BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisVakıfbank konusu Meclis gündeminde----

Vakıfbank konusu Meclis gündeminde

Vakıfbank konusu Meclis gündeminde
23 Ekim 2014 - 15:34 www.finansgundem.com

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Vakıfbank'ın yüzde 58,5 hissesinin Hazine'ye devri konusunu Meclis'e taşıdı

CHP, Vakıfbank'taki vakıf hisselerinin Hazine'ye devrine ilişkin yasa değişikliğini Vakıflardan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Arınç'a sordu.

2001'de Arınç'ın banka çalışanlarının avukatı olarak hukuk mücadelesi verdiği anımsatılarak, ""Görüşünüz mü değişti, artık vakıf mallarının korunması düşüncesini savunmuyor musunuz? Bu tasarıyla bankanın kurucusu Adnan Menderes'in vasiyetine ihanet etmiş olmuyor musunuz" sorusunu yöneltti.
 
Hürriyet'in haberine göre, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Vakıfbank'ın yüzde 58,5 hissesinin önce kamulaştırılmasının ardından da özelleştirilmesinin önünü açacak yasa tasarısını TBMM gündemine taşıdı.
 
DERVİŞ DÜZENLEMESİNİ ARINÇ İPTAL ETTİRMİŞTİ
 
Vakıflardan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, 2001 krizinden sonra IMF'nin isteği doğrultusunda yapılmak istenen Vakıfbank'ın özelleştirmesine karşı çıktığını anımsatan Oran, 2000 yılındaki KHK'nin Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptalinin Arınç'ın başvurusuyla gerçekleştiğine dikkat çekti. AYM'nin o KHK'yı Anayasa'nın 6,7, 35 ve 87.maddelerine aykırı bularak iptal ettiğini belirten Oran, Arınç'a, "Görüşünüz mü değişti, artık vakıf mallarının korunması düşüncesini savunmuyor musunuz? Bu tasarıyla bankanın kurucusu Adnan Menderes'in vasiyetine ihanet etmiş olmuyor musunuz" sorularını yöneltti.
 
FAZİLET PARTİSİ ADINA İPTAL BAŞVURUSU YAPMIŞTI
 
Oran'ın, Arınç'ın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde özetle şu sorular yer aldı:
 
 1.      Benzeri biçimde 6.7.2000 tarihinde çıkartılan 606 sayılı Kanun Hükmünde Kararname Anayasa Mahkemesi tarafından oybirliğiyle iptal edilmedi mi? Şimdi getirdiğiniz bu kanun tasarısı, sizin de başvuru dilekçenizde belirttiğiniz gibi AYM'nin 17.10.2000 tarihli ve Anayasa'nın 6, 7, 35 ve 87. maddelerine aykırı değil midir?
 
2.      Fazilet Partisi Grup Başkanvekili sıfatıyla yaptığınız konuşmalardaki görüşlerinizi artık savunmuyor musunuz? Vakıfların haklarının her koşulda korunması görüşünüzü değiştirdiniz mi? Bu konuşmanızda aynı konuda çıkartılan KHK’nin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğunuzu ve bu KHK’nin iptal edildiğini anımsatarak, getirilen tasarıda, iptal kararının gerekçelerinin dikkate alınmadığını söylemediniz mi?
3.      Anayasa Mahkemesi’nin, 2000/29 sayılı kararıyla Vakıfbank’ın özelleştirilmesine ilişkin düzenlemenin iptalini sağlayan davanın açılmasını siz sağlamadınız mı, bugün neden tersini yapıyorsunuz?
 
"ÇALIŞANLARIN AVUKATI OLARAK MÜCADELE ETMİŞTİNİZ"
 
4.      2001 yılında yine Vakıfbank’ın blok satışı gündeme geldiğinde Vakıfbank çalışanları, sendika ve Vakıfbank Mem.ve Hizm.Em. ve Sağ.Yard.San.Vakfı’nın danışmanı, avukatı olarak verdiğiniz hukuk mücadelesindeki görüşlerinizi artık terk mi ettiniz?
 
MENDERES'İN VASİYETİNE İHANET DEĞİL Mİ?
 
5.      Bizzat Adnan Menderes’in talimatıyla 1954’te kurulan Vakıflar Bankası’nın kamulaştırılarak özelleştirilmesinin önünün açılması, vakıf malının satışını gündeme getirmeyecek mi? Vakıf mallarının senedine aykırı biçimde el değiştirmesi, satılması mümkün müdür, bu durum Anayasa’ya aykırı değil midir? Bu tasarıyla Adnan Menderes’in vasiyetine ihanet etmiş olmuyor musunuz?
 
6.      Piyasa değeri 10 milyar dolar olan Vakıfbank’ın yüzde 60’ının vakıflara ait olması karşısında, iyi bir vakıf hukukçusu olduğunuz için, Türkiye’de malının değeri bu kadar artan başka bir vakıf var mıdır, bu yöndeki saptamanız nedir?
 
7.      Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün uzun süredir temettü dağıtılmaması nedeniyle gelir kaybına uğradığı şeklinde size ulaşan bir şikâyeti var mıdır, kendilerine 2004-2008 arasında dağıtılan temettülerin toplam miktarı kaç TL’dir?
 
8.      Vakıflar Genel Müdürlüğü, gelire ihtiyacı var ise elindeki hisselerden bir bölümünü örneğin yüzde 5’ini halka arz edip neden 300 milyon dolar elde etme yoluna gitmiyor?
 
9.      Vakıfbank’ın temettü dağıtımında şikâyet edilen bir tablo var ise bu durum Vakıfbank’tan değil BDDK’nın 20008 yılında verdiği talimattan kaynaklanmıyor mu?
 
10.  Hazine, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Vakıfbank’taki yüzde 58,5 hissesini aldıktan sonra ne yapacak, hisse karşılığı hazine arazisi mi verilecek? Hisse devri kamulaştırma değil midir?
 
11.  Vakıfbank Mensupları Emekli Sandığının elinde bulunan ve yaklaşık 1,6 milyar dolara tekabül eden bankanın yüzde 16,10’luk hissesi ne olacak, hükümetiniz bu konudaki planlaması nedir? Bu para SGK’ya mı devredilecek? Bu paradan Vakıfbank genel kurulunda temsil hakkı bulunan çalışan ve emeklilere de pay verilecek mi?
 
12.  Vakıflara ait bir özel mülkiyet nasıl olup da yasayla kamulaştırabilmektedir?
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)