BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisGaranti yönetimi BBVA'ya 3 isim önerdi----

Garanti yönetimi BBVA'ya 3 isim önerdi

Garanti yönetimi BBVA'ya 3 isim önerdi
21 Nisan 2015 - 02:31 www.finansgundem.com

Garanti yönetimi büyük ortak BBVA'ya, genel müdür adayı 3 isim önerdi. BBVA'nın hisse alımı İspanya MB'de onaylanınca yeni genel müdür açıklacak

Garanti Bankası’ndaki yüzde 25.1 hissesine ek olarak geçen kasım ayında Doğuş Grubu’na ait yüzde 14.89’luk hisseyi de alarak büyük ortak haline gelen İspanyol BBVA’nın (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria), bu satın alma ile ilgili Avrupa merkez bankası’nın (ECB) itiraz etme süresini beklediği öğrenildi. BBVA’nın Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun yanı sıra İspanya Merkez Bankası’ndan da onay alması gerekiyor. Ancak yapılan son yasal düzenlemelerle birlikte Euro Bölgesi içindeki ülkelerin bankaları, satın alma ve birleşme işlemleri için merkezi Frankurt’ta bulunan ECB’ye de başvuruda bulunuyor. Eğer ECB’den 50-55 gün içinde itiraz gelmezse işlem kendiliğinden onaylanıyor. Ondan sonra da ülkenin merkez bankası resmi onayı veriyor. Türkiye tarafında ise hisse satışı ile ilgili onay için Ocak ayında BDDK’ya başvuruldu. Ancak BDDK kararını, tüm onaylardan sonra veriyor. 

BBVA ÖZEN’İ MUTLAKA İSTİYOR

Hülya Güler'in Hürriyet'teki haberine göre ECB’nin onayı için gerekli 50-55 günlük sürenin geçtiğimiz günlerde tamanlandığı ve bir itiraz gelmediği için şimdi gözler İspanya Merkez Bankası’nda. Bu süreç tamamlanınca BBVA’nın Garanti’nin yeni yönetim kurulunu ve genel müdür adayını duyurması bekleniyor. 15 yılı aşkın bir süredir Garanti Bankası Genel Müdürü olarak görev yapan Ergun Özen’in bu görevini bırakmak istediği biliniyor. Ancak BBVA’nın Özen’i bırakmak istemediği, mutlaka Garanti’de bir görev üstlenmesini istedikleri belirtiliyor. 

ÖNERİLEN 3 İSİMDEN BİRİ KADIN

Bankacılık kulislerinde konuşulanlara göre, BBVA yine Türk bir genel müdür tercih edecek. Hatta Garanti yönetimi BBVA’ya 3 isim önerdi. Konuya yakın kaynaklar, önerilen isimler arasında halen Garanti’nin üst yönetiminde yer alan bir kadın yöneticinin de bulunduğunu, bu kez olmasa bile bir sonraki değişimde bankanın başına bir kadın yöneticinin gelebileceğini belirtiyor.

15 genel müdür yardımcısı var 

GARANTİ Bankası’nda hali hazırda 2’si kadın olmak üzere toplam 15 genel müdür yardımcısı bulunuyor. Garanti’de Ebru Dildar Proje Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı olarak ve Didem Dinçer Başer de Şubesiz Bankacılık ve Sosyal Platformlar Genel Müdür Yardcımcısı olarak görev alan iki kadın yönetici. Bankanın genel müdür yardımcısı olarak yer alan isimler ise şöyle: Erhan Adalı, İbrahim Aydınlı, Recep Baştuğ, Aydın Düren, Ali Fuat Erbil, Hüsnü Erel, Gökhan Erün, Onur Genç, Turgay Gönensin, Nafiz Karadere, Adnan Memiş, Murat Mergin ve Aydın Şenel. Bu isimlerden bazıları daha önce genel müdürlük için kamuoyuna yansımıştı.

7 üye BBVA’dan

BBVA ve Doğuş Grubu arasındaki son hisse alımı anlaşması kapsamında yönetim kurulunun 10 kişiden oluşmasına ve bunlardan 7’sinin BBVA’nın önerdiği isimlerden seçilmesine karar verilmişti. Onay işlemlerinin tamamlanmasından sonra Garanti’deki hissesi yüzde 10’a düşecek olan Doğuş Grubu’nun ise yönetime 2 isim önermesi söz konusu olacak. Bankada bir de bağımsız yönetim kurulu üyesi bulunacak.

2010’da Türkiye  pazarına girmişti

KASIM 2010’da Garanti Bankası’nın yüzde 24.89’u için 5.8 milyar dolar ödeyerek Türkiye pazarına giren BBVA, zaman içinde GE’nin hisselerini alarak payını artırdı. Son olarak Kasım 2014’te Garanti’nin yüzde 14.89 hissesi için yaklaşık 2 milyar Euro (o dönemdeki kur seviyesiyle hesaplandığında yaklaşık 5.5 milyar TL ya da 2.5 milyar dolar) ödemek üzere anlaştı. Onay süreçleri devam ettiği için şu anda Doğuş Holding’in de bulunduğu Doğuş Grubu’nun bankada yüzde 24.23 payı, BBVA’nın ise yüzde 25.01 payı bulunuyor. Bankanın diğer ortaklarının payı ise yüzde 50.76.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)