BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakEviniz komşunuza ait çıksa ne yapardınız?----

Eviniz komşunuza ait çıksa ne yapardınız?

Eviniz komşunuza ait çıksa ne yapardınız?
15 Ağustos 2014 - 10:28 www.finansgundem.com

Evinize satılık ilanı verdiniz ve anlaştığınız kişi kredi çekecek. Fakat şaşırtıcı bir durumla karşılaştınız; daireniz komşunuza ait görünüyor...

Birçok malik aslında kendi dairesi diye komşusunun dairesinde oturuyor. Ülkemizde özellikle eski binalarda fiili kapı numarası ile tapuya yani mülkiyete baz olan projedeki daire numaraları arasında farklara sıkça rastlanıyor.

Her 10 vatandaştan biri...

Hemen hemen her 10 vatandaştan birinin başına aynı olay geliyor. Bu durum, daire numaralarının inşaat sırasında yanlış konulmasıyla başlıyor. Söz konusu numaralar inşaat sırasında yanlış konulduğu zaman resmi evraklara baz olan tapu projesine uymuyor. Ülkemizde ilk numarası en üst kattan başlayarak, aşağıya doğru artan kapı numaralarına bile rastlamak mümkün.

Yanlış mülkiyetin bedeli

Bugün tapularda ekspertiz sırasında karşılaşılan yanlış mülkiyet durumu yüzünden apartmanlarda karışıklıklar yaşanıyor. Vatandaşlar her ne kadar tapu kağıdını dikkate alsalar da, tapu kağıdı malikler için her şeyi ifade eden bir evrak değil. Tapu, yatırımcıyı "kısmen" bilgilendiriyor. Esas olan, tapu kütük kayıtları ve bu kayıtlara göre baz alınan tapu projeleri.

İşte geçen yıl yapılan yeni düzenleme

Tapu ve kadastro müdürlükleri kısmî de olsa bu soruna çözüm getirdi. İlgili tapu kadastro numaralarındırma yaparken projeyi esas alıyor. Önceden bunu düzeltmek için tüm kat ve blok maliklerinin biraraya gelerek tapu müdürlüklerine başvurmaları ve kat mülkiyetine şerh koyarak yeniden mülkiyet tesis edilmesini istemeleri gerekiyordu. Bu da çoğu zaman mümkün olmuyordu. Çünkü, tüm kat malikleri biraraya getirilemiyordu. Bunun yanında hukuki olmamasına rağmen kat malikleri kendi aralarında kağıt üzerinde alım satım yapıyorladı. Bütün bunlar zaman alan ve masraflı işlemlerdi. Ancak yeni yayınlanan bir genelgeyle düzeltme işleminin artık lisanslı harita kadastro bürolarının hazırlayacağı teknik raporla yapılabileceği bildirildi.

Kapsamlı araştırma şart

SATIN almayı düşündüğünüz mülkün alımını gerçekleştirmeden önce Tapu Sicil Müdürlüğü'nde ve ilgili belediyeden kapsamlı araştırmasını yapmalısınız. Ülkemizde mülklerin projeleri, ilgili belediyelerce tasdiklenir ve bu projelere istinaden ruhsatları belediyeler tarafından verilir.

Takasla geri alıyorlar

YILLAR sonra komşusunun daire tapusunun kendisinde, kendi oturduğu yerin tapusunun ise komşusunda olduğunu öğrenen birçok daire sahibi "trampa" yöntemiyle mülkü karşılıklı takas ederek mülkiyet sorunlarını düzeltmeye çalışıyor. Ancak bu durum bir değil birkaç daire ile devam ediyorsa sorun 3 ya da 4 hanenin anlaşıp notere gitmesiyle çözülüyor.

Önce rapor sonra tapu alınıyor

Bu durumla karşı karşıya kalan kat malikleri ya da bina yöneticilerinin, lisanslı harita kadastro bürolarına başvurmaları yeterli oluyor. Bu bürolar binalardaki fiili durumu tespit ederek teknik bir rapor hazırlayacaklar. 19 Eylül'de yayınlanan genelgeye göre, hatalı blok ya da daire numaralarında düzeltme işlemi tüm daire sahiplerinin tapu müdürlüklerine başvurmasına gerek kalmadan, lisanslı harita kadastro bürolarının hazırlayacağı teknik raporla yapılabilecek. Bu raporları belediyelere, belediye mücavir alanı dışında olan yerler ise il'e özel idarelere onaylatarak tapu müdürlüklerine bildirimde bulunacaklar. Tapu müdürlükleri de gerekli düzeltme işlemini gerçekleştirecekler.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • doğrucu davut15 Ağustos 2014 10:41

    Evi kredi ile aldıysanız götürün tapuyu bankanın önüne atın sorumluluk bankadadır, ayıplı maldan dava açın, ekspertiz bunun için yapılıyor.