Ana SayfaBankacılıkBanka raporu 2017---

Banka raporu 2017

10 / 22
Banka raporu 2017
06 Temmuz 2017 - 13:07 www.finansgundem.com

Hızlı Yükseliş

Geçen yıl yüksek kredi büyümesi yakalayan DenizBank bu yılın ilk üç ayında net karını yüzde 86 artırarak 558 milyon liraya çıkardı. Hakan Ateş kredi ve mevduat rekabetinin içinde kalmaya devam edeceklerine dikkat çekiyor.

DenizBank rakamlara bakıldığında aktif büyüklüğü 15-100 milyar lira arasında bulunan orta ölçekli bankalar arasında en agresif bankalardan biri olarak göze çarpıyor. Bankanın kaptan koltuğunda oturan Hakan Ateş geçen yıl sorularımıza cevap verirken bankanın kredi büyümesinin yüzde 25'ler civarında olacağını ve hedeflerini tutturacaklarını söylemişti. Nitekim Deniz Bank 2016'yı yüzde 22,50'lik kredi, yüzde 15,8 mevduat, yüzde 57 kar, yüzde 20,5 aktif büyümesi ile kapattı. Banka 1 milyar 203 milyon liralık yıllık net karıyla da dikkat çekti.

2017 diğer bankalarda olduğu gibi DenizBank için de iyi başladı. Banka ilk çeyrekte konsolide bazda aktif büyüklüğünü yüzde 6, kredilerini yüzde 8, mevduatı yüzde 5 oranında artırdı. Hakan Ateş "Bu rakamlar sektörün üzerinde büyüme gerçekleştirdiğimizi gösteriyor" diyor. Zira rakamlar yıllıklandırıldığında bankanın yüzde 25'in üzerinde bir büyüme rakamı yakaladığı görülüyor. DenizBank'ın 2017 rakamlarında en çok dikkati 558 milyon liralık 'net kar' hanesi çekiyor. Net kar artışındaki yüzde 86'lık büyümeye özkaynak karlılığındaki yüzde 20'lik büyüme eklendiği zaman sermayedarlar açısından bankanın 2017'ye fırtına gibi girdiği söylenebilir. Üstelik banka ilk çeyreğin üzerinden geçen iki ayda da benzer büyüme rakamlarını yakalamış durumda. Hakan Ateş "Yılın ikinci yarısında da önceki dönemlerdeki yavaşlamanın ziyadesiyle telafi edildiği bir performans yakalayacağız" diyor.

Hakan Ateş bu yüksek performansı elbette kredilerdeki agresif stratejileriyle gösterecek. Geçen yılın rakamları, bankanın özellikle kredilerde 'gaza' bastığım zaten gösteriyor. Bu yıl KGF etkisiyle yaşanan kredi dopingi bazı orta ölçekli bankaların bu alanda pazar payı kapmasına yardımcı oldu. DenizBank da bunlardan biri. DenizBank da KGF'nin sağladığı avantajları erken fark eden bankalardan biri. Ateş "KGF teminat sıkıntısı çeken KOBİ'lere kefil olarak son derece kıymetli bir katkı sağlıyor" diyor.

Kuşkusuz Ateş hızlı davranarak bankasını KGF kredilerinde farklı bir yere konumlandırmayı da hemen başardı. KOBİ'lerin düşük maliyetler ile finansmana erişebilmeleri amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve KGF işbirliğinde 'Nefes Kredisi' projesi hayata

geçirildi. Projenin içinde yer alan tek özel banka DenizBank oldu. Böylece TOBB'a bağlı oda ve borsalara üye olan KOBİ'lere yani bir anlamda yeni müşterilere de erişim sağlandı. Banka bugüne kadar KGF teminatlı kullandırılan toplam kredi tutarı yaklaşık 6 milyar liraya ulaştı ve Nefes Kredisi'nden yaklaşık 11 bin müşteri yararlandı.

Yılın ikinci yarısında hem KGF limitlerinin azalması hem de kamu bankalarının devreye girmesiyle birlikte özel bankaların kredi verme hızında bir yavaşlama yaşanacağı beklentisi hakim. Şimdiden bu beklenti gerçekleşmeye başladı bile. Ancak DenizBank bu noktada yıllardır kendisine sağladığı 'uzmanlaşma' ile diğer bankalardan ayrışmayı başarmış durumda. Malum Ateş'in banka için uyguladığı genel strateji geçiş ekonomisi olan Türkiye'de tarım, enerji, altyapı, denizcilik, turizm gibi alanlarda uzmanlaşmaya dayalı. Bankanın sadece tarım sektöründeki uzmanlaşması bile artı bir değer olarak bu tür dönemlerde gaza basabilmesine olanak sağlıyor. 1 milyon müşteri tarımdan geliyor ve banka tarım alanındaki pazar payını yüzde 37'ye çıkartarak lider özel banka konumuna gelmiş durumda. Ateş Türkiye'nin her yerindeki esnaf, sanatkar ve çiftçinin yanında yer almaya devam edeceklerini ve aldıkları bu pazar payını aynı şekilde devam ettirmeye kararlı oldukları söylüyor.

Malum, turizm sektörü şu an kanayan yara konumunda. Türkiye'nin önemli sektörlerinden biri olan turizmde DenizBank'm kredi pazar payı yaklaşık yüzde 16 civarında. Ateş zor bir dönemden geçen sektörün arkasında durduklarını söylüyor ve "Tarım ile birlikte 'memleket meselesi' olarak gördüğümüz ve liderlik bayrağını taşıdığımız turizm sektörünü desteklemeye devam edeceğiz" diyor.

Elbette kredi büyümesi üzerine kurulacak bir stratejide en önemli konu, fonlama yani mevduat. Bütün sektör -ve hatta ülke- TL mevduatın bir türlü artmaması nedeniyle sıkıntı çekiyor. Bireysel emeklilik sistemindeki 'Otomatik Katılım' gibi çözümler de mevduatta büyümeyi istenilen hıza çıkartamadı. Zaten KGF'de bankaların fonlama sorununu çözmek için devreye sokulmuş bir yapı. Hal böyleyken elbette mevduat faizlerinde de çetin bir rekabet yaşanıyor. DenizBank geçen yıl yüzde 15,78'lik mevduat büyümesi sağladı ve toplam mevduatını 53,9 milyar liraya çıkardı.

Ateş bu büyüme rakamını bireysel ve özel bankacılık başta olmak üzere tüm müşteri gruplarından sağlanan katkıyla yakaladıklarını söylüyor. Bu yıl mevduat rekabeti daha da çetin olacak ancak mevduat faizleri de kritik seviyelere gelmiş durumda. Ateş mevduat rekabetinin artarak devam edeceğini söylüyor ve "Bu alanda hacimsel büyümemizi yaygın müşteri tabanı ve kontrollü maliyet bakış açısı ile sağlamaya çalışacağız" diyor. Bu sözler bir anlamda 'mevduatta yıpratıcı faiz yarışına girmeyeceğiz' olarak da yorumlanabilir. Zaten Ateş her alanda yarattığı uzmanlaşmayı burada da bir ucundan hayata geçirmiş durumda. DenizBank gerçekleştirdiği projelerle 'Emekli Bankacılığında ön plana geçmeye çalışıyor. Bu sayede kazanılacak ekstra mevduatlar bu kadar sıkışık bir dönemde elbette kredi büyümesi olarak bankanın 'artılar' hanesine yazılacak.

Hakan Ateş'in en çok önemsediği konulardan birisi de dijitalleşme. Banka bu alanda oldukça büyük yatırımlar yaptı ve yapmaya da devam edecek. İştiraki olan Intertech firmasında çalışan 700'ün üzerinde mühendis hem DenizBank'a hem de başka bankalara hizmet sağlıyor. Ateş dijital ve mobil alanda yaşanan paradigma değişimini önemsediğini söyleyerek "Değişen ihtiyaçlara yönelik yenilikçi bakış açısıyla ürün ve hizmet sunabilmek için bu alanlardaki yatırımlarımıza devam edeceğiz" diyor.

Ateş'in 2017 hedefi mevcut şube ağını tarım odaklı büyütmeye devam ederek dijital ve optimizasyon üzerinde çalışmak. DenizBank bu yıl özellikle KOBİ, tarım ve bireysel kredilerde büyümeye odaklanacak. İlk çeyrekte dikkat çeken net kar artışı rakamı Ateş'i oldukça umutlandırmış zira "Zorlu piyasa koşullarına rağmen karlılıkta 2016'nm üzerinde bir performans bekliyorum" diyor.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster