BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisPPK faizi indirirse kur nasıl etkilenir----

PPK faizi indirirse kur nasıl etkilenir

PPK faizi indirirse kur nasıl etkilenir
24 Şubat 2015 - 04:41 www.finansgundem.com

Piyasa oyuncuları arasında "faiz inecek" diyenler var ve büyük bölümü 0.25 puanlık bir indirim tahmin ediyor... Peki bu piyasayı nasıl etkileyecek?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun kritik faiz toplantısı bugün. Erdal Sağlam, Hürriyet'teki köşesinde PPK'nın alacağı muhtemel kararların piyasayı nasıl etkileyeceği öngörülerini ve piyasa oyuncularının beklentilerini yazdı. İşte o yazı: 

Bugün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantısında yeni bir faiz kararı alınacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Merkez Bankası arasında yoğun tartışmalara neden olduğu için, bugünkü kararın ayrı bir önemi oluştu. Dolayısıyla bugünkü kararın, hangi yönde çıkarsa çıksın, yeni tartışmalara neden olma ihtimali bir hayli yüksek.

Piyasa oyuncularından edindiğim izlenime göre Merkez Bankası'nın Faiz indirme beklentisi, sakıncalarına rağmen, hala mevcut. Piyasa oyuncuları arasında "faiz inecek" diyenler var ve büyük bölümü 0.25 puanlık bir indirim tahmin ediyor. Bunun yanısıra 0.50 baz puanlık indirim bekleyenler de var.

Merkez Bankası'nın, enflasyonda beklentilerin gerçekleşmemesi, şubat ayı enflasyon verilerinin, akaryakıt fiyatlarındaki artış ve gıda fiyatları etkisiyle, yüksek çıkma ihtimali ve kurlardaki yüksek seviye nedeniyle faiz indirmeyeceğini tahmin edenlerin sayısı da bir hayli fazla.

Gördüğüm kadarıyla; piyasaların gözü, bu kez politika faizinden çok koridorun üst sınırına dikilmiş durumda. Bazı bankacı ve analistler, üst sınırda 0.25 baz puanlık da olsa bir indirim yapılabileceğini söylüyorlar. Ancak büyük çoğunluk "Merkez'in üst sınıra dokunması halinde, kurların buna büyük tepki vereceği" görüşünü belirtiyor.

Gerektiğinde başvurulacak bir oran olduğu için, şu anda piyasa faizinin yüksek seyrettiği de gözönüne alındığında, böyle bir dönemde üst sınırın indirilmesinin "Merkez Bankası'nın temkinli tutumunu elden bıraktığı" biçiminde algılanacağı belirtiliyor. Bunun aynı zamanda politikacının baskılarına boyun eğme olarak  yorumlanacağı da söyleniyor. Normal dönemde bu indirimin yapılabileceğini ama artık faiz kararının çok daha hassas hale geldiğini belirten bir bankacı, "Merkez Bankası'nın karar alırken teknik gerekçeleri bıraktığı biçiminde bir algı, abartılı olarak kurlara yansıyabilir" dedi. 

Piyasa oyuncuları Merkez Bankası'nın üst sınırı koruyup, politika faizinde 0.25 baz puanlık politika faiz indirimi yapması halinde piyasaların buna da tepki vereceği ama fazla olmayacağı görüşündeler. Tavan aynı kalıp politika faizi yüzde 0.50 indirilirse, kurlarda daha önemli artışlar olabileceğini söylüyorlar.

Ancak koridorun üst sınırında indirim yapılması halinde, politika faizi ne kadar inerse insin, piyasaların buna ciddi tepki vereceğinden kaygı duyuluyor.

CUMHURBAŞKANI VE MERKEZ'İN FATURASI 

Merkez Bankası'nın itibarı, bu ayın başında yaptığı "Olağanüstü PPK yapıp faizi hemen indiririz" sözleri ile bir hayli zedelenmiş durumda. Bir bankacı, "Bu ay başındaki olay yaşanmasaydı, piyasalar Cumhurbaşkanı ne kadar baskı yaparsa yapsın Merkez Bankası doğruyu yapar diye fazla kaygı duymazdı. Ancak şimdi ciddi kaygı duyuluyor" şeklinde konuştu. 
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın olağanüstü PPK toplantısı deyip, sonradan vazgeçmesi ve bu nedenle kurlardaki büyük yükselişin ardından, bugünkü PPK toplantısının her zamankinden kritik hale geldiği kesin. Merkez Bankası geçen ayki PPK toplantısında koridorun üst sınırına dokunmayıp, gösterge haftalık faizi ise 0.50 baz puan indirmişti. Olağanüstü toplantı yapıp, 1.5-2 puanlık indirim yapacağı beklentisini oluşturdu ama yapamadı. Şimdi 0.50 baz puanlık indirim yapsa bile piyasaların büyük tepkisini çekecek noktaya gedi. Cumhurbaşkanı'nın "bizi kandırmasınlar" diyerek üst sınır indirimi istediğini biliyoruz. Merkez bunu da yaparsa, işte o zaman belli ki işler iyice karışacak. Yani yapılması gereken indirim varsa bile, artık bu yapılamayacak. Üstüne üstlük bu kötü yönetim nedeniyle hem faizler hem kurlar çok yükseldi ve halka, özel sektöre ciddi faturalar şimdiden çıkmaya başladı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)