Ana SayfaRöportajlarBarış Öney: 2 milyar dolar Türkiye’de yatırım için bekliyor---

Barış Öney: 2 milyar dolar Türkiye’de yatırım için bekliyor

1 / 14
Barış Öney: 2 milyar dolar Türkiye’de yatırım için bekliyor
06 Şubat 2017 - 09:20 www.finansgundem.com

KAYHAN ÖZTÜRK – FINANSGUNDEM.COM

Baştan söylemeleyim, bu röportaj kaçmaz.

Karşımdaki tam bir usta. Bay Tecrübe, Bay Vizyon.

Mutlaka akıl, yetenek, sabır, hırs, çalışma azmi isteyen, yatırımdan halka arza, şirket evliliğinden özel sermaye fonlarına birbirinin halkası emek yoğun konularda, dile kolay tam 22 yıl ter dökmüş bir isim.

Kendisiyle ‘Barış’ık bir finans kurdu.

İşini çok iyi bilen, bildiğini çok iyi anlatan, anlattığından ‘gönderme’ler çıkaran Barış Öney, şimdi o uzmanlığını Globalturk Capital’de, iş dünyasının hizmetine sunmuş.

Pazarlık duayeni olmuş artık; yabancılarla, Türklerle oturuyor, sermaye getirecek imzaları attırıyor, satın alma anlaşmaları hazırlıyor. Bu arada kimseyi yolda bırakmak yok. Temsil ettiği grupla ortak hareket adına yönetime giriyor, tüm görevleri üstleniyor, işleri yoluna koyuyor. Geldiği gibi gitmesini de biliyor!

Yaptıkları çok mu zor? Sana bana evet, ama ona...

‘Kötü algı’ üzüntüsü

KOBİ cenneti Türkiye’de, ünlü Ameriken KOBİ F onu SEAF’ın partneri olan Globalturk Capital’i büyük oyuncu yapma adımları 7 senedir atılmış, atılıyor. Partnersizliğin keyifsizliğini de başarısızlığını da iyi bilen biri olarak, Avrupa’da 6 ülkede, Orta Doğu, Körfez, Hindistan ve hatta Çin‘de bile ‘becerikli’ arkadaşlıklar kurmuş Barış Öney. Operasyonları da ofisten yönetiyor.

Ancak sanmayın ki şimdi yatıyor! Hayır, her gün doğan güneşle birlikte, yorucu ve uzun yatırım yolculuğuna yeniden başlıyor.

En önemli gücü ise vatan. Evet, sokaktaki vatandaş gibi, siyasetçi gibi o da Türkiye’nin ‘kötü algısı’ndan dolayı şikayetini, üzüntüsü saklamıyor ama, bunca krizin arasında bu ülkeye koşan 17 milyar dolarlık yatırım sermayesine şapka çıkarmadan da geçmiyor. “Son 2 senedir çok zor süreçlerden geçiyoruz, giderek de zorlaşıyor fakat Türkiye’ye 2015’te 17 milyar dolarlık yabancı yatırım girmesi gibi enteresan gelişmeler de yaşanıyor.”

Sıfırdan yatırım yapan yok

Paranın maşallahı var ama nefesi kısa! Bir yıl sonra, yani geçtiğimiz yıl bu rakam 7.5 milyar dolara geriliyor. Öney’in dikkat çektiği bir başka nokta ise, ‘Bu sermaye niçin, kime geliyor?’

Yanıtını da kendi veriyor. “Neredeyse tamamı şirket evlilikleri için burada...”

Yani ‘sıfırdan yatırım’a hasret devam ediyor...

2 milyar dolar müjdesi

Dile getirdiği özel sermaye fonlarıyla odada ‘müjde rüzgarı’ estiren Öney, üstüne basa basa söylüyor. “Şu anda özel sermaye fonlarının elinde Türkiye’de yatırıma yönelmek üzere 2 milyar dolarlık fon var ve bu yatırımları da yapmak zorundalar.”

Zorundalar. Kulağa hoş geliyor. 2 milyar dolara tüyecek yol bırakmyor...

