Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Döviz sepetinden daha çok kazandıran emeklilik fonları!

14 Eylül 2015, 06:53 ---

Kamu Dış Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonları, kamu tarafından ihraç edilmiş ABD Doları ve Euro cinsinden dış borçlanma araçlarına yatırım yapmakta. İçinde bulunduğumuz 2015 yılında, ABD Doları’nın ve Euro’nun TL karşısında aşırı değer kazanması nedeniyle bu fonların da değerlerinde yüksek artışlar olduğunu görmüştük. Fakat bu yüksek getiriler sadece kurlardaki artıştan kaynaklanmıyor. Detaylı bir analiz yapıldığında, bu fonların son 3 yılda döviz sepetinden % 3,1 daha fazla kazandırdığı görülmekte. Ancak bu, kategoride yer alan tüm fonların yüksek getiri sağladığı anlamına gelmemektedir. Aşağıdaki grafikte döviz sepetinin ve fonların son 3 yıldaki yıllık ortalama getirileri yer alıyor:

Yukarıdaki grafikte de görüldüğü gibi, kamu dış borçlanma emeklilik fonlarının büyük bir kısmı döviz sepetinin üzerinde getiri elde etmiştir. Bunun en önemli nedeni, bu fonların portföylerini aktif biçimde yöneterek doğru zamanda, doğru pozisyonları alma becerisine sahip olmalarıdır. İşte bu beceriye göre fonları derecelendiren Ludens Fon Rating’in seçtiği en başarılı dört fonun ortalama getirisinin de döviz sepetinin üzerinde olduğu görülmüştür. Üç yıl önce yatırılan 1.000 TL’nin bugün ne kadarlık bir değere ulaştığını inceleyelim. Eğer döviz sepetine yatırım yapılmış olsaydı, paramız 1.507 TL olacaktı. Peki, Ludens Fon Rating’in en başarılı seçtiği dört fonunu almış olsaydık, bugün portföyümüzün değeri ne olacaktı?

Ağustos 2015 itibariyle Ludens Fon Rating’in en başarılı seçtiği dört fon:

Yıldızlar ve anlamları:

3 yıl Önce (31.8.2012) Yatırılan 1.000 TL Bugün Ne Kadar Oldu?

Görüldüğü gibi, Ludens Fon Rating’in belirlediği başarılı fonlara yatırılan 1.000 TL en az 1.573 TL olmuştur. Bu da döviz sepetine göre %6,6 oranında daha yüksek getiridir. Döviz sepeti yerine Ludens Fon Rating’in belirlediği başarılı fonlardan oluşan bir sepete yatırım yapan bir yatırımcı 3 yıl sonunda servetini 1.594 TL’ye çıkartmıştır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster