Ana SayfaBankacılıkBanka raporu 2017---

Banka raporu 2017

4 / 22
Banka raporu 2017
06 Temmuz 2017 - 13:07 www.finansgundem.com

Fonlama sorununun diğer cephesi DTH'lar. Bankalar SWAP riskini yurtiçinde döviz cinsi kredi kullandıramadıkları için alıyor. Yatırım kredileri ve proje finansmanları döviz cinsi verilebiliyor ancak bu kredilerdeki yavaşlama da bankaların elini kolunu bağlıyor. İşte tam bu noktada önümüzdeki dönem için yeni teşviklerin gelebileceğini hesaba katmak gerekiyor. Zira KOSGEB ve KGF kredileri esnaf ile reel sektöre rahatlama sağlarken 'sabit yatırım' ve 'proje finansmanı' alanı teşvik bakımından boş kalmış durumda. Ekonomi yönetiminin yatırım kredilerinde yapılandıracağı bir teşvik mekanizması yılın son çeyreğinde (ki KGF limitlerinin bu dönemde tükeneceği tahmin ediliyor) bankacılık sektörünü bambaşka bir ralliye hazırlayabilir. Çünkü bankalar döviz kredilerini fonlamakta sıkıntı çekmiyor.

KGF'nin sektöre sağladığı pozitif etkiler sadece kredilerle sınırlı değil. Kredi hacminin hızlı bir şekilde artması ve bazı KGF kredilerinin takibe düşmek üzere olan kredilerin kapatılarak yeniden kredi açılması yöntemiyle kullanılması aktif kalitesini yükseltti. Takipteki alacak oranı ilk beş ayda (yılbaşında artması beklenirken) yüzde 3'ün altına geriledi. Sadece bu da değil, hacimsel büyüme ve çok da iyi geçmeyen 2016'nın baz etkisiyle faiz marjlarındaki iyileşme faiz gelirlerini artırdı. Buna, bankaların faaliyet giderlerinde gösterdiği yönetim başarısı eklenince geçen yıl yüzde 14 olan özkaynak karlılığı ilk dört ay içinde yüzde 18'lere çıktı.

Rakamlar böyle bir dönem için oldukça iyi ancak sürdürülebilir değil. Yılın ikinci yarısında eğer yatırım kredilerine teşvik gibi yeni bir hikaye çıkmazsa ilk yarıda gösterilen performanslar dengeye oturacak. İlk neden, bankaların kredilerde isteseler de istemeseler de bilanço sınırlarına dayandıkları için frene basacak olması. Üstelik bankaların girdikleri mevduat savaşı da marjları iyice sıkıştırmış durumda. Şu anda kullandırılan KGF'lerin ortalama faiz oranı 14,5 civarındayken mevduat faizleri bu rakamla aynı seviyelere geldi. Üstelik mevduatta vade bir aya sıkışmışken KGF'ler 60 ay vadeli krediler. Uyumsuzluk ortada. Bu durum marjları baskı altına alıyor ve ilk çeyrekte elde edilen banka karlılığının sürdürülemeyeceğini gösteriyor. Ayrıca KGF kredilerinden alınan komisyon gelirleri de yeniden böyle bir kredi verme rüzgarı olmadığı sürece elde edilemeyecek yani bu gelirler de sürekli değil. Ve tabii gelişen ülkelerin kabusu, ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artırım sürecinin devam etmesi de sektörün başında Demokles'in kılıcı gibi duruyor.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster