BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÇipras'ın tütün avı Türkiye'ye uzandı----

Çipras'ın tütün avı Türkiye'ye uzandı

Çipras'ın tütün avı Türkiye'ye uzandı
08 Temmuz 2015 - 07:53 www.finansgundem.com

Yunan tütün ve zeytin üreticileri, hibe fonlarla aldıkları makineleri yarı fiyatına Türkler'e satıp vurgun yapmış

Geçmişe dönük olarak yapılan yolsuzlukları operasyonları ortaya çıkaran Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın çalışmalarının kapsamı her geçen gün derinleşiyor. Önceki hükümet döneminde yapılan birçok yolsuzluğun üstüne giden Çipras'ın çalışmaları Türkiye'ye kadar uzandı. Sabah'ın haberine göre, özellikle Avrupa Birliği (AB) kaynaklı fonların kullanımı ve teşvikleri geçmişe dönük olarak inceleyen komisyon, Batı Trakya Bölgesi başta olmak üzere tütün ve zeytin yetiştiricilerinin aldıkları fon ve teşvikleri mercek altına aldı. AB Komisyonu tarafından hazırlanan verilerin baz alındığı incelemeler doğrultusunda bu ürünlere verilen kırsal kalkınma fonlarının farklı alanlarda kullanıldığı belirlendi. Bazı teşviklerle lüks otomobiller dahi alındığı tespit edildi. Özellikle endüstriyel tarım yatırımlarında evrakta ciddi sahtecilikler yapıldığı belirlendi. Yunan çiftçileri AB'den kurdukları naylon şirketler için zeytin ve tütün işleme amaçlı alacakları makine parklarına hibe fonlar aldı. Ancak bu fonlarla alınan milyonlarca euro değerindeki makine parkları ambalajı dahi açılmadan çok uygun fiyatlara İtalya ve Türkiye'deki firmalara satıldı. Böylece Yunan çiftçi, hiç üretim yapmadan zengin olurken, Türk ve İtalyan firmaları da makineleri yarı fiyatına aldı.

FİRMALAR KAPANMIŞ

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na ve bazı sektör birliklerine gizli ibareli gönderilen yazılarda firma isimleri de net şekilde belirtiliyor. Ancak Çipras'ın yolsuzlukla mücadele timinin peşine düştüğü Türk firmalarının birçoğu bugün kapanmış gözüküyor. SABAH'ın yaptığı araştırmaya göre Salihli Ün Tütüncülük, Vera Tütün A.Ş., Batlık Zeytincilik'in geçmişte ithalat ve ihracat kaydı gözükse de 2012'den bu yana herhangi bir ticari faaliyetine rastlanmıyor. AB Komisyonu tarafından yayımlanan yıllık rapora göre 2012'de Yunanistan'dan AB'ye 258 'hileli' fon başvurusu yapıldı. Komisyona göre hileli başvuruların toplamı 90 milyon euroyu geçti. Hileli fon başvurusu yapan 258 müracaatın 47'sinin İtalyan, 18'inin ise Türk ortaklığı olduğu raportörlerce kaydedildi.

ŞİRKETLER YABANCI ORTAĞA DİKKAT ETMELİ

Yunanistan ve İtalya'da uzun süredir fonların usulsüz kullanıldığının bilindiğini ifade eden Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ, "Yunan şirketler, son dönemde çok sayıda tarımsal makine teşviki aldı. Firmalarımızı uyarıyoruz. Makine aldıkları şirketleri çok iyi incelesinler. Bilerek ya da bilmeyerek sıkıntı yaşayabilirler" dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)