Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Türkiye fon piyasaları dünya piyasalarıyla kıyaslandığında…

26 Ekim 2015, 07:27 ---

Avrupa Yatırım Fonları Birliği (EFAMA) geçtiğimiz günlerde dünya yatırım fonları sektörünün 2015 yılı ikinci çeyrek sonuçlarını yayınladı. Bu yazımızda ülkemiz fon piyasasının durumunu dünya ile karşılaştırmak istedik. Maalesef rakamlar çok da iç açıcı değil…  

Dünya fon piyasası net aktif değeri geçen seneye göre %23 artmış.

Toplam net aktif değeri olarak baktığımızda dünya fon piyasası geçen senenin aynı dönemine göre 27,8 milyon Euro’dan 34,2 milyon Euro’ya çıkarak % 23 oranında büyümüş. Amerika kıtasında büyüme oranı % 25 iken, oran Avrupa’da daha düşük gerçekleşmiş: % 17. Asya-Pasifik bölgesinde piyasa % 36 oranında büyürken Afrika’da büyüme % 16 ile sınırlı kalmış.

Dünya fon piyasasının % 48’i ABD’ye, % 35’i Avrupa ülkelerine ve geri kalan % 12’si ise Asya ve Pasifik bölgesindeki ülkelere ait.

Avrupa fon piyasası gelişmekte olan piyasaların etkisiyle 2014 yılına göre % 17 büyüme yakalamış.

Türkiye piyasalarının da içinde yer aldığı Avrupa fon piyasası, geçen senenin aynı dönemine göre % 17 oranında büyümüş. Bunda Çek Cumhuriyeti, Liechtenstein, Romanya, Portekiz gibi gelişmekte olan piyasalardaki yüksek büyüme oranları etkili olmuş. İngiltere fon piyasası da yüksek büyüme kaydetmiş piyasalardan: % 37. Türkiye fon piyasası ortalamanın altında kalarak % 10 oranında büyümüş. Bununla beraber, daralan piyasalar da bulunmakta. Ülkedeki ekonomik krizin de etkisiyle Yunanistan piyasaları % 28 oranında daralmış. Hırvatistan ve Avusturya fon piyasaları da az da olsa küçülen piyasalardan olmuş.

Aktif değerine göre sıralandığında Türkiye fon piyasaları Avrupa’da 20. sırada yer almakta.

Aktif değerine göre Avrupa piyasaları incelendiğinde Lüksemburg piyasası geçen seneki ilk sıradaki yerini bu sene de korumuş. İrlanda ikinci ve Fransa da üçüncü en büyük piyasa olarak sıralamada yerini almış. Toplam 28 ülke piyasası içinde Türkiye fon piyasası 12.781 milyon Euro tutarındaki büyüklükle geçen seneki 20. sırayı bu sene de korumuş.

Dünyada fon büyüklüklerinin yarısından fazlası hisse ve tahvil gibi uzun vadeli yatırım araçlarında değerlendiriliyor.

Fon piyasalarını varlık dağılımlarına göre incelediğimizde, dünya genelinde fonların % 44 oranında hisse senedi, % 21 oranında tahvil, % 14 oranında değişken ve % 12 oranında para piyasası araçlarına yatırım yaptıkları görülüyor. Diğer fonlara % 7 oranında yatırım yapılırken, gayrimenkule yatırım % 1 gibi düşük bir oranda kalıyor.

Yukarıdaki grafikten ayrıntılı olarak izlenebileceği gibi, Amerika, Avrupa ve Asya-Pasifik bölgelerinde yer alan piyasalar genel olarak fon büyüklüklerinin yarısından fazlasını hisse ve tahvil gibi uzun vadeli yatırım araçlarında değerlendirmekte.

Türkiye fon piyasası kısa vadeli yatırım yapmaya devam ediyor.

Türkiye’ye baktığımızda ise aynı resmi göremiyoruz. Fonlar portföylerinin sadece %3’ünü hisse senetlerine yatırmakta. Tahvil olarak gördüğümüz % 47’nin içinde ise yoğun olarak kısa vadeli enstrümanlar olan bonolar bulunmakta. Para piyasasına yatırım yapan likit fonların oranı da % 36 gibi oldukça yüksek bir seviyede.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster