Ana SayfaLeasing-FaktoringFaktoring 2017’de atağa geçti---

Faktoring 2017’de atağa geçti

2 / 5
Faktoring 2017’de atağa geçti
04 Aralık 2017 - 12:53 www.finansgundem.com

BÜYÜME NEREDEN GELİR?

Faktoring sektörünün Türkiye GSYH’sinde yüzde 4,5, ihracatında yüzde 7 payı var. Yetkililer, Türk faktoring sektörünün GSYH’den aldığı payla dünyada sekizinci, toplam işlem hacmi sıralamasında ise Avrupa’da dokuzuncu olduğunu kaydetse de bu oranların artırılması gerektiğinin altını çiziyor. 

Bu noktada sektörün büyüme ivmesinin hızlandırılması için neler yapılması gerektiği sorusu gündeme geliyor. Faktoringin ticaretin finansmanını sağladığını söyleyen FKB Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve FKB Faktoring Sektör Kurulu Başkanı M. Çağatay Baydar, ülke ticaretindeki artışın faktoringin iş hacmini olumlu, ticaretteki düşüşün büyümeyi olumsuz etkilediğini söylüyor. 

Ülkenin GSYH büyüme oranının karesinin o yılın yurtiçi faktoring sektörü büyümesine denk geldiği bilgisini de veren Baydar’a göre, ülkenin ticaret nabzını ölçmek için faktoringin büyüme rakamlarına bakmak gerekiyor. Sektörün işlem hacminin enflasyon ve ülke büyümesi oranlarından arındırıldığında en az yüzde 50 artırılması gerektiğini de söyleyen Baydar, bunun için en önemli fırsatın KOBİ’ler olduğunu vurguluyor. 

KOBİ’LERİN ROLÜ 

Türkiye’de faktoring sektörü yaklaşık 500 bin KOBİ'ye ulaşarak onların finansmana erişimi adına çalışmalar yapıyor. Garanti Faktoring de KOBİ’leri odağına alan şirketler arasında yer alıyor. Garanti Faktoring Genel Müdürü Hulki Kara, faktoring sektöründe müşterilerin yüzde 90’ını KOBİ’lerin oluşturduğunu söylüyor. “2018’de Garanti Faktoring olarak KOBİ’ere odaklanmaya devam edeceğiz” diyen Kara, faaliyete geçmesini bekledikleri ‘Tedarikçi Finansmanı Platformu’nun en büyük faydasını ise KOBİ segmentindeki müşterilerin göreceğini kaydediyor. Bu platformla KOBİ’lerin finansmana daha hızlı ve ucuz ulaşma olanağı elde edeceklerini ifade eden Kara, bu noktada müşteri sayılarında geometrik büyümelerden söz edilebileceğinden de bahsediyor. 

KOBİ’lere ulaşmayı ve onlara destek olacak finansman yöntemlerini anlatmayı hedefleyen FKB ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, BDDK, TİM ve Türk Eximbank desteğiyle Türkiye'nin birçok şehrinde KOBİ buluşmaları yapıyor. Bu kapsamda Denizli, Bursa, Samsun, Adana, İzmir, Eskişehir ve son olarak Kocaeli’de düzenlenen organizasyonlarda KOBİ’lere faktoring anlatıldı, finansmanda bu aracı nasıl kullanacakları hakkında bilgi verildi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster