BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMerkez Bankası'nın görevi ne?----

Merkez Bankası'nın görevi ne?

Merkez Bankası'nın görevi ne?
03 Mart 2015 - 07:04 www.finansgundem.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası’nın görevini anlayamadığını söylerken finans uzmanları banka yasasının 4. maddesinin net olduğuna işaret etti

Merkez Bankası’nın faiz kararının yanı sıra son günlerin en önemli tartışma maddelerinden biri de görevi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün Hürriyet Yazarı Akif Beki’ye verdiği röportajda “Merkez Bankası sadece benim görevim enflasyon ve fiyat istikrarı derse, bir defa kendi görevini anlayamamış demektir” diye konuştu. Erdoğan, Merkez Bankası’nın istikrar, büyüme ve kur hareketlerini takip etmek durumunda olduğunu belirtti.

Finans uzmanları ise görevi konusunda Merkez Bankası Yasası’nın dördüncü maddesine dikkat çekiyor. O maddede görevi şöyle tanımlıyor: “Merkez Bankası’nın temel amacı fiyat istikrarını sağlamaktır. Banka fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı para politikasını doğrudan kendisi belirler.”

Uzmanlar bankaya verilecek yeni bir görevin ancak yasa değişikliği ile mümkün olduğunu da söylüyor.

BÜYÜMEYE DESTEK

Merkez Bankası Yasası’nda ayrıca “Banka, fiyat istikrarını sağlama amacı ile çelişmemek kaydıyla hükümetin büyüme ve istihdam politikalarını destekler” ifadesi yer alıyor. Merkez Bankası bu desteği vermesi nasıl vermesi gerektiğini ise şöyle açıklıyor: “Düşük enflasyon oranı, uzun vadeli ekonomik amaçlara ulaşabilmek için gerekli koşulların başında geliyor. Dolayısıyla, ekonomik büyüme ve istihdama yönelik politikalara Merkez Bankası’nın yapabileceği en büyük katkı fiyat istikrarını sağlamak. Böylelikle bir yandan fiyatların istikrarlı olmasından ötürü ekonomik birimlerin daha iyi bilgiye dayalı karar alması ve dolayısıyla kaynakların daha etkin şekilde dağılımı mümkün olurken, diğer yandan da düşük enflasyonun yaratacağı enflasyon risk primindeki azalış sayesinde reel faiz oranlarının düşük seyretmesi yatırım kararlarını destekleyecektir.” Yani Merkez Bankası büyüme ve istihdam politikalarına da desteğini ancak fiyat istikrarıyla vereceğini vurguluyor.

HÜKÜMETLE BERABER

Enflasyon hedeflerini tutturma konusunda da Merkez Bankası eleştirilerin odağında. Finans uzmanları bu konunun da Merkez Bankası Yasası’nda yer aldığını vurguluyor. Yasanın Para Politikası Kurulu’nun görevlerini belirleyen 22’nci maddesinde şöyle deniliyor: “Fiyat istikrarını sağlamak amacıyla para politikası ilke ve stratejilerinin belirlenmesi. Para politikası stratejisi içinde hükümetle beraber enflasyon hedefinin belirlenmesi.” Merkez Bankası ve hükümet bu enflasyon hedeflerini 3 yıllık olarak belirliyorlar ve bunlar Orta Vadeli Program ile ilan ediliyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)