BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulisİşte Forbes'in en zengin 100 Türk'ü----

İşte Forbes'in en zengin 100 Türk'ü

İşte Forbes'in en zengin 100 Türk'ü
03 Mart 2015 - 12:31 www.finansgundem.com

En zengin 100 Türk’ün sıralandığı “Forbes 100” bu yıl 10’uncu defa yayımlandı

 FINANGUNDEM.COM

İş ve ekonomi dergisi Forbes Türkiye’nin 10 yıldır düzenli olarak yayımladığı “En Zengin 100 Türk” araştırması bugün Renaissance İstanbul Bosphorus Hotel’de basın mensuplarıyla paylaşıldı.

En zengin 100 Türk listesinde dolar milyarderlerinin sayısı 44’e; listede yer alan isimlerin toplam serveti ise 117,85 milyar dolara yükseldi. Geçen yıl ise tam tersi bir tablo vardı. Zenginler önceki yılın kazançlarını kaybetmiş üstelik toplam servetleri -25 milyar dolarlık düşüşle- üç yıl öncesinin bile altına inmişti. 19 isim unvanını koruyamamış ve Türk milyarder sayısı 25’e gerilemişti. Bu yıl kayıpların bir bölümü geri alındı. 118 kişinin yer aldığı Forbes 100’ün toplam serveti geçen yıla göre 7,6 milyar dolar yükseldi. Dolar milyarderine ise ikisi ilk defa olmak üzere sekiz kişi eklenince toplam milyarder sayısı 33’e ulaştı.
 
Listenin zirvesinde geçen yıl olduğu gibi yine Murat Ülker var. Üstelik servetine servet katarak… İngiliz United Biscuits’i 3,2 milyar dolara satın alarak 2014’ün en önemli ekonomi gündemlerinden birini yaratan Ülker’in serveti 700 milyon dolar daha artarak 4,4 milyar dolara ulaştı. Bu rakama, bugüne kadar yayımlanan “En Zengin 100 Türk” listelerinde sadece 2007’de Mehmet Emin Karamehmet ulaşabilmişti.

Yılın en büyük kaybını ise geçen yıl Murat Ülker ile birlikte servetini en çok artıran iki isimden biri olan Şarık Tara yaşadı. Tara’nın serveti Enka’nın piyasa değerinin yüzde 21 oranında azalmasıyla 900 milyon dolar eridi.
 
Bu yıl servetini 400 milyon dolar artırarak listede iki basamak yükselip dördüncülüğe yerleşen Ferit Şahenk ise Forbes 100’de yer alan isimler arasında en radikal kararı alan isim oldu. Çünkü kendisi ve ailesinin en büyük servet kaynağı olan Garanti Bankası’ndaki hisselerini satma kararı aldı.  Bu yıl ailenin 5,9 milyar dolara ulaşan servetinin yüzde 65’inin tek başına Garanti Bankası’ndan geldiği göz önüne alındığında bu kararın ne kadar önemli olduğu daha net anlaşılıyor.
 
Geçen yıl milyarderler liginden düşen altı isim yeniden olması gerektiği yerde: Turgay Ciner, Mehmet Rüştü Başaran, Mustafa Koç, Şevket Sabancı, Suzan Sabancı Dinçer ve Serra Sabancı. Mehmet Ali Aydınlar  (servetini 500 milyon dolar artırdı) ve Tuğba Yazıcı ise bu yıl ilk kez dolar milyarderleri arasına katılıyor. Fatma Tuba Yazıcı eşinin vefatı üzerine yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü demir çelik ve denizcilik sektörünün önemli oyuncularından Diler Holding’i yönetiyor. Türkiye’nin en büyük özel hastane zinciri Acıbadem Sağlık Grubu’nun kurucusu Mehmet Ali Aydınlar da milyarderler listesinde ilk kez yer alıyor.

Forbes 100’de öne çıkanlar

Toplam Servet:  100,4 milyar dolar. Bu rakam geçen yıl 92,8 milyar dolardı.

Milyarderler: Bu yıl Forbes 100’de 33 dolar milyarderi Türk var. Geçen yıl bu sayı 25’ti. Mehmet Ali Aydınlar ve Fatma Tuba Yazıcı bu yıl ilk kez milyarder.  

Ortalama Servet: Forbes 100’ün ortalama serveti bu yıl 851 milyon dolara geriledi. Geçen yıl bu rakam 863 milyon dolardı.

Kadın Sayısı: Bu yıl listede 24 kadın var. Geçen yıl beş olan kadın milyarder sayısı ise sekize yükseldi. Kadınların toplam servet içindeki payı yüzde 22,2. 
 
Forbes 100 milyarderler
 
Forbes Türkiye’nin açıkladığı “Forbes 100” listesinde dolar milyarderi olarak yer alan 33 isim Forbes ABD’nin çok yakında açıklayacağı  “Global Milyarderler” listesine girecek.  


 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)