BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulisİkinci ‘Excel hatası’ şoku----

İkinci ‘Excel hatası’ şoku

İkinci ‘Excel hatası’ şoku
25 Mayıs 2014 - 07:11 www.finansgundem.com

İktisat akademi dünyası Fransız ekonomist Piketty'nin excel vakasıyla sarsıldı

Bu senenin en çok ses getiren ekonomi kitabının yazarı olan ve dünyada ‘rock yıldızı ekonomist’ olarak anılan Fransız ekonomist Thomas Piketty’nin ‘21. Yüzyılda Kapital’ isimli çok satan kitabında Excel hataları yaptığı ortaya çıktı. Financial Times gazetesinin ekonomi editörü Chris Giles’in yazdığı detaylı makaleye göre, yaklaşık 300 yıllık tarihsel verileri kullanarak ekonomide eşitsizliğin yüzde 1’lik en zengin kesim lehine döndüğü ve sermaye getirisinin ekonomik büyümeyi son yıllarda katladığını iddia eden Thomas Piketty ABD’de liste başı olan kitabında üç temel hata yaptı. Giles ilk olarak, Piketty’nin birçok tarihsel veriyi yanlış aktardığını ortaya koyarken ikinci temel hata olarak Excel’de yanlış formüller kullanarak hatalı rakamlara ulaştığını iddia etti. Giles son olarak ABD ve İngiltere için Piketty’nin aynı türden verileri kullanarak karşılaştırma yapmak yerine ‘işine gelen’ verileri karşılaştırdığını öne sürdü. FT yazarı bu hataların özellikle 1970 sonrası Avrupa ve İngilteresi için servet eşitsizliğine yönelik yanlış rakamlar ortaya konulmasına yol açtığını, Piketty’nin kitaptaki argümanınını zayıflattığını belirtti.

MARX ATIFLARI DA HATALI
Kitaba bir eleştiri Türkiye’den de geldi. Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Ahmet Tonak Mesele Dergisi’ne kaleme aldığı kitap eleştirisinde Piketty’nin Marx’a atıflarında okuyucuyu yanılttığını belirtti. Tonak, Piketty’nin Marx’ın Fransızva basılan ‘Felsefe’nin Sefaleti’ kitabına atıfta bulunurken yanlış İngilizce başlık kullandığını, basım tarihini de hatalı verdiğini belirtti. Tonak, Piketty’nin kitabında alıntı yaptığı Komünist Manifesto’nun ortak yazarı Freidrich Engels’i de tamamen esgeçtiğini yazdı.

PİKETTY’NİN CEVABI
Thomas Piketty Financial Times’ın suçlamaları karşsısında gazeteye yanıt kaleme aldı. Piketty yanıtında birkaç yüzyıllık farklı ülkelerden toplanmış verilerin ham durumda olduğunu, bu yüzden bu verileri tartışmaya açmak için internete koyduğunu yazdı. (Barış Balcı-Hürriyet)
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)