BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisTÜSİAD Başkanı'dan DEİK yorumu----

TÜSİAD Başkanı'dan DEİK yorumu

TÜSİAD Başkanı'dan DEİK yorumu
12 Eylül 2014 - 12:41 www.finansgundem.com

TÜSİAD Başkanı Dinçer, DEİK'in kapatılması ile ilgili olarak "Tam olarak ne olduğunu anlayabilmiş değiliz" dedi

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'nun Ekonomi Bakanlığı’nın gözetimi ve denetimi altına alınmasını, "Tam olarak ne olduğunu da anlayabilmiş değiliz." şeklinde değerlendirdi. Dinçer, "DEİK ile ilgili bundan sonraki düzenlemeyi görmedik. Herhangi bir yorum yapamayacağız." demekle yetindi.

Torba yasanın Meclis’te görüşüldüğü son gün AK Parti’lilerin önergesiyle, 27 yıldır Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı olarak faaliyet gösteren Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Ekonomi Bakanlığı’nın gözetimi ve denetimi altına alınarak kamulaştırılmıştı. Bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu ziyaret eden TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer başkanlığındaki heyet, çıkışta açıklama yaptı. TÜSİAD Başkanı, "Biz bu konuda herhangi bir değerlendirme yapmadık. Tam olarak ne olduğunu da anlayabilmiş değiliz DEİK ile ilgili. Bundan sonraki düzenlemeyi görmedik. Herhangi bir yorum yapamayacağız." dedi.

TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER VURGUSU

Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından Başbakanlık Merkez Bina önünde bir açıklama yapan TÜSİAD Başkanı Dinçer, ilk olarak Davutoğlu ile yaptıkları görüşmeyi değerlendirdi:

"TUSİAD Yönetim Kurulu olarak Ankara'da Sayın Başbakanımızı ziyaret ettik. 62. Hükümet güvenoyu aldıktan sonra ilk ziyaretimiz oldu. Doğal olarak hükümet programı ile ilgili kendisi ile görüşlerimizi paylaştık. Oldukça uyum içindedir görüşlerimiz hükümet programıyla. Ancak önümüzde 9 aylık bir dönem var. Doğal olarak Türkiye'nin önceliklerini hem siyasi alanda hem ekonomik alandaki önceliklerini sayın Başbakanımızla paylaştık. Bu anlamda demokratik standartların yükseltilmesi başlığında kapsamlı bir yargı reformunun Türkiye'nin öncelikli alanı olduğunu tespit ettik. Kopenhag Kriterleri çerçevesinde Türkiye'deki özgürlük alanlarının genişletilmesi bazı mevcut yasalarla ilgili bunların önceliklerini yine kendisiyle paylaştık. Ekonomik alanda makroekonomik alanında Türkiye'nin bugüne kadar sağladığı istikrarın bundan sonra da korunması ve hatta güçlendirilmesi konusundaki görüşlerimizi kendisi ile paylaştık. Mikro reformlar alanında bazı çok öncelikli gördüğümüz yasaların bir an önce parlamentodan çıkartılması ile ilgili görüşümüzü kendisine ilettik. Türkiye'nin temel meselelerinde çözüm sürecinde ki bu çözüm sürecinin ekonomik ayağına sahip çıkış durumdayız. Bu konuda yaptığımız çalışmaları kendisi ile paylaştık. Geçtiğimiz günlerde ki daha dün akşam döndük Roma seyahatimiz, malum İtalya şu anda dönem başkanıdır Avrupa Birliği'nde, İtalya'da Roma'da yaptığımız görüşmelerle ilgili kendisine bilgi verdik. Kendisinin tüm bu konularla ilgili görüşlerini aldık. Gayet verimli bir toplantı oldu."

ERDOĞAN İSTİŞARE TOPLANTISINA KATILACAK

Ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Dinçer'e ilk olarak, "Mikroreformların sıralaması nedir? Yüksek İstişare Konsey Toplantınız var. Sayın Cumhurbaşkanı katılacağı yönünde haber gördük. Doğru mudur, Davutoğlu'nu da davet ettiniz mi?" sorusu yöneltildi.
Dinçer, "Reformlar ilgili siyasi ve ekonomik reformlarla ilgili dilerseniz burada detaya girmeyelim. Ekonomik alandaki reformlar zaten şu anda parlamentoya intikal etmiş ancak yoğun gündemde henüz gündeme alınmamış konulardır. Siyasi reformlar da zaten sıkça basında gördüğünüz temel hak özgürlüklerle ilgili konulardır. Burada doğal olarak ulusal güvenlikle özgürlükler arasında hükümet bir yol izliyor. Bu konuda kendi görüşlerimizi paylaştık ve Sayın Başbakan'ın görüşlerini aldık." dedi. Dinçer, "Yüksek İstişare Kurulumuza önümüzdeki Perşembe günü Sayın Cumhurbaşkanımız teşrif edecekler." diye ekledi.  

ÇÖZÜM SÜRECİNE KATKI

Arından, "Çözüm sürecine katkınızı biraz açar mısınız?" şeklinde bir soru yöneltilen TÜSİAD Başkanı Dinçer, şunları söyledi:

"Bir kere çözüm sürecinin siyasi bacağı tabi hükümetin öncelikli işidir. O konuda yapılan çalışmaları başlık altında hangi çalışmalar yapılıyorsa prensip olarak destekliyoruz. Bu köklü sorunun bu Türkiye'nin en büyük sorunu için hükümetin attığı adımları prensip olarak destekliyoruz. Ekonomik alanına sahip çıkıyoruz. Ekonomik alana TÜSİAD nasıl sahip çıkar? Türkiye'nin en büyük bağımsız ve gönüllü işadamları örgütü olarak bölgeye seyahatler düzenliyoruz. Bugüne kadar Batman'a Cizre'ye iki seyahat düzenledik. Bir farkındalık yaratmak istiyoruz üyelerimiz arasında ve genel olarak kamuoyunda, bu bölgedeki iş fırsatları ile ilgili olarak. Bölgenin işadamları ile kendi Türkiye'nin batısındaki işdamlarını buluşturup bölgenin fırsatlarını tartışıyoruz. Görüşmeler yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde de bu devam edecek. Bu ayın sonunda Mardin'e bir seyahatimiz var. Alternatif turizm alanında bölgenin potansiyelini ortaya koyma anlamında. Kasım ayında da Van seyahatimiz var. Planlanıyor şu anda."

BAŞBAKANI DA DAVET ETTİK

İstişare Kurulu'na Başbakanı da davet edip etmedikleri sorulan Dinçer, "Sayın Başbakanımızı da davet ettik. Tabi biraz kısa, önümüzdeki hafta olması hasebiyle davet ettik. Genel Kurulumuz var daha sonra. Ona da davet ettik. Hangisi uygun olursa kendileri memnuniyetle katılacaklarını ifade ettiler." cevabını verdi.

DEİK YORUMU: ANLAYABİLMİŞ DEĞİLİZ

Ardından "Meclis'te geçen Torba Kanunda DEİK'in TOBB'dan alınarak Bakan'a bağlanması sizin çalışmalarınızı nasıl etkiler. Nasıl değerlendirirsiniz?" şeklinde bir soruya muhatap olan TÜSİAD Başkanı, şu cevabı verdi: "Biz bu konuda herhangi bir değerlendirme yapmadık.

Tam olarak ne olduğunu da anlayabilmiş değiliz DEİK ile ilgili. Bundan sonraki düzenlemeyi görmedik. Herhangi bir yorum yapamayacağız."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)