BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulisİşte yeni meslek: Finansal Planlama Uzmanlığı----

İşte yeni meslek: Finansal Planlama Uzmanlığı

İşte yeni meslek: Finansal Planlama Uzmanlığı
04 Aralık 2014 - 12:30 www.finansgundem.com

Finansal planlamayı geleceğin mesleği olarak ülkemizde geliştirmeyi amaçlayan Finansal Planlama Derneği kuruldu.

FINANSGUNDEM.COM

Finansal Planlama Derneği (FPD), 1 Aralık 2014 tarihinde, finans piyasalarında çalışan 23 üst düzey yöneticinin girişimleriyle İstanbul’da kuruldu. Finansal Planlama Derneği, Türkiye’de henüz uygulaması olmayan finansal planlama mesleğini geliştirmeyi ve Sertifikalı Finansal Planlama Uzmanı unvanına sahip olmak isteyenlere yönelik eğitim ve sınavlar düzenlemeyi amaçlıyor.
 
Finansal Planlama Derneği, aynı zamanda Türkiye’nin temsilcisi olarak Finansal Planlama Standartları Kurulu’nun (FSPB-Financial Planning Standards Board) 26. üyesi oldu. FPSB’nin Şanghay’da yapılan yıllık toplantısında, Finansal Planlama Derneği’nin iş planı, tüzüğü ve üyeliği onaylandı. FPSB’ye daha önce başka ülkelerce yapılan üyelik başvuruları yaklaşık 2 yıllık süreçte kabul edilirken, Türkiye’nin üyeliği 25 ülkenin yaptığı ilk oylamada, oybirliği ile kabul edildi. Böylece, Sermaye Piyasası Kanunu’nda tanımlanan finansal planlama mesleğinin Türkiye’de yayılmasının ilk adımı atılmış oldu.
 
FPSB Başkanı Steve Helmich, “Finansal Planlama Derneği, Türkiye’de ve bölgedeki diğer ülkeler arasında, finansal planlama mesleğini geliştirmeye odaklanan ilk dernek. Finans sektörünün çok çeşitli alanlarında çalışan birbirinden değerli bir grup üst düzey yöneticinin bu amaçla bir araya gelmiş olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. FPSB olarak, Türkiye’de finansal planlamanın gelişmesi ve Sertifikalı Finansal Planlama Uzmanlarının yetiştirilmesi için elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz” dedi.

Budak: Türkiye'de ortam çok uygun
Finansal Planlama Derneği Başkan Yardımcısı Alparslan Budak ise görüşlerini şu sözlerle belirtti: “Türkiye’de finansal planlama mesleği için oldukça uygun bir ortam olduğunu düşünüyoruz. Finansal planlama, kişilerin bankacılıktan sigortacılığa, yatırımlarından borçlanmalarına kadar tüm finansal ihtiyaçlarının bağımsız bir şekilde değerlendirildiği ve kişilere, kendilerine en uygun finansal çözümleri sunan bir meslek. Öte yandan finansal planlama, yatırım şirketleri tarafından sunulabilecek bir hizmet olarak 2013 yılında mevzuatımızda tanımlandı. Bu gelişmeyle birlikte yakında finansal planlama kavramını daha sık duyacağımızı düşünüyoruz. Biz de Finansal Planlama Derneği olarak ülkemizde bu mesleğin uluslararası standartlara en uygun şekilde hayata geçmesini amaçlıyoruz.”
 
Finansal Planlama nedir?
Finansal planlama, kişilerin tüm finansal ihtiyaçlarını bir bütün olarak değerlendiren ve kişiye en uygun finansal çözümleri sunan bir danışmanlık hizmetidir. Finansal planlama uzmanı, kendisine başvuranların gelirlerini, giderlerini, varlıklarını, borçlarını, risk alabilme profillerini ve gelecekte ulaşmayı istedikleri hedeflerini detaylı bir şekilde değerlendirir. Değerlendirme sonucunda kişiye, sigortacılık, bankacılık, gayrimenkul, finansal yatırım, borçlanma, vergi konuları da dahil olmak üzere kendisine özel olarak hazırlanan plan sunulur. Kişiler, hazırlanan planı alıp kendileri uygulayabilecekleri gibi, uygulama konusunda finansal planlama uzmanından da destek alabilir.
 
 Sertifikalı Finansal Planlama Uzmanı
Sertifikalı Finansal Planlama Uzmanı (CFP-Certified Financial Planner), bireylerin özel finansal danışmanıdır. CFP sertifikalı uzmanlar, yaklaşık bir yıl süren yoğun bir eğitim programını bitirip eğitim sonucunda yapılan zor bir sınavı geçmek zorundadırlar. Ayrıca, CFP unvanını korumak için düzenli olarak mesleki bilgilerini güncellemeli ve mesleğin gerektirdiği etik ilkelere en üst düzeyde bağlı kalmalıdır. 2014 yılı itibariyle, 25 farklı ülkede 153.000’den fazla Sertifikalı Finansal Planlama Uzmanı bulunmaktadır.
 
Finansal Planlama Standartları Kurulu (FSPB)
Finansal Planlama Standartları Kurulu (FPSB-Financial Planning Standards Board) kâr amacı gütmeyen uluslararası bir birliktir. Kurumun vizyonu, uluslararası standartları oluşturarak finansal planlamayı tüm dünyada tanınan ve kabul gören bir meslek haline getirmektir. FPSB, Türkiye’yle birlikte 26 ülkede faaliyet göstermektedir.
 
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)