BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisKaramehmet hangi kanuna takıldı?----

Karamehmet hangi kanuna takıldı?

Karamehmet hangi kanuna takıldı?
17 Temmuz 2014 - 12:38 www.finansgundem.com

Çukurova’nın yurtdışındaki şirketine kredi vermek için Hazine’ye başvuran Ülker Grubu, Türk Parası Koruma Kanunu’na takıldı

Turkcell’deki rehinli hisseleri Rus Alfa’dan almak isteyen Çukurova’nın yurtdışındaki şirketine kredi vermek için Hazine’ye başvuran Ülker Grubu, Türk Parası Koruma Kanunu’na takıldı. Mehmet Emin Karamehmet’in 1.6 milyar doları Alfa’ya ödemesi için 14 günü kaldı.

Habertürk'ten Sefer Yüksel'in haberine göre, 10 yılı aşkın süredir gerek Turkcell’deki ortakları gerekse Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ile yaptığı borç ödeme protokolleri ile ilgili problem yaşayan Çukurova Grubu’nun işi yine son dakikaya kaldı. Turkcell’in yüzde 13.8’lik hissesi için ortağı Rus Alfa’ya 1.6 milyar dolar ödemesi gereken Çukurova Grubu bir darbe de Hazine’den aldı. Rus Alfa’ya ödenecek para için bir süre önce devreye giren Ülker Grubu, Hazine’den veto yedi. Finansman için Ülker Grubu’na ait Gözde Girişim’e, Hazine ve BDDK’dan izin çıkmadı. Bloomberg Haber Ajansı’nın herkesin ‘bitti’ gözüyle baktığı protokole onay çıkmadığı yönündeki haberi dün gündeme bomba gibi düştü. İş çevreleri “Hazine’nin bu işle ne ilgisi var” tepkisini verirken, Gazete Habertürk de Hazine Müsteşarlığı’nın söz konusu finansman protokolünü veto gerekçesini ortaya çıkardı.

KANUNUN 17’NCİ MADDESİNİNC BENDİNE TAKILDI

Hazine, Gözde Girişim’e gönderdiği yazılı açıklamada, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’ın 17. Maddesi’nin C bendi gereği söz konusu finansman anlaşmasının uygun görülmediğini bildirdi. Açıklamada yer alan bilgiye göre, Ülker Grubu 9 Temmuz’da, yurtdışında yerleşik olan Çukurova Finance International Limited şirketine 1 milyar 500 milyon dolarlık döviz kredisinin transfer edilmesi için Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararı gereği Hazine’den izin talep etti. Hazine Müsteşarlığı ise bu talebe gönderdiği cevapta, Merkez Bankası’nın Sermaye Hareketlerine İlişkin Genelge’sindeki ilgili maddeki şartları taşımayan firmalarca sözkonusu para transferinin yapılmasının uygun görülmediği yanıtını verdi. Söz konusu maddenin c bendinde “Bankalar ile bakanlıkça belirlenecek diğer kişiler tarafından yurtdışında yerleşik kişilere döviz ve Türk Lirası kredi açılması serbesttir” deniliyor ancak, Ülker Grubu’nun bu kapsama girmediğinin altı çiziliyor.

‘YURTDIŞINDAKI BIR ŞIRKETE KREDI VEREMEZSINIZ’

Turkcell’in yüzde 13.8 hissesi için Çukurova’ya 1.5 milyar dolar finansman desteği vermeye hazırlanan Ülker Grubu, 9 Temmuz günü Hazine’ye başvurdu. Hazine kaynaklarının verdiği bilgiye göre yazıda, “Yurtdışında yerleşik Çukurova Finance International Limited şirketine kredi açılması ve 1.5 milyar dolar tutarındaki döviz kredisinin transfer edilmesi için Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kanun’un 17. maddesinin C bendi uyarınca izninizi istiyoruz” denildi. Ancak önceki akşam Hazine’den gruba gelen yazıda buna izin verilmediği belirtilerek şöyle denildi: “Merkez Bankası’nın sermaye hareketlerine ilişkin mevzuatına göre Türkiye’de yerleşik kişilerce yurtdışında pay sahibi olduğu ortaklara, yurtdışındaki ana şirkete ve grup şirketlerine döviz kredisi açabilir. Bu şartları taşımayan firmalara izin yok.”

HİSSEYİ SATIN ALMA GÜNDEME GELEBİLİR

Çukurova’nın Turkcell’deki rehinli hisseleri Rus Alfa’dan geri alması için İngiliz Tahkim Mahkemesi’nin taraflara verdiği süre 30 Temmuz’da doluyor. Sürenin dolmasına 2 hafta kala Hazine’den gelen açıklama ise tarafları strateji değiştirmeye zorlayabilir. Her ne kadar Yıldız Holding Başkanı Murat Ülker düne kadar yaptığı açıklamalarda “Turkcell’e herhangi bir şekilde ortak olma planımız yok, sadece şartlı finansman desteği vermek üzerine çalışıyoruz” dese de grubun son gelişmeler ışığında finansman sağlayamadığı için hisseleri satın alma formülü üzerine de görüşmeler başlatabileceği kulislerde konuşuluyor. Ancak bu konuya Çukurova’nın sıcak bakıp bakmadığı ise bilinmiyor.

"İŞLEM DURDU AMA BİZ BU KONUDA ÇOK İSTEKLİYİZ"

Yıldız Holding Kurumsal İletişim Genel Müdürü Zuhal Şeker konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Çukurova’ya şartlı finansman ile ilgili Gözde Girişim’e Hazine Müsteşarlığı’ndan yazılı, BDDK’dan da sözlü olarak negatif görüş geldi” dedi. Şeker, “Bizim açımızdan işlem durmuş durumda ama 30 Temmuz’a kadar da mevcut bir süre var. Biz bu konuda çok istekliyiz, arzu ettiğimiz bir işlem. Şu aşamada konuyu kendi içimizde değerlendiriyoruz” açıklamasını yaptı. Gözde Girişim’den KAP’a yapılan açıklamada ise “Telekom sektöründe şartlı finansman sağlama görüşmelerinde resmi kurumlardan gerekli izin sağlanamadı” denildi.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mustafa18 Temmuz 2014 10:47

    Bankalar ile bakanlıkça belirlenecek diğer kişiler tarafından bakanlar kurulu toplanır birkere mahsus izin verilir