Ana SayfaPara PiyasaPiyasa bu hafta neyi fiyatlar---

Piyasa bu hafta neyi fiyatlar

1 / 3
Piyasa bu hafta neyi fiyatlar
24 Ekim 2016 - 06:58 www.finansgundem.com

7 aydan sonra Para Politikası Kurulu (PPK) 20 Ekim’deki toplantısında faizleri sabit tuttu. Toplam 250 baz puana (yüzde 2.5) varan faiz indirimlerinden sonra ‘Durup bakalım’ dedi. Cumhurbaşkanının ekonomi baş danışmanlarının toplantı öncesindeki söylemleri, bu konudaki “ipucunu” vermişti. Danışmanların konuşmalarının öncesinde piyasa katılımcılarının ezici çoğunluğu; birkaç istisna dışında; 20 Ekim’de yapılacak toplantıda, üst bantta 25 baz puanlık bir indirim daha bekliyordu. Baş danışmanlar konuşunca birçoğu tahminlerini değiştirdi ve onlar da ‘Faiz indirimi olmayacak’ demeye başladılar. “Haklı” çıktılar.

İşin şakası bir yana Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) son yaptığı toplantıda aldığı kararın olası sonucunun toplantı öncesinde başdanışmanlar aracılığıyla “paylaşılmış” olması alınan kararın “ağırlığını” azaltmış durumda. Kararı PPK mı alıyor, yoksa baş danışmanlar mı alıyor sorusu ister istemez akıllara gelmiyor değil. Bu da faizler düşmese de Merkez Bankası ve PPK’nın kredibilitesini düşüren bir adım olarak hatırlanıyor, hatırlanacak.


Neden değer kaybetti?

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Merkez Bankası’nın açıklamış olduğu “likidite tedbirlerinden” biri olan ‘Döviz getir, istediğin kadar TL borç al’ politikası da TCMB’nin uygulamakta olduğu para politikasının etkisini azaltan bir unsur oldu. 

TL adeta “carry trade’ parası oldu. Ucuz faizle borçlanılan görece ‘stabil’ para biriminin, daha iyi getiri sağlayan para birimlerinin faizlerine yatırılması olarak tanımlanacak “carry trade” için TL, Merkez Bankası’nın uygulamalarından dolayı, gelişen ülke piyasalarında kullanılır oldu. Bu da TL’nin son zamanlarda yaşanan değer kaybındaki önemli unsurlardan biri. Her ne kadar TCMB bu arbitraj imkânını sınırlamaya çalışsa da bu konuda radikal adımlar atmadığı sürece limitler zorlanmaya devam edecek. 

Geçtiğimiz hafta Türk Telekom’un Kamu ile “ortak sahibi” olan Oger Telekom’un faiz ödemeleri konusunda yaşadığı sıkıntı da bizim piyasalarımızı dolaylı olarak etkileyen sorunlardan biriydi. Her ne kadar Türkiye’yi “doğrudan” etkileyen bir sorun olmasa da bundan sonra yaşanabilecekler ve de finans piyasalarındaki algı itibarıyla önümüzdeki dönemde dikkate alınacak, yakından takip edilecek gelişmelerden bir olmaya aday.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster