Ana SayfaBankacılıkBankacılardan 'hedge' değerlendirmesi---

Bankacılardan 'hedge' değerlendirmesi

2 / 2
Bankacılardan 'hedge' değerlendirmesi
21 Kasım 2017 - 15:01 www.finansgundem.com

Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil:

BSMV maliyeti dikkate alınmalı

Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil de, reel sektörün ağustos itibarıyla 212 milyar doları bulan döviz açık pozisyonu düşünüldüğünde, döviz borç ödemelerinin önden bir talep yarattığı Türkiye özelinde, yeni ürünün döviz piyasalarına likidite ve derinlik kazandırarak TL'de ekstra bir baskı oluşmasını engellemede yardımcı olabileceğini söyledi. 

Söz konusu hedge mekanizmasıyla ilgili Garanti'nin çalışmaları hakkında bilgi veren Erbil, şunları kaydetti:  

"Bu ürünü değerlendireceklerini düşündüğümüz; bankamızda son 2 yıl içerisinde vadeli dolar alımı yapmış olan tüzel müşterilerimize bilgilendirme yaptık. Potansiyel döviz ihtiyacı olan tüzel müşterilere de kısa sürede bilgilendirme yapacağız. Müşterilerle diyaloğumuzda ihalelerin, müşterilerin dolar risklerini piyasa fiyatından daha avantajlı kurlardan yönetmelerine imkan verebileceğini ön plana çıkartmayı düşünüyoruz. Benzer işlemlere kıyasla müşteri talebini bir miktar olumsuz yönde etkileyebilecek tek unsur olarak TL netleşmeli işlemlerde ortaya çıkan BSMV konusu olacak. Şu anki vergi uygulaması gereği, müşteriler ve vadeli işleme aracılık eden bankalar açısından BSMV maliyeti çıkabilecek olmasının dikkate alınmasının ve bunu önleyebilecek adımların atılmasının faydalı olabileceğini düşünüyoruz."

"Spekülatif döviz talebi azalacak" 

Garanti Bankası Genel Müdürü Erbil, eylül sonu itibarıyla bakıldığında, bir bacağı TL olan vadeli işlemlerin aylık ortalama miktarının yaklaşık 20 milyar dolar civarında olduğunu bildirdi. 

Hedef kitlelerinin, özellikle bilançolarında bulunan açık döviz pozisyonları halihazırda türev ürünlerle yönetmeyen ve bu risklere maruz kaldıklarını gözlemledikleri şirketler olacağını belirten Erbil, özünde TCMB'nin TL uzlaşmalı işlemlerinin, sisteme uzun dolar pozisyonu sunacak bir imkan olduğunu söyledi.

Erbil, bu bağlamda sistemde "uzun dolar pozisyonu alma" veya "var olan kısa dolar pozisyonunu azaltma" iştahının arttığı ve FX piyasasının tek yönlü bir görünüm arz ettiği durumlarda TCMB'nin TL uzlaşmalı işlemler imkanının faydalı olacağını kaydetti. 

Standart vadeli döviz işlemlerinde işlem vadesinde şirketlerin, döviz alımı için gerekli tüm bakiyeyi hesabında bulundurması gerekirken, TL uzlaşmalı işlemlerde eğer işlem zararda ise sadece zarar tutarı kadar hesapta likidite bulundurmanın yeterli olacağını vurgulayan Erbil, TCMB'nin temdit edeceğini düşündükleri "TL uzlaşmalı vadeli döviz işlemleri ihaleleri" sayesinde vadesi gelen hedgelerin, bir diğer takip eden ihaleyle taşınmaya devam edilebileceğini tahmin ettiklerini kaydetti. 

Erbil, devamla şunları kaydetti:

"Sonuç olarak, TL uzlaşmalı vadeli işlemler, reel sektörün kur riskini daha düşük maliyetle yönetmesini sağlayarak oynaklığı ve spekülatif döviz talebini azaltacaktır. Mevcut durumda reel sektör, oynaklığın ve değer kaybının yüksek olduğu zamanlarda değer kaybının daha da artacağı beklentisiyle yakın dönemlerdeki döviz ödemelerinden daha yüksek miktarda döviz alabiliyordu. Bu da kurda daha da fazla yükselişe sebebiyet veriyordu. TL uzlaşmalı vadeli işlem ihaleleri, bu öne çekilmiş talebin önüne geçerek piyasa derinliğine olan güveni artırma yoluyla oynaklığı ve kurdaki aşırı değer kayıplarını sınırlayacaktır."

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster