Ana SayfaYazarlarFatih ÇilSürdürülebilir Kalkınma
Fatih Çil [email protected] Fatih  Çil

Sürdürülebilirlik kavramının kökleri

20 Ekim 2014, 03:38 ---

Eski toplumlar ve dinler bu konunun önemine çokça atıfta bulunmuştur. Fakat orijinal konsept ilk kez Alman ormancılık ve kereste sektöründe bir vergi muhasebecisi ve maden idarecisi olan “Hans Carl von Carlowitz” tarafından icat edilmiştir.

Almancası “Nachhaltigkeit” olan sürdürülebilirlik, ilk kez 1713 yılında ‘Sylvicultura oeconomica, oder haußwirthliche Nachricht und Naturmäßige Anweisung zur wilden Baum-Zucht’ adlı ormancılık ile alakalı tez kitabında geçmiştir.

Küresel olarak kamuoyunun dikkatini çekme açısından “Volkswagen Vakfı” tarafından fonlanan ve ‘Roma Kulübü’ tarafından 1972’de yayınlanan, artan nüfusun felaketlere yol açacağı korkusunun ele alındığı “Limits to Growth” kitabı bir kilometre taşı olmuştur.

‘World3’ bilgisayar modellemesi kullanılan kitap Donnella Meadows, Jorgen Randers ve Dennis Meadows tarafından yazılmış, 37 dile çevrilmiş ve milyonlarca kopya satmıştır. Bu noktada bir diğer önemli çalışma ise ‘Small is Beatiful’ yani ‘Küçük Güzeldir’ kitabıdır. “Hubbert Eğrisi” ve “Peak Oil” tartışmalarının alevlendiği 1973 petrol krizi günlerinde Ernst Friedrich Schumacher tarafından yazılan bu kitap da milyonlarca satmıştır. Sözünü ettiğim temel eserlerin tamamı  ‘Malthusyen’ ve ‘Budist’ ekonomik çözümlemelerden yola çıkarak kaleme alınmıştır. Her iki kitaptan önce yayınlanan modern çevreci hareketin kurucusu sayılan Rachel Carson’un “Silent Spring” yani Sessiz Bahar adlı kitabının anılmadan geçilmesi imkânsızdır

“Klasik” ve “Neo-klasik” iktisatçıların ve onların görüşleri sürdürülebilirliği anlamak bakımından çok önemlidir. “Malthus”, “Ricardo” gibi isimler iktisadi büyümenin çevresel sınırları olması gerektiğini, “Mill” ise daha ileri giderek ekonomik kalkınmanın, büyüme olmadan niteliğini geliştirmeyi “steady state” yani “durgun durum” önerisini ortaya atmıştır.
 
Neo klasiklerden sayılan “Hotelling” ve “Pigou” gibi isimler ise çevre konusunun iktisadın alt sistemi olduğunu savunmuşlardır.
1960’larda bu iki ekolden sonra onların devamı sayılan ‘Çevre İktisadı[1]’ ve ekonomiyi büyük, ancak sınırları olan doğal çevrenin alt sistemi olarak gören ‘Ekolojik İktisat[2]’ çözüm noktasında birbirleriyle çatışma yaşamıştır.

@sustainableturk

 

[1] www.eaere.org

[2] www.isecoeco.org

 

ORIGINS OF SUSTAINABILITY CONCEPT

Ancient societies and religions had addressed the importance of this issue. But the original concept first created by “Hans Carl von Carlowitz” who was a tax accountant and mine administrator in German forestry and lumber sector.            

Sustainability “Nachhaltigkeit” in German, as a term and concept made its debut in print in a book published in 1713 by Carlowitz related to forestry ‘Sylvicultura oeconomica, oder haußwirthliche Nachricht und Naturmäßige Anweisung zur wilden Baum-Zucht’.

In the book titled ‘Limits to Growth” financed by “Volkswagen Foundation” and published by “The Club of Rome” in 1972 was a milestone in the sense of catching the attention of the public globally.

 The work was written by Donnella Meadows, Jorgen Randers ve Dennis Meadows through ‘World3” computer model, translated to 37 languages and sold millions of copies. Another similar work of importance is “Small is Beatiful”. Written by Ernst Friedrich Schumacher during the times of oil crisis in 1973 along with hot debates about “Hubbert Curve” and “Peak Oil”, this work also sold millions of copies. All of the works mentioned here were inspired by “Malthusian” and “Buddhist” economics. At this point we can not continue  without mention the work by the pioneer of modern environmental movement Rachel Carson, “The Silent Spring”.

“Classical” and “Neo-Classical” economists and their views are vital in terms of comprehending sustainability. People such as ‘Malthus’, ‘Ricardo’ argued that economic growth must have environmental limits, ‘Mill’ has even suggested to establish an economic development without growth as in “steady state.”

Neo-Classics like “Hotelling” and “ Pigou” argued that environment issue is as a subsystem of economics.

As an extension of these two schools of thought in 1960, there has been disagreement towards solutions between Environmental Economics, and Ecological Economics which view economics as a subsystem of limited natural environment at the same time.

By Fatih ÇİL| Journalist

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster