BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMerkez Bankası ortalıkta yok!----

Merkez Bankası ortalıkta yok!

Merkez Bankası ortalıkta yok!
04 Şubat 2016 - 10:53 www.finansgundem.com

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Financial Times, Türk Lirası'ndaki değer kaybına karşın Merkez Bankası'nı harekete geçmemekle eleştirdi

İngiliz Financial Times gazetesinde 'yatırımcı riski' başlığı altında yer alan makalede Türk Lirası'ndaki değer kaybı karşısında Merkez Bankası'nın hareketsiz kaldığı eleştirisinde bulundu. 

Makale, "Ekonomistler faiz artırımına, siyasi baskı nedeniyle gidilemediğinden kuşku duyuyor" ifadesiyle başlıyor.

ORTALIKLARDA YOK!

"Türk lirasındaki değer düşüşünü hızlanırken, bu süreci durdurabilecek tek kurum olan Türkiye Merkez Bankası ortalıkta yok" deniyor.

Liranın geçen yıl dolar karşısında yüzde 20 değer kaybettiği hatırlatılırken, bu durumun hem döviz borcu olan şirketlerde, hem de sıradan vatandaşta endişe yarattığı belirtiliyor.
Gazetede görüşüne yer verilen, Japon yatırım bankası Nomura'dan Tim Ash, "Türkiye böyle olmak zorunda değil. Merkez bankasının politikayı normalleştirmesi gerek. Lirayı yeniden yükselişe sokmak çok da zor değil. Bu merkez bankacılığında ilk öğretilen bilgilerle bile yapılabilecek bir şey" diyor.

Haber şöyle devam ediyor:

"Birçok ekonomist, Merkez Bankası'nın bu hareketsizliğinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın baskısından ve ekonomiyi, yabancı yatırımcıyı kaybetme pahasına, işler halde tutmak kararlılığından kaynaklandığından şüpheleniyor."

Gazetenin konuştuğu ekonomistler de, enflasyon artışına rağmen Merkez Bankası'ndan faiz artırımı beklemiyor.

Haberde Bloomberg'in verilerine göre yabancı yatırımcıların Türk borsa ve fonlarındaki yaklaşık 10 milyar dolarlık varlığını sattığı bilgisi yer alıyor.

MERKEZ BANKASI BAŞKANI DEĞİŞİYOR

Financial Times, Merkez Bankası'nın durumunun bu yıl daha da hassas olduğu yorumunu yapıyor:

"Başkan Erdem Başçı'nın görev süresi Mart sonunda sona eriyor. Yerini kimin alacağı henüz belli değil. Ayrıca bankanın Para Politikası Kurulu üyelerinin birçoğunun da yıl sonunda değişmesi gerekiyor. (Çok uluslu ABD yatırım bankası) Goldman Sachs bu durumu 'büyük bir belirsizlik kaynağı' olarak görüyor."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)