BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisDavutoğlu ekonomiyi O'na danışıyor----

Davutoğlu ekonomiyi O'na danışıyor

Davutoğlu ekonomiyi O'na danışıyor
20 Kasım 2014 - 07:06 www.finansgundem.com

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Emine Nur Günay’ı ekonomi başdanışmanı yaptı

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ekonomi başdanışmanı Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Emine Nur Günay oldu. Ekonomi başdanışmanı olarak Günay, G20 toplantıları için Avusturalya ve Filipinler gezilerinde Başbakan Davutoğlu’na ilk kez resmi olarak eşlik etti.

Hürriyet'te yer alan habere göre, Boğaziçi Üniversitesi ekonomi mezunu olan Günay, doktorasını ise ABD’de Vanderbilt Üniversitesi’nde yaptı. Günay’ın eğitimcilik dışında ikinci bir şapkası var ki o da inovasyon. Boğaziçi Üniversitesi İnovasyon ve Rekabet Odaklı Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü olan Günay ve merkezinin hedefi kalkınmanın ve büyümenin merkezine inovasyon ve Ar-Ge’yi yerleştirmek. Yani tam da Başbakan Davutoğlu’nun önceki hafta ilk eylem planını açıkladığı öncelikli dönüşüm programının hedeflediği teknolojik ve bilgi tabanlı büyüme modeli üzerinde aslında Günay ve ekibi 2011’de kurdukları merkezde dört yıldır çalışıyorlar.

ORTAK NOKTA İNSAN

Başbakan Davutoğlu öncelikli dönüşüm programını açıklarken özellikle insan odaklı kalkınma konusuna çok önem verileceğini vurguluyor ve “Türkiye’nin iki önemli kaynağı insan ve coğrafya. İnsan kaynağının nitelikli hale gelmesi dönüşümün ana unsurudur. Teknolojik bir dönüşüm sürecindeyiz. Bunları yönetme kabiliyetinin geliştirilmesi gerekir. Bu da ancak Ar-Ge ve inovasyon ile olur” diyordu. Boğaziçi’ndeki merkezlerinde ve bir çok konferansta Emine Nur Günay’ın dikkat çektikleri de Başbakan Davutoğlu ile paralel. 2011 yılında katıldığı bir konferansta da Günay şunları söylüyordu: “Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerle en az gelişmiş ülkeler arasındaki açığın normal seyirde kapanması imkânsız; bu açık, ancak bilgi temelli ekonomi vasıtasıyla, yani inovasyon ve Ar-Ge’ye dayalı ekonomiyle kapatılabilir. Bu noktada ise insan sermayesi öne çıkıyor.”

‘MİKRO’CU EKONOMİST

Emine Nur Günay aslında ekonomistlerin deyimiyle ‘mikro’cu. Şirketler ve bankalarla özellike belli konular üzerinde yoğunlaşıyor. Ayrıca KOBİ’ler Emine Nur Günay’ın özel ilgi alanlarından. Mesele en dikkat çeken çalışmalarından biri Türk Hava Yolları İş Analisti Mehmet Şükrü Nenem ile yaptıkları transit havayolu taşımacılığına ilişkin. Bu çalışmanın sonucunda transit trafiğin önemli bölümünü temsil eden ve yılda 51 milyon kişinin tek yönlü seyahat ettiği 4080 uçuş noktasında İstanbul’un Afrika, Avrupa ve Orta Doğu’daki 8 hub (merkez) şehir arasında en avantajlı aktarma noktası olduğu görüldü.

İyi ki 2001 krizini yaşadık

2010 yılında BDDK’nın 10. kuruluş yıldönümü etkinliğinde sunduğu Yeniden Liberalleşme Döneminde Bankacılık Sektörü başlıklı makalesinde Emine Nur Günay “İyi ki 2001 krizini yaşadık” diyordu. Günay özetle şunları söylemişti: “Türk bankacılık sektörü sağlıksız ve yapay bir büyüme ile 2000’li yıllara geldiğinde tarihinin en derin krizini yaşamıştır. 2010 yılına geldiğimizde Türk bankacılık sektörü iyi ki bu derin krizi 10 sene önce yaşamış diyorum. Kriz sonrasında başarıyla uygulanan “Bankacılık sektörü yeniden yapılandırma programı’ ve etkin bir ‘Denetleme ve düzenleme kurumu’ sayesinde Türk bankacılık sektörü başarı öyküsü haline geldi.”

2011’de Altay Birliği önermişti

Emine Nur Günay, Barış Can ile Orta Asya, G. Kore ve Türkiye Arasında Olası Bir Gümrük Birliği : Türkiye’nin Potansiyel İhracat Kazanımları başlıklı akademik çalışmasında Altay Birliği önermişti. Günay 2011’de yayımladığı çalışmasını “Avrupa’daki sorun ve Çin’in önlenemez yükselişi, Türkiye’nin bölgedeki potansiyel kazanımlarının araştırılmasının önemini vurgulamaktadır. “Altay Birliği” isimli Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Güney Kore, Türkmenistan ve Özbekistan arasında kurulacak tarihi, sosyal ve kültürel bağlarla desteklenen, küresel ekonomiye uyarlanmıs, modern bir birlik önerilmektedir” diye özetlemişti.

Prof. Dr. Emine Nur Günay

* Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) İnovasyon ve Rekabet Odaklı Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü
* BÜ Uluslararası Ticaret Bölümü öğretim üyesi
* Lisans: Ekonomi, Boğazici Universitesi
* Doktora alanı: Ekonomi, Vanderbilt University (ABD)
* Çalışma alanları: Uluslararası Ekonomi ve Dünya Ticareti; Yükselen Piyasa Ekonomileri; Türkiye Ekonomisi; Türk Bankacılık Sektörü Etkinlik ve Risk Analizi; Proje Yönetimi, KOBİ’ler; Girişimcilik; İnovasyon Yönetimi
* Hangi şirketlerle çalıştı?
- Yapı Kredi Bankacılık Akademisi, TEB Aile Akademisi, Türk Hava Yolları, AXA Sigorta, Philip Morris (PMSA), Metro-Cash & Carry-Real, LCWaikiki, Yapı Kredi Emekililik, Aras Kargo, Borusan Holding
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)