BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisTurhan'ın formülü kabul edilmedi----

Turhan'ın formülü kabul edilmedi

Turhan'ın formülü kabul edilmedi
29 Eylül 2014 - 07:54 www.finansgundem.com

Hürriyet yazarı Vahap Munyar köşesinde İran ve Türkiye arasındaki para transflerine yönelik dikkat çeken bir hikaye paylaştı

Arzuhan Doğan Yalçındağ -Mehmet Ali Yalçındağ'ın WEF Başkanı Klaus Schwab onuruna evlerinde verdikleri davette çok önemli isimler vardı. Hürriyet yazarı Vahap Munyar bu davette Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan ve Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş arasında geçen bir diyalogu bugün köşesinde paylaştı.

İbrahim Turhan'ın Merkez Bankası'nda dış ilişkilerden sorumlu Başkan Yardımcılığı görevini yürüttüğü zamanlarda ABD'nin "Finansal İstihbarat"tan sorumlu Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen ile aralarında geçen o konuşma dikkat çekici... İşte Munyar'ın okuyucularıyla paylaştığı o diyalog...

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan'ın Merkez Bankası'nda dış ilişkilerden sorumlu Başkan Yardımcılığı görevini yürüttüğü günler...
ABD'nin "Finansal İstihbarat"tan sorumlu Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen'in Turhan'la görüşmesi vardı:
- İran'a para transferini durdurmanızı bekliyoruz.
Cohen, bu talep ve uyarıyı bildirmek üzere Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kapısını sık sık aşındırıyordu. Turhan, Cohen'e yine Türkiye'nin İran'la ticari ilişkisinin enerji ayağını anımsattı:
- İran'dan yılda 12 milyar dolarlık gaz alıyoruz. Parasını ödemek zorundayız. Ya bize o gazı aynı koşullarda alacak başka yer bulun ya da bu paranın transferine şüpheci yaklaşmayın.
Cohen ısrar edince Turhan sordu:
- İran'a 12 milyar dolarlık ödemeyi bankacılık sisteminden yapmayacaksam nasıl bir formül bulayım? 12 milyar doları çuvallarla İran sınırına çaktırmadan bırakıp kaçayım mı? İran, paraları sınırdan mı alsın?
World Economic Forum'un-WEF (Dünya Ekonomik Forumu) "Gelecekteki Bölgesel Kalkınma İçin Kaynakların Ortaya Çıkarılması" başlıklı özel İstanbul toplantısı öncesinde Arzuhan Doğan Yalçındağ (Doğan TV Yönetim Kurulu Başkanı)-Mehmet Ali Yalçındağ'ın (Yandex Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı) WEF Başkanı Klaus Schwab onuruna evlerinde verdikleri davette Turhan ve Doğuş Holding CEO'su Hüsnü Akhan'la sohbet ederken Denizbank CEO'su Hakan Ateş yanımıza geldi. Ateş, Cohen'le ilgili bir konuyu aktarınca Turhan, Merkez Bankası günlerindeki görüşmeleri anımsadı:
- İran, ödemelerimiz için altın formülü üzerinde de o günlerde çok durdu. Kendilerine, "Türkiye'nin o kadar altın üretimi yok. Bu iş için gereken altını ithal etmek durumundayız. Formül uygulanabilir değil" dedim.
İran'ın altın konusunu kendisine 4-5 kez açtığını belirtti:
- Her seferinde İran'la altın trafiğine dayalı ödeme sisteminin ülkemiz için iyi olmayacağını söyledim. Bunu hükümete de aktardım.
O görüşmelerden birinde İran'a önerdiği başka formüle değindi:
- İran tarafına, "Size Türkiye Cumhuriyeti Hazine tahvili verelim" dedim. Bu yöntem gündeme gelseydi İran'a, "Bizim tahvilleri silah alımı ve benzeri işlerde kullanmak yok" şartını koyacaktık.
Araya girdim:
- Altın formülünü size Rıza Sarraf mı önerdi?
- Hayır. İran Merkez Bankası yetkilileri önermişti.
Sarraf'ın içinde olduğu Türkiye-İran altın trafiği üzerinde durmadı, Cohen'le görüşmesine döndü:
- Cohen, "12 milyar doları çuvallarla İran sınırına mı bırakayım?" örneği ile durumumuzu çok iyi anladı.
İran'la altın trafiği işine bürokraside, hükümette ilk kafası yatan kim oldu acaba?
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)