BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkZiraat Bankası ve Halkbank çalışanları şikayetçi----

Ziraat Bankası ve Halkbank çalışanları şikayetçi

Ziraat Bankası ve Halkbank çalışanları şikayetçi
17 Ağustos 2015 - 07:13 www.finansgundem.com

43 bin Ziraat ve Halk Bankası çalışanı için Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvuran Öz Finans İş, kamu işçisi sayılmamalarından şikâyetçi oldu

Ziraat ve Halk Bankası’nda çalışan 43 bin personelin, “kamu işçileri”ne sağlanan haklardan yararlanabilmesi için 13 Ağustos’ta Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsman) başvuru yapıldı. Habertürk'ün haberine göre, Öz Finans İş Sendikası Genel Başkanı Ahmet Eroğlu, personelin kamu bankasında çalıştığını ama kamu işçisi sayılmadığını söyledi. Kamu işçilerinin son toplu iş sözleşmesiyle en düşük 2 bin 150 lira net ücret aldıklarını anımsatan Eroğlu, Ziraat ve Halk Bankası’nda brüt ücretin bin 700 TL, net ücretin bin 210 TL olduğunu kaydetti. Arada 940 liralık fark var. Eroğlu, kamu işçilerine sağlanan haklardan yararlanmak istediklerini vurguladı.

2 BANKADA 32 BİN ÜYE

Ziraat ve Halk Bankası’nda 32 bin üyesi bulunan Öz Finans İş Sendikası’nın, 2000 yılından sonra tüm personelin statü olarak 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi hale getirildiği belirtilen başvurusunda, sosyal güvenlik açısından ise kargaşa yaşandığı, eski çalışanların Emekli Sandığı Kanunu’na tabi olmaya devam ettiği, yeni işe girenlerin ise banka emekli sandıklarına tabi oldukları dile getirildi. Başvuruda iki bankanın her yıl Sayıştay, Başbakanlık Teftiş Kurulu ve Hazine denetimine tabi tutulduğu kaydedildi. Başvuruda, çalışanların kamu işçisi sayılmadığına işaret edilerek, bu nedenle kamu işçilerine tanınan haklardan yararlanamadıkları belirtildi.

"BÜYÜK İŞLEM YAPARKEN KÜÇÜK ÜCRET DOĞRU DEĞİL"

Öz Finans İş Başkanı Ahmet Eroğlu, bu yıl seçimden önce imzalanan toplu iş sözleşmesiyle kamu işçilerinde en düşük ücretin 2 bin 150 liraya yükseltildiğini, yıllık 500 lira denge tazminatı verildiğini belirtti. Halen Ziraat Bankası’nda bin 790 TL, Halkbank’ta ise bin 690 TL ücretle personel çalıştırıldığını kaydeden Eroğlu, net ücretlerin ise ağustos ayı itibarıyla bin 210 lira olduğunu söyledi.

25 BİNİ ZİRAAT’TE

Eroğlu, her gün yüz binlerce liralık işlem yapan kişilerin bu kadar düşük ücretle çalıştırılmasının doğru olmadığını ifade etti. Eroğlu, Ziraat Bankası’nda 25 bin, Halkbank’ta 18 bin personel çalıştığını, bunların memur mu, işçi mi, kamu işçisi mi olduklarının belli olmadığını söyledi. Her iki bankanın da yüksek kârlılıkla çalıştığını, bunda personelin büyük katkısı olduğunu kaydeden Eroğlu, bu personele kamu işçilerine sağlanan hakların verilmesini istedi.

ZİRAAT’İN % 100’Ü, HALK’IN 51’İ

Ahmet Eroğlu’nun başvurusunda Ziraat Bankası hisselerinin yüzde 100’ünün, Halkbank hisselerinin ise yüzde 51’inin Hazine’ye ait olduğu vurgulanarak statüde değişiklik talep edildi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)