki finans alanında uygulama geliştirmek isteyen kişi ve kuruluşların API'lere erişip çalışmalarını yürüteceklerini dile getirdi. 

Finans alanında fikri ya da projesi olan tüm girişimcilerin, Akbank'ın API altyapısını kullanarak geliştirecekleri yeni uygulamalardan bazılarını müşterilerin hizmetine sunmayı planladıklarını aktaran Ulutaş, "Akbank API altyapısını dijital uygulama programcılarının kullanımına açarken, öncelikle onlara, istedikleri yerden ve zamanda ulaşabilecekleri en yeni donanım ve yazılıma sahip gelişmiş bir laboratuar sunmuş olduk." dedi. 

Ulutaş, global danışmanların da görüşleriyle kurulan Akbank LAB'in, Akbank'ın yenilikçi adımlarında önemli bir yeri olduğunu bildirdi. 

Silikon Vadisi'nde faaliyet gösteren Ripple ile dijitalin öncü yeniliklerinden "Blockchain Teknolojisi"ni yurt dışı para transferlerinde kullanmak üzere bir anlaşma yaptıklarını aktaran Ulutaş, "Bu teknolojiyi Türkiye'ye getiren ilk banka olduk. Bugünlerde test işlemlerini başarı ile tamamladığımız Blockchain sistemi ile ileride küresel para transferleri hız kazanacak, maliyetler düşecek ve müşterilerimiz 7/24 işlem yapabilecekler." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster