Ana SayfaBankacılıkBanka raporu 2017---

Banka raporu 2017

6 / 22
Banka raporu 2017
06 Temmuz 2017 - 13:07 www.finansgundem.com

Dev Uyandı

KGF kapsamında 11 milyar lira kredi veren Ziraat Bankası bu sayede 40 bin yeni müşteri kazandı. Banka konut kredilerindeki pazar payını yüzde 14'ten yüzde 2Ve çıkartmayı başardı.

Ziraat Bankası gerek aktif büyüklüğü gerek dağıtım ağı gerekse 'kamu bankası' olmasının üzerine yüklediği ekstra görevlerle Türkiye'nin en büyük bankası konumunda. Bankacılık sektörünün temel aktörlerinden biri olan Ziraat Bankası, son yıllarda sektörde yaşanan kredi ve mevduat rekabetinde ön plana çıkıyor. Kuşkusuz altı yıllık Halk Bankası genel müdürlüğünden sonra 2011'de Ziraat Bankası genel müdürlüğü koltuğuna oturan Hüseyin Aydın'ın yönetiminin de rekabetteki bu 'etkin olma halinde' payı büyük. Buna güzel bir örnek banka çalışan sayısı ve büyüklük ilişkisi gösterilebilir. Ziraat Bankası son beş yıl içinde bilanço büyüklüğünü 2,5 kat artırmayı başarırken çalışan sayısını hemen hemen aynı seviyede tutmayı başardı. 25 bin civarında çalışanı bulunan banka, 'şube başına çalışan' rasyosunda sektör ortalamalarının altında seyrediyor. Üstelik yönetim, çalışan yaş ortalamasını üç yıl gençleştirmeyi de başarmış durumda. Bu kadar büyük bir yapıyı yönetmek, hakim olabilmek elbette ince bir beceri sahibi olmayı da gerektiriyor.

Sektör 2016'nın ikinci yarısından itibaren başlayan kredi ivmesine odaklanmış durumda. Artış ivmesi 2017'de Kredi Garanti Fonu'nun devreye girmesiyle iyice hızlandı. Kredilerdeki artış ise daha çok TL krediler kanalıyla gerçekleşiyor. Geçen yıl yaşanan kredi büyümesinin yaklaşık yarısı TL bazında iken 2017'nin ilk beş ayındaki artışın yüzde 90'mdan fazlasının TL cinsinden kullandırıldığı görülüyor. Hüseyin Aydın bu durumu "Bir başka açıdan bakarsak TL kredilerdeki artış 2017'nin ilk beş ayında, 2016'nın tamamından daha yüksek gerçekleşti" şeklinde tanımlıyor ve ekliyor "Gelen ilk çeyrek büyüme verisinde, bankacılık sektöründeki kredi büyümesinin olumlu katkı sağladığı görülüyor."

KGF'yi de arkasına alan bankalar elbette bu kredi yarışına hızlı girdi. Ancak kredilerin bilanço içindeki payı sektöre göre daha düşük konumda olun Ziraat'in bu durumu, kredi yarışında bankaya bir avantaj sağladı. Aydın "Kredi ağırlıklı büyüme stratejimizi sürdürüyoruz. Bu hedefle birlikte son yıllarda sektörden daha hızlı kredi büyümesi gerçekleştirmiş durumdayız" diyor. Son rakamlara göre bankada kredilerin bilanço içindeki payı yüzde 68'e yükseldi ve Aydın sektör ortalamalarını yakalayarak 'normali-ze' olduklarım söylüyor. Aydın'ın uyguladığı bu genel kredi stratejisine uygun olarak banka geçen yılın ikinci yarısından itibaren kredi artış hızını da yükletti. 2017'nin ilk beş ayında geçen senenin tümünden daha fazla tutarda artış yakalanmış durumda. Ziraat Bankası'nın özellikle konut kredileri ve KOBİ finansmanında hızla yükselen bir grafiği var. Konut kredilerindeki pazar payı son bir yılda yüzde 14'ten yüzde 21 seviyesine yükseldi. KOBİ'lerin finansmanındaysa KGF ve KOSGEB destekli kredilerde yaklaşık 100 bin işletmeye kredi kullandırıldı. Aydın'ın dikkat çektiği nokta şu; bu işletmelerden yüzde 40'ı yeni müşterilerden oluştu. Özetle son bir yılda banka sadece bu kanaldan 40 bin yeni müşteri kazanmayı başardı.

100 bin işletmeye kullandırılan kredi miktarı ise 11 milyar lira oldu. Aydın "Bu kredileri tabana yaygın olarak kullandırmayı hedefledik. Sektörün bu fasıldan, bir müşteriye kullandırdığı krediyi biz üç müşteriye kullandırdık" diyerek kredi kullandırma stratejilerini açıklıyor. Buradaki bir amaç da elbette yeni müşterilere ulaşmak olmuş. Bu durum önemli zira Aydın özellikle girişimci bankacılık vizyonunun geliştirilmesi için çalışıyor, "Bu kredileri, daha çok girişimci segmentte müşteri ilişki yönetim kabiliyetimizin geliştirilmesine bir araç olarak görüyoruz. Sadece bir ürünle kurulan müşteri ilişkisinden daha kapsayıcı ve 360 derece müşteri ilişki yönetimi konusunda know-how'umuzu geliştiriyoruz."

Yeni kredilerle birlikte Ziraat'in önemli bir manevra kabiliyeti kazandığına da dikkat çeken Aydın, yaygın şube ağını kullanarak en yüksek tutarda krediyi değil en fazla sayıda işletmeye kredi kullandırmayı hedeflediklerini açıklıyor. Yılın geri kalan döneminde de KOBİ'lerin finansmanı konusunda Ziraat Bankası desteğini sürdürmeye devam edecek.

Sektörün en büyüğü olunca elde edilen kar rakamı da etkileyici oluyor. Geçen yıl Ziraat Bankası 6 milyar 576 milyon lira net kar rakamına ulaştı. Yıl bazında bakıldığında sektörün karlılıkta yaklaşık yüzde 50 büyüme kaydettiği görülüyor. Bu gelişmede, hızlı kredi büyümesinin ve enflasyona endeksli tahvillerin faiz gelirlerinin neden olduğu artışın önemli bir etkisi var. Ancak yılsonunda kar rakamları bu kadar parlak olmayabilir. Yılın ikinci yarısında mevduat faizlerinde yaşanacak artış beklentisi, karlılığı önemli ölçüde törpüleyecek gibi görünüyor. Aydın "Özkaynakları destekleyen en önemli unsur olması nedeniyle, kredi artış hızını destekleyecek düzeyde bir kar artışı sağlanmasını bekliyorum. Karın, bilançonun finansmanını sağlayan önemli bir kalem olduğunu unutmamak gerek" diyor ve ekliyor "Karı bankamızın kredi verme kabiliyetinin artırılmasına bir araç olarak görüyoruz. Bankacılık faaliyetimizde; kardan önce verimliliği esas alan bir iş modelini benimsiyoruz. Maliyet odaklılık ve bankacılık faaliyetlerinden sürdürülebilir bir gelir artışı temel stratejimiz. Sadece kar konusunda değil tüm faaliyetlerimizde sürdürülebilir olmak, endüstriyel ve uzun vadeli bakmak ana stratejimiz olmaya devam edecek."

Ziraat Bankası'nın şube stratejisi özel bankalardan biraz farklı zira İstanbul gibi büyük kentlerde daha zayıflar. Aydın katma değer gördüklerinde yeni şube açmayı sürdüreceklerini ancak büyümeyi daha çok İstanbul gibi şehirlerde gerçekleştireceklerini söylüyor. Aydın'ın şubeleşmede nihai hedefi ise operasyonel yüklerden görece daha fazla arınmış, müşterisi ile daha fazla meşgul olan, butik ve hareket kabiliyeti yüksek şube anlayışını hayata geçirmek.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster