BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisErdem Başçı istifa etmeli mi?----

Erdem Başçı istifa etmeli mi?

Erdem Başçı istifa etmeli mi?
22 Ocak 2015 - 06:50 www.finansgundem.com

Hürriyet ekonomi yazarı Erdal Sağlam'a göre Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın göreve devam edip etmemeyi, ciddi olarak değerlendirme zamanı geldi

FINANSGUNDEM.COM

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı her fırsatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bazı bakanların sert eleştirilerine hedef oluyor. Son olarak faizi 50 baz puan indiren Merkez Bankası Erdoğan'ı memnun edemedi. Merkez'in bu kararından sonra Erdoğan ve bazı bakanlar Merkez Bankası'ndan talep ettiklerini çok sert eleştirilerle dile getirdiler.

Peki bu kadar eleştiriden sonra Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı istifa etmeli mi, yoksa görev süresinin bitmesini mi beklemeli? Başçı istifa ederse piyasalar nasıl etkilenir?, Başçı Babacan'la birlikte mi gider? Bu kritik soruların cevaplarını Hürriyet ekonomi yazarı Erdal Sağlam bugünkü köşesinde yanıtladı. İşte Erdal Sağlam'ın o yazısı;

Dün Afrika'ya giderken konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası'nın son faiz indirim kararını değerlendirdi ve bu kararın hiçbir işe yaramayacağını, vatandaşları kandırmaması gerektiğini söyledi.

Bu işin tadı iyice kaçtı ve bence artık kesin bir karar verme zamanı geldi... Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan ve bakanlarla konuşup Merkez Bankası'nın bu tavrını sürdürmemesi gerektiğini söyleyeceğini de kaydetti.

Bence bu noktada top artık Merkez Bankası yönetimine geçti. Başkan Erdem Başçı'nın göreve devam edip etmemeyi, ciddi olarak değerlendirme zamanı geldi. Merkez Bankası'nı, köklü birikim ve deneyime sahip kurumundan aldığı destekle birlikte yöneten, genelde başarılı bir yönetim sergileyen Başçı'nın ayrılma zamanı gelmiş olabilir. İstifa etmezse, görev süresi bitene kadar görevden alınamaz ama artık "istifa ile ayrılma" zamanı gelmiş olabilir.

Cumhurbaşkanı çıkıp sürekli fırça atıyorsa, Başbakan yardımcılarından biri "Hükümet politikası ile Merkez Bankası'nın politikaları artık uymuyor" diyorsa, Cumhurbaşkanının ekonomi danışmanı çıkıp "Cesaretin yoksa bu işi bırak" çağrısı yapabiliyorsa, artık bir karar almak zamanı gelmiş demektir. Bu kararın çok zor olduğunu biliyorum. Erdem Başçı ve yakın çalışma ekibinin yurt içinde veya yurt dışında, çok daha iyi maaşlarla iş bulabileceğini herkes biliyor. Ancak bu görevleri yaparken bir sorumluluk üstlenirsiniz ve istifanız halinde olabilecekleri iyi hesap etmeniz gerekir. Bazen objektif, bazen ise sübjektif değerlendirmelerle, "görevden ayrılmamam ülke için daha iyi olacak" diyerek istifadan vazgeçme eğilimine girebilirsiniz.

BABACAN'DAN DESTEK

Başcı ve ekibi istifa ederse nasıl kötü şeyler olabileceğini biliyorum. Her şeyden önce Başçı'nın kişisel ve ekibi açısından, daha fazla yıpranmaması için, şimdi istifa etmesinin kendi açısından yerinde olacağı açık. Çünkü politika çok acımasız ve baskılar çeşitlenip Başçı'nın dayanamayacağı noktalara gidebilir. Ülke için hangisi daha iyi derseniz elbette kalması iyi derim ama kaldığı takdirde verimli çalışma imkanının kalmadığını da artık görmek gerek. Bu şartlarda Merkez Bankası ne karar alırsa alsın, ne siyasi iradeye ne de piyasaya yaranabilecektir. Sonunda kendi bildiğini okuyor görünse de, bu hava kararların uygulamada amacına ulaşmasını engelleyecek noktaya geldi.

Başçı'nın en büyük destekçinin, uzun yıllardır arkadaşı, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan olduğu, Babacan'ın bu istifayı istemeyeceği açık. Ancak Babacan, kendisine ve Başçı'ya yapılan baskı ve tacizlerin çeşit ve yoğunluğunu iyi bildiği için, hem kendi için artık bunu düşünmeli, hem de Erdem Başçı için.

Başbakanın, içeride ne diyor bilmiyoruz ama, kamuoyu önünde Başçı'ya açıkça destek verdiğini görmedik. Bence Başçı'nın, hukuki ve idari olarak kendi üstleri olan, Başbakan Yardımcısı Babacan ve Başbakan Davutoğlu ile konuşup, artık ciddi olarak istifasını gündeme getirmesi lazım.  Başçı'nın istifası piyasalarda çok kötü karşılanır. Hele Babacan da ayrılırsa telaş iyice büyür ve ekonomi çok büyük zarar görür. Başbakan her şeyde olduğu gibi ekonomiyi de Erdoğan'a bırakmış görünüyor. O nedenle zaten Babacan ve Başçı'nın Haziran'dan sonra olmayacağını tüm piyasalar görüyor. Yerine ise belli ki şimdi Merkez'e çatan kişilerden biri getirilecek.

Peki Başçı'nın hala kalma şansı yok mu? Bence var. Bu saatten sonra kalması için artık sadece Babacan'ın değil Başbakanın da kamuoyunun önünde açık ve güçlü desteğini alması gerekir. Başbakan "hükümet olarak sorumululuk bizde" diyorsa, bunu açıkça göstermek, ekonomik istikrarı korumak için adamlarına arka çıkmak zorunda.
 
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)