Ana SayfaYazarlarFatih ÖğünFinansal Hizmetler
Fatih Öğün [email protected] Fatih Öğün

Sigorta Sektörü’nde analitik ve veri kullanımı

23 Şubat 2016, 09:24 ---

Analitik ve buna ilişkin kurumun sahip olduğu verilerin kullanımı günümüzün yükselen trendleri arasında yer almaya başladı. Finansal sektörde artık birçok kurum, veri konusunu insan kaynağı, süreç ve teknolojinin yanında dördüncü boyut olarak kabul ediyor. Verinin yönetimi ve buna ilişkin analitik yetkinliklerin geliştirilmesi sadece Bilişim Teknolojisi kapsamında değerlendirilmiyor, organizasyonun tamamında ele alınması gereken ve iş birimlerinin de desteğini gerektiren bir konu olarak görülüyor.

EY’ın bu alanda yaptığı araştırmalarda görüşülen finansal servis kurumlarının %84’ü veri boyutunun ilerleyen dönemde rekabet avantajı haline geleceğini öngörüyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi şirketlerin birçoğu veri boyutunu bir teknoloji konusu olarak görmüyor. Veri boyutunun kurumun tamamını ilgilendiren bir iş kararı haline geldiği görüşü araştırmaya katılan birçok şirket tarafından paylaşılıyor. Finansal servis kurumları bu alanda yetkinlikleri geliştirmenin önemine değinirken, birçok kurum verinin kullanımı ve analitik yetkinliklerin geliştirilmesi konularında atılması gereken birçok adım olduğu görüşüne sahip. Kurumların %28’i bu alanda yeterli yetkinliğe sahip olmadığını düşünüyor.

Birçok kurum ilerleyen dönemde analitik ve veri kullanımının risk yönetimi alanına yoğunlaşacağını öngörüyor. Analitik ve veri boyutlarının yükselişi aynı zamanda işin organizasyonel boyutunu da etkiliyor. Araştırmaya katılan kurumların %38’inde veri yönetimi için üst düzey pozisyonlar yaratılmış durumda (Chief Data Officer) olup analitik ve veri konularına ilişkin sorumlulukları Bilişim Teknolojileri tarafından almaya başlıyor.

Finansal Servis Şirketleri genelinden Sigorta Sektörüne indiğimiz zaman tablo yine benzer bir görüntü arz ediyor. Sigorta sektöründe veri birçok kaynaktan toplanıyor ama analiz edilmesi ve değer yaratacak alanlarda kullanılması çoğunlukla sınırlı kalıyor. Kurumlar, farklı kanallardan yapılan satış aktivitelerinden, müşterilerden gelen hasar/tazminat taleplerinden, dağıtım kanallarından, aktüerya için kullanılan veriler dâhil olmak üzere birçok noktadan veri topluyor. Küresel oyunculara baktığımızda ise bu veriler poliçelerin fiyatlanması, teminatların belirlenmesi, hasar-tazminat alanında verilen servislerin oluşturulması ve yönetilmesi, fraud yönetimi ve yeni ürün tasarımı gibi birçok alanda etkin bir şekilde kullanılmaya başlanmış olduğunu görüyoruz. Yukarıda bahsettiğimiz araştırma kapsamında gelen üst düzey yönetici pozisyon ve sorumlulukları ile analitik kullanımı kurumun içerisinde çok daha geniş kapsamda ve iş süreçlerinin parçası olarak kullanılmaya başlanıyor. İlerleyen dönemde sigorta şirketlerinin dijital kanalları ve yetkinlikleri kullanmaya başlaması ile birlikte veri kaynakları sayı, tür ve hacim olarak daha hızlı bir şekilde artacak. Değişimin yaşandığı bu ortamda analitik yetkinlikleri doğru bir şekilde sahaya süren kurumlar, ürün yönetimi, fiyatlama ve risk yönetimi gibi alanlarda ciddi avantaj sahibi olacaklar.

Peki, bu alanda sigorta şirketlerinin atması gereken öncelikli adımlar nelerdir? Konuya bu açıdan baktığımızda birkaç kilit nokta öne çıkıyor:

-Üst seviye yönetim desteği, bu alandaki en önemli nokta olarak görülüyor. Yönetimin bu alana desteğini net bir şekilde ortaya koyması ve konunun geliştirilmesine ilişkin yönetim, süreç ve araç desteğini sağlaması kritik önemdeki konular arasında yer alıyor.
-Veri Yönetimi, bu alanda öne çıkan unsurlardan biri diyebiliriz. Eski sistemlerde ve farklı noktalarda tutulan verilerin ortak bir veri ambarında bir araya getirilmesi ve analitik uygulamalarda kullanılabilecek tutarlı ve ortak bir formata getirilmesi önem taşıyor. Veri kullanımını ve buna bağlı analitik uygulamaları birbiri ile tutarlı olmayan ve farklı noktalarda yönetilen veri kaynakları ile yapmak uzun vadede mümkün görünmüyor. Kurulacak ortak veri platformun ilerleyen dönemde yapılandırılmamış verileri de (yazı, resim, video) yönetebilecek yapıda olması uygulama çapını da artırabilecek bir nokta olarak görünüyor.
-Diğer önemli nokta ise analitik ile ilgili yetkinliklerin geliştirilmesi. Bu alanda sigorta sektörüne bakıldığında aktüerya bu yetkinliklerin odaklanacağı alanların başında gelse de tek alan olması beklenmiyor. İlerleyen dönemde müşteri yönetimi, kanal yönetimi gibi alanlar da analitik yetkinliklerin kullanılacağı noktalar arasında olacak. Analitik yetkinlikler konusunda kurumların bakması gereken iki ana boyut yer alıyor. İlki analitik yetkinliklerin hangi alanlarda, nasıl geliştirileceği ve hangi araçlar üzerine odaklanılması. İkinci boyut ise analitik yetkinliğin organizasyon içerisinde nasıl konumlandırılması gerektiği. Bu konuda analitik yetkinlikler organizasyonun belirli iş birimleri altında geliştirilebileceği gibi ayrı bir ekip olarak konumlandırılması ve iş birimlerini desteklemesi de mümkün.
-Hızlı kazanımların tanımlanması ve yaratılması bir diğer önemli noktalardan bir tanesi. Veri kullanımı ve analitik alanında yapılacak yatırımlar organizasyon içerisinde getiri ve kazanımları belirli bir noktada görmeyi gerektiriyor. Bu açıdan analitik konusunda çevik bir yaklaşımın belirlenmesi ve hızlı kazanımların tanımlanıp hedef olarak konulması önem taşıyor.
-Veri kullanımına ilişkin performans göstergelerinin tanımlanması ve organizasyon bazında uygulanması yeni yaklaşımların içselleştirilmesi açısından önemli. Çalışanların farklı seviyelerde hedefleri arasında bu boyutları görmeye başlamaları organizasyon içerisindeki değişimi tetikleyecek bir nokta olarak görünüyor.

FATİH ÖĞÜN - EY TÜRKİYE KIDEMLİ MÜDÜR

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster