BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisFaiz lobisi harekete mi geçti?----

Faiz lobisi harekete mi geçti?

Faiz lobisi harekete mi geçti?
24 Şubat 2015 - 07:42 www.finansgundem.com

Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde yine düğmeye basıldı

Merkez Bankası'nın, Para Politikası Kurulu'nu (PPK) olağanüstü toplayıp faiz indirmesini, doları yükselterek engelleyenler, yine bir Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde düğmeye bastılar mı? Sabah’ın haberine göre, bir yandan Merkez Bankası'na istedikleri adımı attırmak isterken, diğer yandan Türkiye'de 'kriz' algısı yaratmak isteyen lobi, yurtiçindeki işbirlikçileriyle birlikte bu kez Londra'da bir tezgâh kurma hazırlığına girdi.

FAİZ İNDİRİMİNE TEHDİT

Bankacılık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Londra'daki Türk Lirası short pozisyonları olağanüstü yüksek seviyeye ulaştı. Finans literatüründe short (kısa) pozisyon, satım yönünde net pozisyona sahip olunması anlamına geliyor. Londra'daki brokerların da dikkatini çeken bu operasyonda, TL borçlanıp dolara geçen bazı kesimlerin, bunu yapınca ciddi bir faiz ödediği ve kâr edilebilmesi için tek çarenin, doların TL'ye karşı yükselmesi olduğu belirtiliyor. Pozisyonun büyüklüğünün 20 milyar TL civarında olduğu ileri sürüldü.

DOLAR 2.48 TL'YE ÇIKTI

Merkez Bankası'nın bugünkü Para Kurulu toplantısında bu gelişmeyi de dikkate alması beklenirken, Faiz indiriminin beklentilerin üstünde olması durumunda, TL'de satışların hızlanacağı kaydediliyor. Nitekim, PPK toplantısı öncesinde doların dün 2.44 TL'den 2.48 TL'nin üstüne çıkması, Merkez Bankası'na, adeta, "Faizi çok indirirsen, dolara yüklenirim" mesajı oldu.

RAKAMLAR DESTEKLİYOR

Merkez Bankası tarafından aylık olarak açıklanan veriler de bu operasyonun ayak seslerini doğrular nitelikte. Türk bankalarının yurtdışındaki banka, kuruluş ve müşterileriyle gerçekleştirdikleri işlemlerin günlük ortalaması, ocak ayında sert bir biçimde yükseldi. Aralıkta 2.9 milyar dolar olan günlük spot işlem ortalaması, ocak ayında 4.3 milyar dolara, swap işlemlerinin ortalaması ise 6.3 milyardan 8.6 milyar dolara çıktı.

BU İLK DEĞİL

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 28 Ocak'ta, enflasyonun 1 puan ve üstünde düşmesi durumunda Para Politikası Kurulu'nu olağanüstü toplayıp, faizi indireceğinin işaretini vermesinin ardından aynı senaryo tekrar sahneye konmuştu. Başçı'nın açıklamayı yaptığı gün 2.36 TL olan dolar, iki gün içinde 2.51 liraya kadar yükselmiş, tehdide boyun eğen Başçı da, enflasyondaki düşüşün 1 puan değil de '0.93' puan olması üzerine geri adım atıp, Para Kurulu'nu olağanüstü toplamaktan vazgeçmişti.
ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kk24 Şubat 2015 11:23

    Adam dusuk faızle para vermmem dıyor senın de paraya ıhtıyacı nvar.O zaman alma para adamalrdan yatıp kalkıp suclmaya gerek yok.Siz bankaya gıdıp bu faız cok bana %5 le para vereceksın dıyebılıyormusunuz.Hadı dedınız Banka tamam o zaman al dıyıp sıze parayı verıyor mu?Vermıyorsa adamalardan nıye vermesını beklıyorsunuz anlamadım.Almaylaım ozaman bıtsın gıtsın konu.

  • seyfi24 Şubat 2015 08:52

    Londrada bazı kodomanlar, para babaları Türkiye üzerinden para kazanmanın peşindeler. Batılı kapitalist sermayedarlar alın teri yerine masa başı işlerle milletin parasını yiyecekler. Merkez de onlara hizmet edecek. Bunu görmüyor mu?

  • sabak24 Şubat 2015 08:42

    Zabak gazete değil arkadaşlar. Bunu anlayin artık. Hergün yazılan yalan haberlerle dolu bi mecmua. O kadar. Ona gazete dersek gazetecilik mesleğine hakaret olur.