BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisA101'in satışında 3 senaryo----

A101'in satışında 3 senaryo

A101'in satışında 3 senaryo
10 Nisan 2014 - 07:33 www.finansgundem.com

A101'in satışına ilişkin spekülasyonlar dönmeye başladı. Satış için Ülker masaya oturdu

Bank Asya’dan sonra A101 ucuzluk marketleri de satış tezgahına çıktı. En büyük talipli Yıldız Holding. Ancak Rekabet Kurumu’nun alıma onay vermemesi ihtimaline karşı farklı olasılıklar değerlendiriliyor.

Vatan'dan Necla Dalan'ın haberine göre, perakende kulislerinde Ülker yine gündemin ilk sırasında... Migros’tan Şok’u 600 milyon, Sabancı’dan Diasa’yı 320 milyon, Onurex’i de 33 milyon liraya satın alan Yıldız Holding Rekabet Kurumu’ndan onay alabilirse A101’i istiyor. Kulislere göre Ülker’in masasında biri Türk, ikisi Alman 3 büyük marka var: A101 İndirim Marketleri Zinciri, Real ve Aldi. Yine kulislere göre Ülker A101’i ve Real’in Türkiye operasyonlarını satın almak, Aldi ile de Türkiye pazarında birlikte büyüme planları yapıyor.

Onay verilmedi

Yaptığımız araştırmaya göre Ülker’in şirketlerinden Bizim Toptan Satış Mağazaları; kısa bir süre önce Bank Asya’nın yüzde 18 hissesini 298 milyon liraya sattığı A101 İndirim Marketleri Zinciri ile masaya oturdu. Ancak A101 ile görüşmeler Rekabet Kurulu’na takıldı. İki taraf pazarlık masasındayken “Biz pazarlığımızı yapalım ama Rekabet Kurumu’na görüş soralım, ona göre yol haritamızı çizelim” görüşünde birleşen taraflar satışa izin verip vermeyeceğine ilişkin ön görüş için başvurdu. Ancak daha önceki Şok, DiaSa ve Onurex satın almaları ve UCZ’nin de dolaylı yoldan alındığına ilişkin iddialar nedeniyle Rekabet Kurumu’ndan olumsuz yanıt geldi. Geçen hafta yaşanan bu gelişmeden sonra satış işleminin sorunsuz nasıl halledilebileceğine ilişkin senaryolar üzerinde çalışılıyor.

Geçen yıl 5’inci yılını kutlayan A101 İndirim Marketleri Zinciri, 5 yılda 2 binin üzerinde markete ulaştı. Şirketin 2013 yılsonu ciro hedefi 3 milyar 280 milyar TL olarak açıklanmıştı.

Büyük imza aldi mi?

Ülker’in radarındaki bir diğer şirket ise Alman Real. Real’in Türkiye’deki alışveriş merkezlerine Beğendik Grubu talip olmuştu. 2020 yılında dünyada ilk 100’e girmeyi hedefleyen Beğendik, Real için gizlilik anlaşması yaptı ve görüşmelerini sürdürüyordu. Şimdi Ülker’in de bu markaya talip olduğu belirtiliyor.

Ülker’le ilgili en ilginç iddia ise ucuzluk marketlerinde dünya devi olan Alman Aldi. Dünya genelinde 9 bin 600’ün üzerinde mağazası olan Aldi ile Ülker’in Türkiye pazarında birlikte büyüme planları yaptığı konuşuluyor. Sektörde A101 için formül arayan Ülker’in A101 olsa da olmasa da büyük bir operasyona imza atacağı ve bunun da Aldi ile ortaklık olacağı iddia ediliyor.

Senaryo 1

A101’i Bizim Mağazalar aracılığıyla satın almak. (Ancak hem Şok hem de DiaSa’yı alan Ülker’e Rekabet Kurumu izin vermeyecek gibi görünüyor.)

Senaryo 2

Almanlar’ın ünlü ucuzluk market zinciri Aldi ile işbirliği yaparak, A101’lerin alımını Aldi üzerinden gerçekleştirmek.

Senaryo 3

UCZ operasyonunda olduğu gibi gruba yakın ancak grupla organik bağı olmayan yatırımcılar tarafından A101’in alınmasını sağlamak.

Bank Asya sıkıştı, sattı

17 Aralık operasyonundan sonra Bank Asya’dan mevduat çıkışlarının yaşandığına ilişkin iddialar gündemdeyken banka A101’de hisse sattı. Bank Asya Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı açıklamada “Yeni Mağazacılık AŞ’de (A101) bankamıza ait yüzde 21.84’lük payın, yüzde 18’e tekabül eden kısmının 298 milyon TL karşılığında satışı için yatırımcılar ile sözleşme imzalanmıştır” denildi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)