BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisZenginler paralarını nereye harcıyor ----

Zenginler paralarını nereye harcıyor

Zenginler paralarını nereye harcıyor
22 Şubat 2015 - 08:30 www.finansgundem.com

Dünyadaki zenginler 2014 yılında yaklaşık 1.1 trilyon dolar harcama yaptı. Peki bu parayla ne aldılar?

Dünyadaki süper zenginler, geçen yıl yaklaşık 1.1 trilyon dolar harcama yaptı, bunun 438 milyar dolarını pahalı Otomobillere harcadı. Toplam 211 bin süper zenginin yaptığı 1.1 trilyon dolarlık harcama, 778 milyar dolar büyüklüğe sahip olan Türkiye ekonomisinin 1.5 katına yakın bir değere ulaşıyor.
Küresel krizden sonra süper zenginlerin sayısı artmaya devam ederken, harcadıkları miktar da giderek yükseliyor. Milliyet'in haberine göre parfüm, mücevher, giyim ve aksesuar gibi kalemlerden oluşan “kişisel harcamalar” ise, otomobillerin hemen ardından geldi. Bunun için 278 milyar dolar harcandığı belirtilirken, otellere 187 milyar dolar, yeme-içmeye 49 milyar dolar harcama yapıldı.
Süper zenginlerin özel jetlere ya da yatlara yaptığı harcamalar ise gerçekten çok düşük. Özel jetlere yatırdıkları para 24 milyar dolar olurken, lüks mobilyalara 22.4 milyar, yatlara ise sadece 9 milyar dolar harcamışlar. Süper zenginler liginde yer almak için, en az 30 milyon dolar servete sahip olmak gerekiyor.

Adeta yok satıyorlar
Süper zenginlerin garajlarına girebilmek için üretilen süper otomobillerin sayısında giderek artış yaşanırken, değerli klasik otomobillere de ciddi paralar harcanıyor.
Dünyanın en güçlü seri otomobili olarak ün yapan Bugatti, 450’nci ve son Veyron’u Cenevre’de göstererek satmaya hazırlanırken, aracın fiyatının 2.3 milyon dolar olacağı konuşuluyor. Veyron fiyatları 1.5 milyon dolardan başlıyordu. Aracın sadece lastik masrafının 30 bin dolar civarında olduğunu söylemek gerek.
Bunun dışında Ferrari’nin LaFerrari modeli de 1.5 milyon dolar civarında satılırken, 2012’de piyasaya sunulan ve sadece 100 adet üretileceği belirtilen Pagani’nin Huayra modeli 1.6 milyon dolardan fazla ediyor. Şimdiden tamamı satılan Huayra’nın özel bir hayran kitlesi bulunurken, “manuel vitesli” versiyonu bulunmuyor. Şayet isteyen çıkarsa, Pagani’ye manuel şanzımanlı bir Huayra geliştirilmesi için tonlarca para ödemesi gerekiyor.

Kişiye özel üretim başladı
Ferrari, “kişiye özel” üretim yapan birimiyle ciddi kârlar elde etmeye başlarken, pek çok ülkede, sınırlı sayıda üretim süper spor otomobil üreten markalar çıktı. Bunun yanında Rolls Royce geçen yıl “tarihinin satış rekorunu” kırdığını açıklarken, Bentley gibi lüks SUV üretimine gireceğini de açıkladı.
Klasik ve az bulunan Ferrari’ler 40 milyon dolara kadar alıcı bulurken, “sahte” klasiklere karşı “klasik otomobil dedektifliği” yeni bir iş kolu oldu. Süper zenginlere hizmet eden “danışman”lar da var. Danışmanlar, modeli ve üretim yılı kendilerine verilen otomobilleri dünyayı tarayıp buluyor. Ayrıca müşterisinin sadece “penceresi”ni hatırladığı bir evi bulup, yaratıyor ve satın alabiliyor. Bu tip isteklerin, daha çok petrol zenginleri ve Çinli dolar milyonerlerinden geldiği söyleniyor.
 
 
915’i Türk
Dünyada 211 bin süper zengin var

-  30 milyon dolar ve üzerinde serveti olanları temsil eden süper zenginler liginin dünyada 211 bin üyesi var. Bunların 70 bine yakını Amerika’da yaşıyor. İkinci 19 binle Almanya, üçüncü ise 11 binle Japonya.
-  Türkiye’ye bakıldığında ise 2013’te 900 olan süper zengin sayısının 915 kişiye çıktığı görülüyor. Bu ligteki Türklerin toplam serveti 120 milyar dolara işaret ediyor.
-  Milyarder ligindeki rakamlar ise 2014 yılında 2013’e göre 155 kişilik artışla dünyada toplam 2.325 dolar milyarderinin olduğu yönünde.
-  Türkiye’deki dolar milyarderlerinin sayısı ise 35 kişi olarak hesaplanıyor.

‘Aile ile paylaşılan lüksün simgesi yat’
Orhan Ülgür / Fipa Turkey - Yönetici Ortak

“Turkiye’de inşa edilenleri saymazsak, yılda 300 milyon euro’luk bir lüks yat pazarı var. Bununla birlikte yaklaşık 6 bin adetlik lüks tekne pazarı olduğunu tahmin ediyoruz. Tekne, varlıklı kişiler için genelde otomobilden sonra geliyor. Çünkü lüks hayatın gereksinimi olan bir simgeyi aile ile paylaşabiliyorlar. Uçak ise öyle değil. Genelde iş için kullanılıyor ve başka işadamlarıyla ortaklaşa kullanılabiliyor.”

‘Vergi yüksek olunca lüks oto hız kesti’
Gino Bottaro / Doğuş Otomotiv Bentley - Audi - Lamborghini Genel Müdürü

“Türkiye’de üst lüks sınıfta satışlar düşüşte. 500-600 bin euro fiyatlara sahip oto satışları artmadığı gibi, bazı markalar pazardan çekildi. Pahalı otolar, en iyi yılında 300 adet satmıştı. Buna karşın 150-200 bin bandındaki otolarda yoğunlaşma var. Bir de küçük motor hacimli lüks otolarda. Nedeni, vergilerin giderek artarak, fiyatları çok yükseltmesi. Yoksa potansiyel var Türkiye’de.”

Lady Moura 200 milyon dolar
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)