“Neresi emniyetli, bilmiyorum”

Yabancı bakışların, bu ülkeden kaçmak için inanmak istedikleri ‘öngörmezlik’ tezinin tepesine çelik yumruk gibi iniyor. “Öngörülmezlik Türkiye’nin de içinde bulunduğu yükselen pazarlara özgü değil artık. Bütün dünyada aynı diyebiliriz” diye konuşuyor Barış Öney. Fitili ateşliyor. “Almanya’da, İngiltere’de öngörebiliyor musunuz? Maalesef hayır.” Pimi çekiyor. “Artık neresi emniyetli ben bilmiyorum.” Bomba patlıyor: “Yatırımcı da bilmiyor...”

Öney, sermaye hareketleri için zor bir dönem olduğunu itiraf ederken, “Sermaye riski dağıtmak isteyecek o zaman da bizim gibi pazarlara yatırıma gelecek” ifadesini kullanıyor. Hemen ekonomi yönetimine ‘mesaj’ uçuruyor. “Sıkıntıları aşmak için bizim siyaseten sağlam bir zemine oturmamız lazım...”

Amerika mı, Türkiye mi?

Hep sıkıntıyla yaşayacak değiliz ya, biraz da ‘yüzümüz gülsün’ istiyor insan. Öney birden son zamanların başkentlerinde, dünya kamuoyunda gündemden düşmeyen iki ülkesini kıyaslıyor. Bir sene sonra Amerika mı, Türkiye mi daha iyi olur? Dediği şu. “Bunu ancak Allah bilir.” Sanki geleceği okuyor. “Amerika eski Amerika olmayacak artık. Avrupa da eski Avrupa değil...”

Peki ya Türkiye? Yürekten yanıtlıyor. “Mutlaka sağlam kalmalı. Çünkü ülkemizin önünde çok fıırsat var...”

Ucuz bir taktik değil, strateji

Türk şirketlerinin Avrupa’da yatırım yapma, şirket satın alma ya da ortaklık heyecanı girişimleri olduğuna, bu heyecanın gün geçtikçe daha da artacağına vurgu yapan Barış Öney , bunun bir ‘firar’ olarak görülmesine karşı çıkıyor. Haklı çünkü, içerde bazı çok uluslararası firmalar faaliyetlerini İstanbul’dan Dubai’ye kaydırmayı düşünüyora, cüzdanlara Türkiye korkusu sinmiş yabancılar sınırdan geri dönüyorsa, bizimkiler de onlara, oralara gidecek tabi. Bulgaristan’a, Romanya’da kurulan ‘tezgah’lar ucuz bir taktik değil, malını pazarlama stratejisi.

Öney bu mücadelenin büyük destekçisi olarak ilan ediyor. “5-10 sene sonra küresellişmiş Türk firmaları olacak.”

Büyük dert kur riski

Sohbet koyu, riskleri ele alıyoruz. Barış Bey derya deniz, kur’a demir atıyoruz. Şu anda en büyük riskin kur riski olduğunu ifade ediyor. İşin zorluğu, “Türkiye’de şirketlerin TL bazında her sene yüzde 50-60-70 büyümesi lazım ki bu kur riskini bertaraf etsin” sözlerinde yatıyor. Haklı olarak soruyor. “Kim şirketini bir senede yüzde 50-60 büyütebilir?..”

Yabancıya Türkiye’yi doğru anlatın

Ve bunca yılın donanımıyla bir baba gibi Türk şirketlerine nasihatı çakıyor. Yabancı ortağın ‘kazıklandım’ havasına girmesine engel olmanın tek yolunu anlatıyor Öney. Aslında çok basit. “Türkiye her dakika değişen bir gündeme sahip. Bu durumun da ortağınız olan yabancıya doğru anlatılmalı” diyor.

Globalturk Capital’in Kurucu ve Yöneticisi Barış Öney’le yatırım dünyasını konuşuyoruz. Hem yabancı hem yerli koltuğunda oturan bir uzmandan tüyolar alıyoruz...

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster