BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİhbarcı Maliye’yi neden dava etti?----

İhbarcı Maliye’yi neden dava etti?

İhbarcı Maliye’yi neden dava etti?
01 Temmuz 2013 - 08:01 www.finansgundem.com

Bir ihbarcı, patronunu vergi kaçırdığı için Maliye’ye şikâyet etti. Şirkete 150 milyon TL ceza kesildi. Ancak...

Bir ihbarcı, patronunu vergi kaçırdığı için Maliye’ye şikâyet etti. Şirkete 150 milyon TL ceza kesildi. Kanuna göre ihbarcının 15 milyon alması gerekiyordu. Uzlaşmayla ceza 6 milyona inince ikramiye de 600 bine düştü ve ihbarcı bu kez de Maliye’yi dava etti
Taraf'ın haberine göre geçtiğimiz hafta gündeme gelen ve uzlaşmalarla bazı mükelleflerin vergi cezalarının “kuşa döndürülmesine” yönelik işlemlerin, ihbarcıları vurduğu ortaya çıktı. Vergi cezalarının düşmesi üzerine, kanunen alacakları ikramiye tutarı da azalan dönen ihbarcılar, Maliye Bakanlığı hakkında dava açtıkları belirlendi.
15 milyondan 600 bine düştü
Maliye Bakanlığı hakkında dava açan ihbarcıların başında ise, Türkiye’nin önde gelen bir mobilya firmasını ihbar ederek faizi ile birlikte 150 milyon liralık ceza kesilmesini sağlayan holdingin eski çalışanı M.K. geliyor. M.K.’nın, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı’na gönderdiği şikâyet dilekçelerine göre, Türkiye’nin önde gelen mobilya firmasında uzun yıllar üst düzey görevde çalışan M.K., holdingin nasıl vergi kaçırdığını Maliye Bakanlığı’na 2009 yılının Şubat ayında ihbar etti.
Maliye denetim elamanları ise ihbarı işleme koyarak, holdingin hesapları hakkında inceleme başlattı. Yapılan inceleme sonucunda, holdinge yaklaşık 80 milyon liralık vergi cezası kesildi. Faizi ile birlikte ceza 150 milyon liraya ulaştı. Bu tutarlara göre, ihbarcı olan M.K., 15 milyon liralık ödülü hak etti ve buna göre de ödül yazışmaları yapıldı.
Cezalar affedildi, ödül de düştü
Yaptığı ihbar karşılığında 15 milyon liralık ikramiye almanın hayalini kuran M.K., bir gün Maliye’den gelen yazı ile sarsıldı. Maliye Bakanlığı, holdingin 2011 yılında çıkarılan vergi affından yaralandığını ve ödeyeceği verginin de yaklaşık 6 milyon liraya düştüğünü bildirdi. İkramiye bu tutara göre hesaplandı ve ihbarcıya da yaklaşık 600 bin liralık ödeme yapıldı. Bunun üzerine harekete geçen ihbarcı M.K., Maliye Bakanlığı hakkında dava açtı. Dava süreci ise halen devam ediyor. 
“Başbakan’a inandık”
Konuyla ilgili olarak bilgi veren ihbarcı M.K., Başbakan Erdoğan’ın, 2007 yılında İstanbul Ticaret Odası’nda yaptığı, “vergi kaçıranları ihbar edin” çağrısının ardından şirketi ihbar ettiğini hatırlatarak, vergi kaçakçılığını tüm belgeleri ile kanıtladığını söyledi.
İhbar sürecinde zor günler geçirdiğini ve firmanın büyük bir baskısı altında kaldığını ifade eden M.K., devletin vergi kaçıranlara yönelik yaptığı işlemler ile ihbarcıları mağdur ettiğini kaydetti. M.K., ayrıca Maliye Bakanlığı’nın eksik inceleme yaptığını da öne sürerek, mahkemeye bu konuda da bilgi ve belge sunduğunu vurguladı.

 
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)