BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisNe Babacan ne Albayrak! Ekonomiye sürpriz isim----

Ne Babacan ne Albayrak! Ekonomiye sürpriz isim

Ne Babacan ne Albayrak! Ekonomiye sürpriz isim
19 Kasım 2015 - 10:21 www.finansgundem.com

Kulislerde yeni hükümetin ekonomi yönetiminde Berat Albayrak ve Ali Babacan'ın dışında sürpriz bir isim daha konuşuluyor...

Yeni Bakanlar Kurulu listesi için Ankara gündeminde yer alan spekülasyonlar, ekonominin yeni kaptanı olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak ve AK Parti hükümetinin ekonomi programını dizayn eden Ali Babacan'ı işaret ediyor. Peki ekonominin patronu bu iki isimden hangisi olacak? AK Parti kulislerinde Albayrak ve Babacan dışında kritik bir ismin daha dillendirildiği öne sürüldü...

Ankara gündeminde, bugün ya da cuma günü açıklanması beklenen yeni kabinede, yeni kurulacak AK Parti hükümetinde, bakanlıkların dağılımı en çok tartışılan konu haline geldi. Özellikle ekonomi yönetiminde kimlerin yer alacağı, en büyük merak konusu.

BABACAN VE ALBAYRAK'IN DIŞINDA KRİTİK ADAY

Hürriyet'ten Erdal Sağlam'ın değerlendirmelerine göre," Eğer Başbakan Davutoğlu'nun "AKP'nin fabrika ayarlarına dönüşü" sözü gerçek olacaksa ekonomi açısından bu ekibin isabetli olduğuna şüphe yok. Yeni hükümette yer alacağı söylenen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yakın, örneğin Berat Albayrak gibi isimlerin ekonomi programı yazımında yer almadığı ortada. Buna karşılık Bakanlık için adı geçen Naci Ağbal'ın maliye politikaları konusunda katkı verdiğini tahmin ediyoruz" diye aktardığı kulislere ilişkin, "Ekonomi programını yazan ekip belli ama bunu uygulayacak ekip henüz belli değil. Ali Babacan'ın ekonomiden sorumlu bakan olup olmayacağı en çok merak edilen konu. Bunu ancak kabine açıklandıktan sonra görebileceğiz. Babacan olmadığı takdirde, "Başbakanın doğrudan ekonominin sorumluluğunu alacağı" formül içinde, en kilit kurum olan Hazine'den sorumlu bakanlığa Cevdet Yılmaz'ın gelme ihtimalini yüksek görüyorum" diye tahminde bulundu.

ALBAYRAK İÇİN DÜŞÜNÜLEN BAKANLIK

Bunun yanında Cumhurbaşkanı istediği için, Nihat Zeybekçi'nin eski bakanlık görevini yürütmesi beklenirken, kulislerde Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ı ekonomiden sorumlu bir bakanlığa vermek yerine, daha çok siyasi konumda görevlendirmek istediği konuşuluyor. Bu arada Cumhurbaşkanı'nın Binali Yıldırım'ın yeni oluşturulacak Başbakan Yardımcılığı, en kötü ihtimalle tekrar Ulaştırma Bakanlığı'na getirilmesi konusunda ısrarcı olması da bekleniyor. Kulislere göre Başbakan ile Cumhurbaşkanı arasında bakanlığı konusunda en fazla görüş ayrılığı yaşanan isimlerin başında ise ekonomiye ilişkin isimlerden çok, Davutoğlu'nun hep yanında olan Ali Sarıkaya'nın ismi öne çıkıyor.

İŞTE EKONOMİ PROGRAMINI YAZAN EKİP

Sağlam'a göre, ekonomi yönetiminde kimin olacağı bilinmese de, bir süredir hazırlıkları yapılan yeni hükümetin ekonomi programını yazan ekip, AK Parti'nin ilk iktidar döneminde programın yazımında yer alan eski DPT mensupları... Sağlam, bu ekiptekilerin o dönem bürokrat olduklarını ancak şimdi çoğunun siyasete girip bakanlık yaptıklarını ifade etti.

EKİBİN BAŞINDA CEVDET YILMAZ VAR

Sağlam'ı  yer verdiği bilgilere göre, ekibin başında Ali Babacan'ın ayrılmasından sonra ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevini yürüten Bakan Cevdet Yılmaz bulunuyor. Yılmaz ile birlikte geçiş hükümetinde şu anda Kalkınma Bakanlığı görevini yürüten eski müsteşar Cüneyt Düzyol, eski Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir de ekipte bulunuyor. Tabi ki bu ekibe yine Kalkınma Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı yönetici ve uzmanları da yardımcı oluyor.

ALİ BABACAN'LA HAREKET EDEN EKİP

Bu ekip aynı zamanda Ali Babacan'ın ilk iktidar olduklarından bu yana birlikte hareket ettiği ekip olduğunu söyleyen Sağlam, ekibin o dönem Abdullah Gül ve Babacan'la birlikte ilk AK Parti hükümetinin ekonomi programını dizayn ettiğini, Babacan'ın bu ekibe tam olarak mesaisini vermediğini ancak ekibin Babacan'la temas içinde olduğunu, gerekli durumlarda karşılıklı görüş alışverişi yaptıklarını ileri sürdü.

"TEKNİSYEN EKİP"

Sağlam ekibe ilişkin, "bürokrasiden gelen, şimdiye kadar yürütülen ekonomi programlarının hepsinin içinde yer alan bir teknisyen ekip" oldukları bilgisine yer verdi.

BABACAN MI YILMAZ MI?

Yılmaz'ın hem Davutoğlu hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uyumlu çalışan bir isim olduğunu ifade eden Sağlam, Babacan'ın eski konumunu sürdürmesi durumunda, yine Kalkınma Bakanlığı görevini alarak yeni ekonomi yönetiminde de yerini koruyacağını, eski Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan'ın da ekonomiden sorumlu bakanlıklarından birine gelmesi veya Enerji Bakanlığı görevini üstlenmesinin sürpriz olmayacağını ileri sürdü.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)