BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisAK Gıda neden son anda halk arz edilmedi?----

AK Gıda neden son anda halk arz edilmedi?

AK Gıda neden son anda halk arz edilmedi?
25 Mayıs 2015 - 06:58 www.finansgundem.com

Yıldız Holding ‘Gıda’ Ülker Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, AK Gıda'nın satışına ilişkin ayrıntıları paylaştı

Yıldız Holding ‘Gıda’ Ülker Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, Fenerbahçe Ülker basketbol takımının Madrid’de yapılan Final Four turnuvasına katıldığı geçen hafta sonu bir grup ekonomi gazetecisi ile kahvaltıda Dünya’nın soruları yanıtladı. Tütüncü, büyüme performansından ihracat pazarlarına, yeni alım stratejilerinden Ak Gıda’nın satışına, Godiva ve United Biscuits yatırımlarından Murat Ülker’in Gözde Girişim ile ilgili attığı tweete, bölge ülkelerindeki istikrarsızlığın yol açtığı gelişmelerden gıdada yapılan zamlara kadar çeşitli alanlardaki görüş ve öngörülerini açıkladı:
 
Ak Gıda’yı neden son anda halka arz yerine satmayı tercih ettiniz?
 
Ak Gıda değerli bir şirket. Yıldız Holding masasında satılacak ya da alınacak pek çok proje var. O iş değerini bulduğunda ya satılır, ya alınır. Ak Gıda da değerini buldu ve satıldı. Biz halka arz çalışmalarını da bir yandan sürdürdük, mesela ilanları girdik ama mecburen değil. Bu şirket tek ortaklı bir şirket değil. Ortakları var. Ortakları oturup bu teklifi değerlendirmek durumundaydı. Biz halka arzı durdurduk, ilanları çektik diyemezdik. Çünkü halka arz devam edebilirdi. Anlaşamazsanız o zaman halka arza gider. Halka arz için de iyi bir talep vardı. Ama ortakların kararı blok satıştan yana oldu. Burada hissemiz yüzde 10 olarak devam edecek. Süt pazarındaki İçim ve Dolcia markaları Ak Gıda’nın. Bizim; Ülker, Mis ve çocuklara yönelik Smartt markamız bulunuyor.
 
Ak Gıda’nın satış rakamını açıklar mısınız?

 
Ak Gıda’nın değeri 1 milyar dolar. Satılan kısmı yüzde 80, yüzde 10’u bizde, yüzde 10’u Topbaş Ailesi’nde. Biz hammadde almaya devam edeceğiz. Piyasada en büyük süt tozu kullanıcılarından biriyiz. Biz Ak Gıda’yı eskiden dikey entegrasyon için kurmuştuk. 18 sene önce Türkiye’de süt tozu zor bulunuyordu, sütçülük bu kadar gelişmiş değildi. Biz de sağlıklı hammadde temini için Ak Gıda’yı kurduk. 1 tane olan fabrikamızı 5’e çıkardık. Türkiye’nin en büyük süt toplayan şirketi haline geldik. Artık Türkiye’de istediğimiz kalitede süt bulmak mümkün.
 
Murat Bey'in attığı tweet normal aslında yurtdışında çok yapılıyor
 

Murat Ülker’in Gözde Girişim ile ilgili attığı tweet aslında yurt dışında çok yapılan bir şey. Gözde Girişim bir yatırım şirketi, benim ilgi alanım dışında ama holdingin bir mensubu olarak söylüyorum bu tweette bir şey yok. Bir yönetim kurulu toplantısında satışa hazır hale geldi, olgunlaştı diye bir tweet atılabilir. Gözde’nin işi potansiyeli olan işlere yatırım yapmak ve belli bir büyüklüğe gelince satmak. Dünyadaki yatırımcılarda ve Türkiye’deki yatırımcılarda güvenilir algımız ve önemli bir repütasyonumuz (itibar) var. Ülker’in piyasa değeri 7 milyar TL’yi geçti. Bu alandaki en büyük şirketlerden bir tanesi. Son 6 aydaki borsanın dalgalanması ve gıdanın dalgalanmasına bakınca dünyada yatırımcılar için önemli bir hisse olduğunu görüyoruz. Gözde’nin kuruluş amacı zaten alım ve satım yapmak üzerine kurulu. Şirket alıp değerini yükseltip satmak amacıyla kurulmuş bir şirket.
 
Yıldız Holding'in masasında her zaman uygun iş fırsatı vardır

 
Biz global bir şirketiz. Bisküvi, çikolata, sakız, şeker, atıştırmalık bizim global olarak odaklandığımız işimiz. Dünyada işe odaklanmak çok önemli. Dünyanın 3. büyük bisküvi üreticisiyiz. Birçok alanda ciddi fırsatlar var. Yıldız Holding’in masasında her zaman fırsatlar var. Uygun bir iş bulursak değerlendirebiliriz. Fırsat çıktığı zaman daha iyisini bulursak her zaman değerlendirmeye alırız. Godiva ciddi büyümeye devam ediyor. Bazı yer değişiklikleri oluyor ama Türkiye dışında da çok ciddi büyüyor. Ortadoğu’da, Çin’de Uzak Doğu’da Malezya’da Hong Kong’da çok ciddi büyüyor… Yıldız Holding’i özellikle United Biscuits alımından sonra Avrupa’da daha çok görebilirsiniz. Avrupa olgunlaşmış bir pazar. Büyümeyen bir pazarda kimse marka yaratmak için yatırım yapmaz. Bisküvide büyüklük açısından 3. sıradayız, birinci Mondelez, ikinci Kelloggs. Birinci firma çok yukarıda ama ikinci ile bizim aramızda büyük bir fark yok.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaan25 Mayıs 2015 09:52

    kim alır bu adamın hissesini bizim toptan da mahvetti milleti.bunlarda hiç sıkılma yok.5 yıl geçti.bizim toptan yüzde yüz aşağıda.ayıp ayıpp..